FOTO by Instagram @agrocentar_bojka

Dekor

Božićna zvijezda – vibrantna kraljica za kraj godine

Mia Vodopija 15. studenoga 2021.

Veselimo se kupnji nove božićne zvijezde!

Božićna zvijezda jedan je od najljepših ukrasa čiji nas raskošni crveni listovi uveseljavaju tijekom blagdana.

No, održavanje ove biljke nije jednostavno te se često događa da njezini listovi otpadnu, zbog čega ih svake godine iznova kupujemo. Kako biste to izbjegli, donosimo zlatne savjete koji će vam pomoći da vaša božićna zvijezda potraje tijekom cijele godine.

Najvažnije pravilo pri kupovini božićne zvijezde jest da odaberete biljku čvrstih stabljika čiji su pupoljci čvrsto zatvoreni. Zemlja u kojoj se biljka nalazi treba biti vlažna – ni previše suha, ni previše mokra.

Nakon što vašu božićnu zvijezdu donesete kući, nemojte ju odmah postaviti u dnevni boravak, već ostavite u hodniku kako bi prošla proces aklimatizacije.

Božićnoj zvijezdi potrebno je puno svjetlosti. No ovoj biljci ne odgovara direktna svjetlost, zbog toga ju je najbolje postaviti pored izvora svjetlosti okrenutog na jug kako bi u popodnevnim satima bila pod sjenom.

Optimalna temperatura za uzgoj božićne zvijezde je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Jednom kad za nju pronađete odgovarajuću poziciju, nemojte ju seliti – ova osjetljiva biljka voli biti na jednom mjestu. Teglicu s biljkom potrebno je povremeno okretati kako bi sa svih strana ravnomjerno primala svjetlost.

Koliko često treba zalijevati božićnu zvijezdu? Ako je zrak u prostoriji suh, tada ju je potrebno svakodnevno zalijevati. Inače je uobičajeno biljku zalijevati svakih četiri do pet dana, odnosno kad primijetite da je zemlja suha ili uočite promjenu na njezinim listovima.

Preporučljivo je biljku zalijevati odozdo: podložak napunite vodom i pustite da upija vodu 30 minuta, a zatim uklonite višak vode.

Zanimljivosti

Lijepa, ali i opasna – božićna zvijezda ispušta otrovan biljni sok odnosno mlijeko, koje može iritirati kožu ako joj se otkine grančica. U slučaju doticaja s rukama treba ih što prije isprati.

Do crvene boje pokrivanjem – od rujna pa do prosinca ova biljka ne bi smjela biti izložena svjetlu više od deset sati dnevno. Idealno bi je bilo prekriti kakvom kartonskom kutijom od 17 sati do 8 ujutro.

Nekada je predstavljala dekor u hramovima – prema meksičkoj legendi, božićna zvijezda otvara lišće na Božić kao dar malom Isusu pa se stoga naziva i cvijetom svete noći. U toj su se zemlji crkve dekorirale njome u ovo doba godine.