FOTO by Instagram @house_plant_community

Dekor

BILJKOUBOJICE POZOR! 10 kućnih biljki koje nećete lako ubiti

Mia Vodopija 10. svibnja 2021.

Savršen izbor i za neiskusne

Nekoliko je stvari koje dom mogu podići na sljedeću razinu i dokazati da ste prava odrasla osoba: lijepi ukrasni tepisi, moderno osvjetljenje, zanimljivo uređene police s knjigama, mini bar i možda ponajviše sobna biljka. To su stvari koje mnogima odmah upadnu u oko po prvom dolasku u nečiji stan.

Ali budimo realni – većina ljudi nije stručnjak za biljke i njihovo održavanje – većina nema pojma odakle početi. Mnogi od nas kupuju biljke bez da se prvotno o njima educiraju, bez da znaju kakve uvjete treba ta biljka koju kupuju. Odlazimo u naše lokalne velike trgovine s kutijama i jednostavno kupujemo ono što izgleda lijepo.

Biljke pročišćuju i osvježuju zrak tako što filtriraju ugljični dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kisik. U nastavku saznajte kojih 10 biljki nećete lako ubiti.

1. Aloe Vera

Biljka koja neće samo krasiti vaš dom nego će ujedno pružiti i svoja ljekovita svojstva svakako je aloe vera. Dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno, a tijekom zimskih mjeseci samo jednom mjesečno.

2. Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljani rastu brzo i izgledaju sjajno u visećim košarama, posebno u radnom prostoru. Potrebno ih je zalijevati tek dva do tri puta tjedno. Također, nisu otrovni za ljubimce ili djecu, a eliminiraju formaldehid i ksilen.

3. Afrička ljubičica

Osim što oduševljava svojim cvjetovima u ružičastim, bijelim i ljubičastim tonovima, ona se ubraja među najpopularnije kućne biljke. Potrebno ju je smjestiti na područje u kojem će imati dovoljnu količinu prirodne svjetlosti, ali da pritom nije izložena izravnom suncu.

4. Zlatni puzavac

Cvjeta u različitim uvjetima, a može narasti i do 3 metra. Zaliti je treba samo kad je tlo suho, a preporučuje se da je držite izvan dohvata za vaše mačke i pse. Eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i ugljikov monoksid.

5. Sabljica

Tijekom toplijih mjeseci dovoljno ju je zalijevati dva-tri puta mjesečno, a tijekom zimskog perioda zalijevanje gotovo da nije ni potrebno. Dobro uspijeva u sjenovitim dijelovima doma, uz tek pokoju sunčevu zraku, a neće se buniti ni protiv suhog zraka.

6. Fikus gumijevac

Fikus vuče porijeklo iz Indije. Korijenje ovog zimzelenog stabla raste prema gore i često se ispreplete s deblom biljke stvarajući zanimljive oblike. On voli prigušeno svjetlo i malo pažnje. Povremeno je potrebno obrezivanje i brisanje glatke površine listova.

7. Engleski bršljan

Ako vam je stalo do toga da imate ne samo izgledom primamljivu biljku nego i da ona pročišćava zrak, posegnite za engleskim bršljanom. Riječ je o kućnoj verziji divljeg bršljana. Potrebno ga je držati na umjerenoj svjetlosti i umjerenoj sobnoj temperaturi, a zalijevanje je dostatno jednom tjedno.

8. Zmajevac

Ova velika skupina biljaka dolazi u svim oblicima, veličinama i bojama. Za rast im je potrebno vlažno, ali ne potopljeno tlo, jer ih previše vode ubija. Od ovih biljaka vaši kućni ljubimci mogu povraćati ili imati proširene zjenice. Ona eliminira formaldehid, ksilen, toluen, benzen i trikloretilen.

9. Krasula

Krasulu ili drvo novca dovoljno je zaliti jednom do najviše dva puta mjesečno, a tijekom čitave zime ne traži vodu više od jednom.

10. Kaktus

Često se kaže da su kaktusi prave biljke za one koji nijednu drugu ne mogu održati na životu. U toj šali ima i istine. Što se tiče zalijevanja, dvaput-triput tjedno i više je nego dovoljno jer od previše zalijevanja kaktus vrlo lako može istrunuti. Tijekom zimskog perioda mirovanja voda mu nije potrebna.