FOTO by Instagram @minjinakuhinjica / @fr.besic

Dom

Breskvice – tradicionalna božićna delicija kod koje su mišljenja podijeljena!

Mia Vodopija 30. studenoga 2021.

Ili ih volite ili ih ne volite!

Božić označava mnogo stvari: obitelj, zajednicu, zahvalnost, slavlje ukrašavanje gradskih ulica, naših domova, i mnogima najvažnije – hranu. Skoro svi volimo određene tradicionalne slastice, a breskvice su definitivno jedne od njih.

Ovi sitni, slatki kolačići tako neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i na sve one divne pladnjeve pune sitnih kolača koji bi krasili stolove na svim važnim obiteljskim okupljanjima ili proslavama. Na svakom božićnom, uskršnjem stolu ili pak na vjenčanjima, krstitkama i rođendanima, breskivce bi igrale glavnu ulogu.

Kad ste ih posljednji put napravili? Istina, za njihovu pripremu treba odvojiti vremena, ali će svaka odvojena minuta i vaš trud biti višestruko nagrađeni kad ih probate i poslužite svojim najmilijima. Napravite breskvice prvom prilikom!

Sastojci:

  • 850 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo

Za punjenje:

  • 3-4 žlice marmelade od marelica
  • nekoliko žlica mljevenih badema ili oraha
  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 2 žlice ruma

Za ukrašavanje:

  • 1 dl mlijeka
  • prehrambena boja crvena
  • 3 žlice kristal šećera

Priprema:

U dublju posudu stavite jaja, šećer, mlijeko i ulje pa sve izradite električnim mikserom. Postupno dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Izvadite smjesu iz posude pa ju na lagano pobrašnjenoj radnoj površini ručno izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomognite si dodavanjem brašna). Tako pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Izvadite tijesto i izmijesite ga, oblikujte male kuglice pa ih složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta. Pazite da vam breskvice ne potamne. Pečene breskvice izvadite iz pećnice i ohladite.

Ohlađene breskvice izdubite malim nožićem (s donje strane) pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smjesu za punjenje.

Bon Appétit!