FOTO by Instagram @

Dekor

Božuri – jer zaslužujete najfotogeničniji buket za svoje vjenčanje!

Viktoria Šafranić 23. travnja 2021.

Cvjetovi božura preplavili su društvene mreže...

Baš kao što je s prvim danima proljeća gotov svaki dom upotpunjen šarenim tulipanima, tako u svibnju u našim vrtovima procvjetaju, a naš ambijent ukrase šarmantni božuri.

Taj divan cvijet svojim izgledom plijeni pozornost, a najčešće dolazi u ružičastoj, bijeloj ili crvenoj boji. Njegovi cvjetovi su promjera od 12-17 centimetara i kamo god ih postavili, svojom će pojavom osvijetliti svaku prostoriju, a odlikuje ih puni niz raskošnih latica.

Božuri pripadaju rodu Paeonia. Riječ je o trajnicama koje rastu u prirodi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Smatra se da potječu iz Kine. Najčešće su grmoliki, ali mogu biti i drvenasti.

Božuri se najčešće sade od sredine rujna pa sve do proljeća. Ono na što treba obratiti posebnu pažnju je način sadnje, a preporuka je do 2 cm ispod površine jer ako se zasade preduboko, neće procvjetati. Važno je da su direktno na suncu pa se potrudite da ih postavite na mjesto gdje ih ništa neće zasjeniti.

https://www.instagram.com/p/CMndvkNHk6Q/

Odlična stvar je što su dosta otporni na vremenske uvjete, no zahtijevaju strpljivost. Ponekad su potrebne 3 godine da narastu do pune veličine.

Nema ljepšeg osjećaja nego ubrati božure iz vlastitog vrta, no ako niste spremni uložiti toliko vremena i truda, uvijek možete kupiti buket svježih u obližnjoj cvjećarni. Kada ih postavite u vazu, trajat će vam otprilike 5 dana.

Osim što je ovaj plemeniti cvijet savršen dekor za stan, ured i slično, te je izvrstan poklon za različite prigode, mi ga ipak najviše vidimo u jednoj specijalnoj namjeni. Božuri su definitivno naš prvi odabir za vjenčanje jer izgledaju toliko romantično i posebno, a jednostavno.

Maleni buket božura u puderasto rozoj boji u kombinaciji s bijelom satenskom mašnom pun je pogodak za najvažniji dan u vašem životu. Njihov miris je lagan te istodobno osvježavajuć.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama božura i nadamo se da će vas ideje koje smo pronašli nagnati da i sebi ili nekoj dragoj osobi uljepšate ovaj svibanj i kupite pušlek profinjenog cvijeća.