FOTO by Músicapara Despertar Alzheimer / Awakening Music / YouTube

Zabava

Bivša balerina s Alzheimerom ponovno zaplesala uz “Labuđe jezero”

Krešimir Šustić 11. studenoga 2020.

Nakon 40 godina, na tren se vratila svojoj najvećoj strasti

Posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući internetu i vijestima koje se šire viralnim putem brzinom munje, možemo svjedočiti brojnim pozitivnim promjenama koje se tiču pojedinaca, ali i svijeta općenito.

Nekako nas najviše mogu razveseliti i raznježiti stvari vezane za nestašne kućne ljubimce, preslatku djecu, kao i one u kojima glavne uloge igraju osobe starije životne dobi.

Svjesni smo činjenice da su preživjeli mnoge uzbudljive trenutke koji nas znaju pogoditi i nasmijati do suza, te da upravo od njih možemo naučiti mnoštvo životnih mudrosti uz koje ćemo lakše koračati našim putem.

To nas dovodi do priče o Marti C. Gonzalez, koja je bila prima balerina 60-ih godina u New York Balletu, jednoj od najistaknutijih plesnih družina na svijetu.

Boravila je u domu za njegu u Valenciji dok nije umrla 2019. godine, ali video njenog plesa postao je viralan nakon što ga je podijelila španjolska dobrotvorna organizacija koja glazbom potiče uspomene i poboljšava raspoloženje onih koji pate s Alzheimerovom bolešću.

Snimka je snimljena prošle godine, kada su Marti uručene slušalice kako bi slušala Labuđe jezero, a čim je glazba počela svirati, izraz prepoznavanja preplavio je njeno lice, vraćajući je u prošlost kad je 1967. nastupala na pozornici.

Bivša plesačica sjedila je u invalidskim kolicima, ali to je nije spriječilo da koristi ruke za izvođenje koreografije koje se sjećala iz prošlih godina.

U nastavku donosimo video kako biste se i sami mogli uvjeriti da se radi o neopisivom osjećaju sreće koji je pružio ovoj dami golemu količinu energije.