FOTO by Instagram @_a_n_g_a_n_g_ / @jur2402

Putovanja

Bijele i Samarske stijene – savršeno područje podređeno očuvanju izvorne prirode

Una Lora Banjac 29. svibnja 2024.

Ubrajaju se u jedinstven fenomen i kao takve pružaju posebne estetske ugođaje i inspiraciju

Područje Bijelih i Samarskih stijena jedno je od najposebnijih odredišta u Hrvatskoj, a Bijele i Samarske stijene ubrajaju se u jedinstven geomorfološki fenomen i kao takve pružaju posebne estetske ugođaje i inspiraciju.

Bijele i Samarske stijene jedini su strogi rezervat u Primorsko-goranskoj županiji, a u Hrvatskoj ih imamo samo dva – njih te Hajdučke i Rožanske kukove na Velebitu.

Strogi rezervat je klasifikacija iznad Nacionalnog Parka, a predstavlja područje s najstrožim režimom zaštite gdje je sve podređeno očuvanju izvorne prirode.

Zbog divljine koja obilježava ovo prekrasno područje te nedostupnog krškog terena s brojnim ponikvama, stijenama i kamenim tornjevima – Bijele i Samarske stijene teško su prohodne izvan označenih putova, ali zapravo te označene putove nije ni dozvoljeno napuštati s obzirom na to da se radi o strogom rezervatu.

Upravo zbog svoje divljine i nepristupačnosti, ove su Stijene zadržale iskonske značajke nedirnute prirode što ostavlja dubok trag u svakom posjetitelju jer je ovo mjesto doista čarobno.

Samarske stijene sastoje se od dvadesetak bijelih kamenitih skupina, a za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazita grebena, a ni vitkih, glatkih i elegantnih oblika.

Zanimljivo je i posebno što na Bijelim stijenama postoji planinarsko prenoćište koje je nedvojbeno najljepša planinarska kućica u Hrvatskoj!

Smještaj koji je potpuno besplatan za sve posjetitelje i u kojem se bez problema može prespavati. Sve što se od vas očekuje je da poštujete pravila planinarske udruge koja ju je izgradila te postoji mogućnost da će još netko biti s vama u kućici.

Ovo je prekrasno područje zaista s razlogom proglašeno strogim rezervatom i svakako ga vrijedi posjetiti!