FOTO by Šafram

Dom

Benefiti mljevene crvene paprike radi kojih će ovaj omiljeni začin postati glavni dodatak vašim jelima

Daria Lovrić 17. studenoga 2023.

Niske temperature donose ukusna i kremasta jela na žlicu!

Napokon imamo priliku uživati u najraskošnijem periodu u godini i svim čarima koje jesen donosi. Iako svako godišnje doba ima svoje prednosti i mane, jesen nas osvaja posebnom čarolijom svakim danom iznova.

Šuškanje lišća pod našim koracima, miris pečenih kestena koji lebdi zrakom, raskošna paleta boja koja boja staze, ulice i gradove, udobna odjeća koja nas grije, topla i ukusna pića koja nas zagrijavaju iznutra, božanstven izbor sezonskog voća i povrća, te miris domaćih kuhanih jela – sve su to faktori koji jesen čine nevjerojatno čarobnom.

Svakim danom iznova u nju se zaljubljujemo sve više i maksimalno uživamo u njezinim blagodatima. Vrlo je teško izabrati koji dio nam je najdraži, međutim kada bismo morali onda biramo mirise i okuse koje nam jesen donosi.

Bogatstvo i raskoš jesenskog stola

Baš kao što je prosinac poznat po mirisu pečenih kolačića i kuhanog vina, jesenski period donosi nam bogatu trpezu domaćih kuhanih i pečenih jela. Glavne zvijezde koje nas vraćaju djetinjstvo i asociraju na toplinu doma, obitelj okupljenu za stolom i zajedništvo su variva, gulaši, paprikaši, guste juhe, složenci, pite i domaći namazi.

U jesenskom periodu više jedemo bogatu hranu koja nam „grije“ dušu i unosi toplinu u naše domove. Koje god od spomenutih jela preferirali, obogaćena su nezaobilaznim začinom u gotovo svakoj kuhinji, posebice u jesenskim zimskim danima.

Naravno riječ je o glavnoj zvijezdi koja ima mnoštvo benefita – crvenoj paprici.

Šafram crvena paprika – ukusan pomagač i čuvar našeg zdravlja

Biljka paprike pripada istom rodu kao i čili, a postoji na tisuće sorti paprike koje se razlikuju po obliku, veličini, boji i, što je najvažnije, jačinom okusa. Smatra se da je paprika izvorno stigla u Europu iz Kolumbije ili Indije, gdje se prvo koristila kao zamjena za papar.

Osim što jelima pruža bogatstvo okusa, Šafram mljevena crvena paprika je bogata je antioksidansima, vitaminima, posebice vitaminom C i mineralima koji pozitivno utječu na naš organizam.

Vjerujemo da je i sada jedan od vaših omiljenih začina, međutim nakon što saznate koji su njezini benefiti, postat će vaš glavni začin koji ćete koristiti svakodnevno.

Benefiti konzumiranja Šafram mljevene crvene paprike

Važno je naglasiti da je mljevena crvena paprika izuzetno niskokaloričan proizvod, sa samo 21 kcal na 100 g. Osim toga, crvena paprika ima svojstva koja su posebno važna u normaliziranju probave i poboljšanju cirkulacije.

Kombinacija niskih kalorija i pozitivnih učinaka na metabolizam i cirkulaciju čini crvenu papriku sjajnim izborom za sve koji žele održavati svoje tijelo zdravim i u formi, a njezina svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

Crvena paprika pozitivno utječe na zdravlje jetre, a može se koristiti i u liječenju hepatitisa. Nadalje, ona potiče proizvodnju hormona radosti, poznatog kao endorfin, pomažući vam da se nosite sa stresom i poboljšate raspoloženje.

Još jedan pozitivan učinak konzumiranja crvene paprike je i poboljšanje imuniteta te poboljšana cirkulacija krvi, koja nas čini vitalnijima i energičnijima. Želite li povećati tonus vašeg tijela, crvena paprika je odgovor jer se često koristi u tretmanima prehlade i bronhijalne astme, pružajući olakšanje vašem dišnom sustavu.

Mljevena crvena paprika je bogata antioksidansima zbog svojih protuupalnih svojstava. Oni naime ne samo da usporavaju proces starenja. S druge strane, umjerena konzumacija ovog začina povoljno utječe na stanje reproduktivnog sustava i pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa.

Prema istraživanjima, crvena paprika štiti vaše tijelo od zaraznih upalnih bolesti te smanjuje rizik od raka reproduktivnog sustava. Mljevena paprika odlično djeluje i na zdravlje očiju smanjujući rizik od razvoja stanja povezanih sa starenjem.

Paprika je izuzetno bogata važnim hranjivim tvarima, uključujući željezo i vitamin B, koji su ključni za zdravlje krvi. Nedostatak ovih hranjivih tvari može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i izazvati anemiju. Stoga, uključivanje paprike u ishranu može doprijeti održavanju zdravog nivoa crvenih krvnih zrnaca i prevenciji anemije.

Ključ za optimalno zdravlje

Vjerujemo da vam je radi svog božanstvenog i bogatog okusa crvena mljevena paprika dosad bila jedan od omiljenih začina, a sada imate još više razloga da ju svakodnevno konzumirate.

Započnite dan s malo dodatne energije i ljubavi prema svom tijelu. Dodajte malo Šafram mljevene crvene paprike u svoje obroke i vrlo brzo ćete osjetiti promjenu.

Šafram u svojoj bogatoj ponudi ima čak 5 vrste crvene paprike –začinsku mljevenu slatku, delikates, ljutu,  tucanu ljutu papriku i čili.

Vaše tijelo zaslužuje najbolje, a crvena paprika je pravi ključ za vaše optimalno zdravlje, stoga je nadolazeći period savršen da se poigrate raznoraznim receptima i u svoja jela uvrstite Šafram crvenu papriku.

Sve informacije o proizvodima saznajte putem Šafram web trgovine, a za sve aktualnosti i recepte zapratite Facebook i Instagram profil.