
FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina
Blueberry dream – torta koju ćete jesti s užitkom!
Već nas sam naziv asocira na to da je ovo jedna osvježavajuća, kremasta torta koju ćemo obožavati.
Uvrstit ćemo je u skupinu cheesecake-a zbog mascarpone sira i podloge od mljevenih badema. Poseban dašak joj daje mousse od borovnice i ganache od bijele čokolade.
U nastavku pročitajmo što nam je sve potrebno kako bismo napravili ovu slasticu.
Sastojci:
Ganache od bijele čokolade :
- 200 m slatkog vrhnja
- 400 g bijele čokolade
- Krema od vanilije i mascarpone sira:
- 400 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- Štapić vanilije, ili (aroma vanilije, vanilin šećer)
- 400 ml slatkog vrhnja
Mousse od borovnice:
- 400 m slatkog vrhnja
- 500 g bijele čokolade
- Borovnice
Biskvit:
- 50 g mljevenih badema
- 50 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 80 g maslaca
- 1 žlica ruma
- Korica limuna
Za ukrašavanje:
- Borovnica
- Listići kokosa
Priprema:
Biskvit:
Mljevene bademe i šećer u prahu izmiješajte, pa dodajte ostale sastojke i zatim jaja. Sve izradite električnom miješalicom.
Okrugli kalup za torte prekrijte papirom za pečenje. Smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup i stavite peći na 180°C stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o pećnici.
Priprema kreme od vanilije i mascarpone-a:
1. Pomiješajte sir, šećer i vaniliju (mahunu ili ekstrakt).
2. Dodajte izrađeno slatko vrhnje pa sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Ohladite.
Izrada mousse kreme od borovnice:
1. Otopite čokoladu i malo ju prohladite.
2. Slatko vrhnje izmiksajte dok ne dobijete čvrst šlag, ali ne previše čvrst.
3. Lagano umiješajte šlag u čokoladu, pazeći da je čokolada hladna kako se ne bi otopilo vrhnje.
4. Borovnice stavite u blender i usitnite.
5. Dodajte smjesu od borovnice šlagu i sve skupa izmiješajte i stavite malo hladiti.
6. Pečeni biskvit stavite na podlogu za torte te ga premažite ga kremom od mascarpone-a i vanilije.
7. Zatim preko te kreme, stavite mousse kremu od borovnice.
8. Stavite u frižider dok ne napravite čokoladni ganache.
Njega ćete napraviti na sljedeći način:
Slatko vrhnje stavite u posudu na vatru da zakuha. Natrgajte bijelu čokoladu na komadiće i dodajte vrhnju. Miješajte dok se ne otopi. Stavite u hladnjak da se ohladi.
Kad se ganache ohladio, prelijte ga preko gotove torte.
Ukrasite ju po želji.
U slast!
Autor teksta: Nina Stojanov
www.facebook.com/DalmatianthingswithNina
www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina
###
Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!