FOTO by Instagram @dalmatian_things_with_nina

Dom

Blueberry dream – torta koju ćete jesti s užitkom!

Nina Stojanov 01. kolovoza 2020.

Već nas sam naziv asocira na to da je ovo jedna osvježavajuća, kremasta torta koju ćemo obožavati.

Uvrstit ćemo je u skupinu cheesecake-a zbog mascarpone sira i podloge od mljevenih badema. Poseban dašak joj daje mousse od borovnice i ganache od bijele čokolade.

U nastavku pročitajmo što nam je sve potrebno kako bismo napravili ovu slasticu.

Sastojci:

Ganache od bijele čokolade :

  • 200 m slatkog vrhnja
  • 400 g bijele čokolade
  • Krema od vanilije i mascarpone sira:
  • 400 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • Štapić vanilije, ili (aroma vanilije, vanilin šećer)
  • 400 ml slatkog vrhnja

Mousse od borovnice:

  • 400 m slatkog vrhnja
  • 500 g bijele čokolade
  • Borovnice

Biskvit:

  • 50 g mljevenih badema
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca
  • 1 žlica ruma
  • Korica limuna

Za ukrašavanje:

  • Borovnica
  • Listići kokosa

Priprema:

Biskvit:

Mljevene bademe i šećer u prahu izmiješajte, pa dodajte ostale sastojke i zatim jaja. Sve izradite električnom miješalicom.

Okrugli kalup za torte prekrijte papirom za pečenje. Smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup i stavite peći na 180°C stupnjeva oko 20 minuta, ovisno o pećnici.

Priprema kreme od vanilije i mascarpone-a:

1. Pomiješajte sir, šećer i vaniliju (mahunu ili ekstrakt).

2. Dodajte izrađeno slatko vrhnje pa sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Ohladite.

Izrada mousse kreme od borovnice:

1. Otopite čokoladu i malo ju prohladite.

2. Slatko vrhnje izmiksajte dok ne dobijete čvrst šlag, ali ne previše čvrst.

3. Lagano umiješajte šlag u čokoladu, pazeći da je čokolada hladna kako se ne bi otopilo vrhnje.

4. Borovnice stavite u blender i usitnite.

5. Dodajte smjesu od borovnice šlagu i sve skupa izmiješajte i stavite malo hladiti.

6. Pečeni biskvit stavite na podlogu za torte te ga premažite ga kremom od mascarpone-a i vanilije.

7. Zatim preko te kreme, stavite mousse kremu od borovnice.

8. Stavite u frižider dok ne napravite čokoladni ganache.

Njega ćete napraviti na sljedeći način:

Slatko vrhnje stavite u posudu na vatru da zakuha. Natrgajte bijelu čokoladu na komadiće i dodajte vrhnju. Miješajte dok se ne otopi. Stavite u hladnjak da se ohladi.

Kad se ganache ohladio, prelijte ga preko gotove torte.

Ukrasite ju po želji.

U slast!

Autor teksta: Nina Stojanov

www.facebook.com/DalmatianthingswithNina

www.instagram.com/dalmatian_things_with_nina

###

Nina Stojanov, 30-godišnjakinja i majka dvoje djece po struci je komercijalist, no u slobodno vrijeme njeguje svoju strast prema kuhanju, slasticama i delicijama. Ljubav prema kulinarstvu vidljiva je u svakom od njezinih ukusnih recepata koje rado dijeli s drugima na svojim društvenim mrežama – Facebook i Instagramu. Također, o svemu opširnije piše na svom blogu pod nazivom ‘Dalmatian things with Nina‘, a koje sada imate priliku vidjeti i na našem portalu Elegant.hr!