FOTO by Instagram @

Dekor

Božuri – jer zaslužujete najfotogeničniji buket za svoje vjenčanje!

Viktoria Mikulić 25. travnja 2024.

Cvjetovi božura preplavili su društvene mreže...

Baš kao što je s prvim danima proljeća gotovo svaki dom upotpunjen šarenim tulipanima, tako u svibnju u našim vrtovima procvjetaju, a naš ambijent ukrase šarmantni božuri.

Taj divan cvijet svojim izgledom plijeni pozornost, a najčešće dolazi u ružičastoj, bijeloj ili crvenoj boji. Njegovi cvjetovi su promjera od 12-17 centimetara i kamo god ih postavili, svojom će pojavom osvijetliti svaku prostoriju, a odlikuje ih puni niz raskošnih latica.

Božuri pripadaju rodu Paeonia. Riječ je o trajnicama koje rastu u prirodi u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Smatra se da potječu iz Kine. Najčešće su grmoliki, ali mogu biti i drvenasti.

Božuri se najčešće sade od sredine rujna pa sve do proljeća. Ono na što treba obratiti posebnu pažnju je način sadnje, a preporuka je do 2 cm ispod površine jer ako se zasade preduboko, neće procvjetati. Važno je da su direktno na suncu pa se potrudite da ih postavite na mjesto gdje ih ništa neće zasjeniti.

Odlična stvar je što su dosta otporni na vremenske uvjete, no zahtijevaju strpljivost. Ponekad su potrebne 3 godine da narastu do pune veličine.

Nema ljepšeg osjećaja nego ubrati božure iz vlastitog vrta, no ako niste spremni uložiti toliko vremena i truda, uvijek možete kupiti buket svježih u obližnjoj cvjećarni. Kada ih postavite u vazu, trajat će vam otprilike 5 dana.

Osim što je ovaj plemeniti cvijet savršen dekor za stan, ured i slično, te je izvrstan poklon za različite prigode, mi ga ipak najviše vidimo u jednoj specijalnoj namjeni. Božuri su definitivno naš prvi odabir za vjenčanje jer izgledaju toliko romantično i posebno, a jednostavno.

Maleni buket božura u puderasto rozoj boji u kombinaciji s bijelom satenskom mašnom pun je pogodak za najvažniji dan u vašem životu. Njihov miris je lagan te istodobno osvježavajuć.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama božura i nadamo se da će vas ideje koje smo pronašli nagnati da i sebi ili nekoj dragoj osobi uljepšate ovaj svibanj i kupite pušlek profinjenog cvijeća.