FOTO by Instagram @mrs_f_johnson / @zielony_slon / @provenwinners

Dekor

Božićna zvijezda – omiljena blagdanska biljka predstavlja simbol neizmjerne ljubavi

Krešimir Šustić 17. studenoga 2020.

Predivan crveni cvijet bez kojeg ne možemo zamisliti adventsko razdoblje

Iako traje samo jedan dan u godini, pripreme za Božić traju i po nekoliko mjeseci, pogotovo ako smo veliki zaljubljenici u sve ono što nam nosi najljepši blagdan na svijetu.

Upravo zato trgovi, ulice, parkovi i naši domovi, poprime čarobne note zahvaljujući neodoljivim dekoracijama, šarenim lampicama, ukusnim slasticama i predivnom božićnom jelkom.

Sve to uz pregršt pozitivnog raspoloženja i atmosfere, smijeha i zabave u okruženju najbližih članova obitelji i dragih nam prijatelja, čini adventski period bajkovitim.

Znamo da biljni svijet tijekom zime u većini slučajeva vegetira i čeka sunčanije dane kako bi procvao, no zahvaljujući popularnoj crvenoj ljepotici, božićnoj zvijezdi, naši blagdanski stolovi ipak imaju prilike zablistati.

Jedna od legenda kaže da ova biljka svoj privlačan izgled duguje Astečkoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce te da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamnozelenim listićima.

U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Kristovo rođenje, dok se u Americi masovno kupuje i poklanja za Božić ali posebno na Dan zahvalnosti.

Značenje Božićne zvijezde je neizmjerna ljubav, stoga je upravo zato odličan poklon bližnjima kako bi im iskazali neograničeno povjerenje i najdivniji osjećaj koji pokreće cijeli svijet, pogotovo u predivno blagdansko doba.

Ova krasotica ima veliki broj listova koji su zelene i crvene boje zbog kojih je prepoznatljiva, a njezini pravi cvjetovi se nalaze u sredini, sitni su i žute boje.

Također, bitno je znati da bijela tekućina koju ispušta prilikom lomljenja grana sadrži otrov koji može iritirati kožu.