FOTO by Instagram @teakandthyme

Recepti

Blagdanski desert koji očarava i najizbirljivije! Apple Crumble Cheesecake

Una Lora Banjac 05. prosinca 2024.

Mmmmljac!

Ako tražite desert koji savršeno spaja bogate okuse i luksuznu teksturu, Apple Crumble Cheesecake idealan je izbor.

Spoj jabuka, cimeta i Biscoff keksa savršen je za ovu sezonu, a svaki zalogaj nudi harmoniju okusa i tekstura – od hrskave kore i kremastog sira do sočnih jabuka i prhkog tijesta na vrhu.

Instagram @teakandthyme

Osim što osvaja okusima, ovaj cheesecake je praktičan za pripremu, posebno ako imate goste. Potrebno ga je pripremiti dan ranije kako bi se dobro ohladio u hladnjaku, što znači da na dan posluživanja samo uživate u komplimentima.

Zašto volimo ovaj recept?

  • Kora od Biscoff keksa: Topli, karamelizirani okus savršeno se slaže s jabukama i začinima.
  • Kremasti cheesecake: Idealno balansiran s aromama cimeta, muškatnog oraščića i đumbira.
  • Sočne jabuke: Kuhane s cimetom i smeđim šećerom, mekane su i pune okusa.
  • Hrskavi crumble: Kombinacija maslaca, brašna, zobenih pahuljica i šećera daje desertu završni sloj teksture i bogatstva.
Instagram @teakandthyme

Sastojci

Za pripremu Apple Crumble Cheesecakea trebat će vam:

Za koru:

  • 250 g Biscoff keksa (ili digestive keksa)
  • 85 g otopljenog maslaca

Za punjenje:

  • 680 g krem sira (sobne temperature)
  • 200 g šećera
  • 120 g grčkog jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • ½ žličice đumbira
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • 3 jaja (sobne temperature)

Za jabuke:

  • 4 srednje jabuke
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica kukuruznog škroba

Za crumble:

  • 60 g otopljenog maslaca
  • 75 g brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g zobenih pahuljica

Priprema

  • Kora od keksa: Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu ravnomjerno utisnite na dno kalupa promjera 23 cm obloženog papirom za pečenje. Ostavite u hladnjaku dok pripremate nadjev.
  • Crumble: Pomiješajte otopljeni maslac, brašno, šećer i zobene pahuljice dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Stavite sa strane.
  • Jabuke: Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške i pomiješajte sa šećerom, cimetom i kukuruznim škrobom. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i sokovi se ne zgusnu. Ostavite da se ohlade.
  • Cheesecake nadjev: Izmiksajte krem sir sa šećerom dok ne postane gladak. Dodajte jogurt, vaniliju i začine, a zatim jedno po jedno jaje, miješajući dok se ne sjedini.
  • Složite i pecite: Na koru ulijte nadjev, ravnomjerno rasporedite kuhane jabuke, a zatim pospite crumble na vrh. Pecite na 160°C oko 65-70 minuta, dok sredina ostane blago drhtava.
  • Hlađenje: Pustite da se cheesecake potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, idealno preko noći.

Izvadite cheesecake iz kalupa, narežite i poslužite hladan ili na sobnoj temperaturi.

Instagram @teakandthyme

Bilo da ga poslužujete uz šalicu čaja ili kao zvijezdu večeri, Apple Crumble Cheesecake osvojit će sve za stolom!

Dobar tek!