Kultura

Bili smo prvi i uvjerili se – Muzej čokolade destinacija je koju ne smijete zaobići!

Viktoria Mikulić 21. studenoga 2019.

Dosad neviđena postava o najfamoznijoj poslastici koja će vas zapanjati…

Kao i kod svakog novootvorenog Muzeja u našem lijepom gradu, u početku nismo znali što očekivati i moramo priznati, bili smo pomalo skeptični može li Zagreb uistinu ponuditi dovoljno zanimljivu priču koja će nam otkriti nešto totalno novo, neviđeno te nas do samog kraja držati neizvjesnima.

U odabranom krugu od svega 16 uzvanika među prvima smo imali priliku zaviriti u postav Muzeja čokolade. Uz obilazak, doživjeli smo ekskluzivnu degustacijsku večer s čokoladama iz cijelog svijeta kako bismo na najbolji mogući način svoje dojmove mogli prenijeti vama, a vjerujte, ima i pregršt.

Muzej čokolade nalazi se u samom srcu grada Zagreba, na adresi Varšavska 5/1, a predviđeno otvorenje za sve posjetitelje je u ponedjeljak, 25.11. Ima li boljeg tempiranja od predblagdanskog vremena, ovo je savršena uvertira u Advent…

Nakon što smo se liftom popeli na prvi kat, u malenom shopu dočekali su nas vlasnici muzeja, Ružica i Domagoj Cerovac.

Prostorija se doimala dosta malom i nadali smo se da to nije sve što možemo očekivati. Naravno, shop je bio tek početna i krajnja točka tog putovanja u čokoladni svijet.

Oduševio nas je asortiman čokolada koje su kušači mjesecima pomno isprobavali i na temelju toga odabrali favorite koji su dosljedni biti dio ponude Muzeja čokolade.

Riječ je o malim proizvođačima na koje nećete naići u običnom supermarketu, a posebno nas je osvojila manufaktura Malo&Slatko čije su ručno rađene čokolade pod nazivom ‘Taman’ doista taman čak i za ona najistančanija nepca.

Međunarodno nagrađivane, sigurni smo da će pronaći put do najzagriženijih ljubitelja čokolade. Unutar raskošnog asortimana svoje je mjesto pronašla i jedna naša kultna čokolada, prva u svijetu koja je predstavila kombinaciju čokolade i riže – Mikado. Zbog toga je i jedina koju ćete pronaći u shopu od ‘razvikanih’ brendova.

Direktorica Ružica Cerovac uvela nas je u svijet čokolade te otkrila kako su posjetili brojne svjetske muzeje i pomalo ostali razočarani viđenim. Nakon zadnjeg posjeta Muzeju čokolade u Pragu, odlučili su se na ovaj pothvat jer su znali da mogu ponuditi mnogo više, kako domaćim tako i stranim gostima.

Potom smo krenuli u obilazak Muzeja čokolade pod vodstvom prokurista Domagoja Cerovca koji nam je dao personaliziranu kutiju s vješto odabranim svjetskim čokoladama, a koje smo iskušali ovisno o prostoriji u kojoj smo se nalazili. Također, unutar boxa nalazila se i malena žličica s kojom smo isprobavali čokoladni liker i uvijek poželjnu bijelu čokoladu.

Svaka od ovih soba obojena je u drugu boju i opremljena različitim rekvizitima i replikama koje su osnivači skupljali godinama, a od kojih svaki priča svoju priču.

Sve započinje s poviješću čokolade koja dolazi od ploda drveta kakaovca, a koja se u samim počecima, u doba civilizacije Maja najčešće posluživala kao čokoladni napitak.

U idućim sobama očekuje vas zavidna kolekcija porculanskih šalica iz kakvih se čokolada nekoć pila, zatim karta svijeta na kojoj je prikazana konzumacija čokolade po zemljama, kutak za najmlađe i slično…

Na kraju su nam poznati čokolatijer Stiv Kahlina i profesionalna kušačica čokolade, Sanja Vladović otkrili još neke trikove kako u potpunosti uživati u ovoj slatkoj deliciji te koji su benefiti njezinog okusa ovisno o zemljama u kojima se proizvodi. Stručno predavanje završilo je rečenicom da je ovo tek maleni dio koji svi znamo o čokoladi te da ono najbolje vjerojatno tek dolazi…

Nećemo vam otkriti baš sve detalje, neka to ipak bude do iznenađenja…no budite uvjereni, posjetom ovog Muzeja čokolade zasigurno nećete požaliti već ćete izaći prepuni dojmovi koje ćete htjeti doživjeti ponovno, iznova i iznova…

Za više informacija o Muzeju čokolada ne propustite posjetite njihovu Facebook stranicu ili Instagram profil!