Bob Sapp u tradicionalnoj hrvatskoj nošnji iznenadio gledatelje!

Viktoria Šafranić 23. siječnja 2017.

Subotnji borilački spektakl MUNJA FIGHTING CHAMPIONSHIP ostat će uz MMA borbe upamćen i po jednom neobičnom događaju

Naime, svjetska borilačka legenda Bob Sapp zahvaljući spektaklu MFC zbog kojeg je i došao u Zagreb na jedan je dan postao Šestinčanin. Sapp je u uvodnom show programu MFC sportske priredbe pred publiku i borce izašao odjeven u tradicionalnu šestinsku narodnju nošnju.

Vjernu repliku šestinske nošnje koju je Sapp odjenuo izradila je Diana Hunić, poznata hrvatska dizajnerica replika narodnih nošnji. Za ovu prigodu Diana je za Bob Sappa izradila vjernu repliku nošnje koja se sastoji od šeširića tako zvanog ‘škrlaka‘, košulje, prsluka tzv ‘lajbeka‘, hlača takozvanih ‘gaća‘ i remena s izvezenim, vrlo prepoznatljivim motivima šestinske narodne nošnje.

Photo: PR

Prihvatila sam poziv organizatora kao zanimljiv izazov u kojem je  svjetski poznatog sportaša u posjetu našoj zemlji trebalo obući u hrvatsku narodnu nošnju pod uvjetom da u toj nošnji izgleda vrlo autentično, da je s ponosom odjene i da naravno uživa dok je nosi. Šestinska narodna nošnja spada u najslikovitije hrvatske nošnje iznimne vrijednosti. Zahvaljujući bogatom vezu i tkanju te živopisnosti same nošnje, poznata je u cijelome svijetu i sigurno je kako će ova ideja da je odjene svjetski poznata osoba kao što je Bob Sapp doprinjeti promociji naše baštine i zemlje“ izjavila je dizajnerica Diana Hunić i dodala „Najveći izazov bio je prilagoditi veličinu nošnje i njezinih detalja, ponajviše dijelova koji na sebi imaju prepoznatljiv šestinski vez, specifičnoj visini i veličini borca uz uvjet da sve izgleda vrlo autentično. Po onome što vidimo sigurna sam da smo u tome i uspjeli“.

Diana Hunić dizajnerica je koja se već godinama uspješno bavi izradom rukotvorima i narodnih nošnji čime čuva hrvatsku kulturnu baštinu i tradiciju. Ljubav prema izradi narodnih nošnji i prema tradiciji obiteljska je. Naime, Diani su je prenijeli njeni roditelji koji cijeli život izrađuju i replike i originalne nošnje. Diana je autorica narodne nošnje zahvaljujući kojoj je hrvatska Miss Turizma Andrea Barešić 2013. godine na svjetskom izboru u Panami osvojila prvu nagradu za najbolju nošnju. Na istom izboru, ali za Mistera Turizma hrvatski predstavnik Matej Cvitanović također je nosio njezinu narodnu nošnju kao i hrvatska predstavnica Jelena Katarina Kapa na svjetskom izboru za Miss Turizma godinu kasnije u Venezueli gdje je osvojila prestižnu lentu 4. pratilje Miss Turizma svijeta 2014. u gradskoj splitskoj narodnoj nošnji Dianina dizajna.

Kada su mi organizatori predstavili ovu ideju nisam razmišljao niti trenutka. Od prve minute kada sam stigao u Zagreb želio sam isprobati nošnju koju je Diana izradila za mene! Ne mogu opisati koliko sam ponosan i počašćen da imam priliku obući nešto što pripada predivnoj Hrvatskoj tradiciji. Ovo još jednom pokazuje čemu služe ovakvi sportski događaji poput MFC spektakla u Zagrebu, sport mora biti u ulozi promotora zemlje, grada u kojoj se natjecanja odvijaju, a ovo je jedna od rijetko najboljih promocija destinacije koju sam do sada vidio. Ovo je velika čast za mene. “ kratko je opisao svoje dojmove Bob Sapp.