FOTO by Instagram @salzburgerland / @visitchristmasmarkets

Putovanja

Božićni sajam u Salzburgu polako pali svoja svjetla!

Mia Vodopija 09. studenoga 2021.

Božićni sajam u Salzburgu korijene vuče još iz 15. stoljeća!

Hladna kišna jesen i sivilo prehlada, gripa i korone ne mogu nas rastužiti kada je veseli kraj godine iza ugla! Lampice, kolačići, pokloni, fritule, kuhano vino i orašari po svuda… nema tuge uz božićni duh!

Mi nismo jedini koji se trudimo malo ranije širiti božićni duh – božićni sajam u Salzburgu nas je već prestigao! Postavljanje kućica i postavljanje enormnog bora u sredinu sajma, inspirira nas da skrolamo Instagramom tražeći prošlogodišnje slike ovog šarenog i zanimljivog sajma!

Možda niste znali da je božićni sajam (Christkindlmarkt) u Salzburgu jedan od najstarijih božićnih sajmova te da korijene vuče još iz 15. stoljeća. Miris kuhanog vina, snijegom pokriveni krovovi, tradicionalni kolačići i ručno izrađeni ukrasi, faktori su koji će razgaliti i zainteresirati svakog posjetitelja.

Salzburg ima još jednu svoju tajnu, kojom osvaja srca – on je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na UNESCO popisu mjesta svjetske baštine.

Božićni sajam u Salzburgu je sa svojih 95 štandova jedan od najvećih. Skoro 100 štandova je podijeljeno u šest raznobojnih dijelova, a prostiru se preko dva glavna trga, Domplatz i Residenzplatz. Na Christkindlmarkt-u, tj. božićnom sajmu, najtraženije su Mozart kuglice, prženi bademima i zašećerene jabuke.

Mi se veselimo vidjeti nove slike uzbuđenih posjetitelja te čitati dojmove o tome koje kućice su ove godine najbolje. Ako ćemo biti zbilja sretni, možda ga i sami posjetimo!