FOTO by Instagram @itsqueenmili / @bojansirola

Putovanja

Banjole – idealna destinacija za sve zaljubljenike u more i ronjenje

admin 20. srpnja 2021.

Autor teksta: Ana Moslavac

Ako se pitate kamo otići ovog ljeta, Banjole bi bile idealna destinacija za vas ako vam je dosta asfalta, visokih zgrada, zaglušujuće gradske buke i nesnosnih vrućina.

Ovo predivno mjesto smjestilo se u blizini Medulina, ali i Pule pa se stoga ne morate bojati da ćete biti potpuno odsječeni od suvremene gužve i svega što ide uz nju ako je to ipak nešto bez čega ne možete predugo živjeti.

U Banjolama se možete odmarati, a u većim gradovima uvijek možete pronaći velike trgovačke centre i klupsku vrstu zabave ako vam u nekom trenutku mir dosadi.

Banjole su mjesto bogato poluotocima, uvalama i prirodnim plažama na kojima se možete kupati, sunčati i odmarati, a vjerujemo da će vam se svidjeti i mogućnost zabave uz brojne sportske sadržaje koji se nude.

Plaže su šljunčane i stjenovite pa ne bi bilo loše osigurati si obuću za kupanje kako vam ozljede stopala ne bi upropastile odmor iz snova. Također, ono što je važno mnogima od nas jest hladovina, a nje u Banjolama ima napretek budući da se nadomak obale spušta borova šuma.

Osim što će vam neće biti vruće, u Banjolama ćete moći uživati u predivnoj prirodi i mirisu drveća koji će vas svakako opustiti te ukoliko kod kuće rado palite svijeće ili koristite mirisna ulja s mirisom drveća – ne morate ih nositi sa sobom na put jer ovdje ćete osjetiti pravu svježinu!

Kuće su u ovom mjestu udaljene stotinjak kilometara od mora, nema velikog i glasnog prometa niti ogromnih hotelskih kompleksa, ali važno je naglasiti da se ovdje nalazi ronilački centar koji će se svidjeti svim ljubiteljima podmorja.

Za vas smo izdvojili četiri plaže koje možete posjetiti za vrijeme vašeg odmora:

PALTANA BAR

Ova šljunčana plaža dolazi u kombinaciji s ugodno toplim i mirnim morem, a kako se radi o mjestu koje je izvan urbanističke zone, ona je idealno mjesto za sve one koji traže mir i spokoj na svom ljetnom odmoru. Na plaži su smještene klupe na koje se može sjesti, a u blizini se nalaze i borovi koji pružaju prirodni hlad pa će se ova plaža zasigurno svidjeti svakome tko odmor zamišlja kao čitanje dobre knjige i šalicu kave uz zvuk valova.

KAMP INDIJE

I uz ovu plažu dolazi toplo i mirno more, ali sama se plaža sastoji od ravnih stjenovitih ploha.

Za razliku od Palatane, ovo je plaža idealna za ronioce budući da se ovdje nalazi ronilački centar u kojemu možete rezervirati termin za ronjenje s profesionalcima i tako u potpunosti doživjeti podvodni svijet u Banjolama. Također, s obzirom na to da se plaža nalazi tik do istoimenog turističkog naselja, ovdje su prisutni i mnogi ugostiteljski objekti.

DEL MAR

Ova plaža smjestila se ispred hotela Del Mar po kojemu je dobila i ime. Radi se o plaži dugoj petstotinjak metara posutoj šljunkom.

Na ovu plažu najviše dolaze obitelji s djecom tako da ako putujete u takvom sastavu ova bi plaža mogla biti idealno mjesto za vas budući da će vam djeca zasigurno upoznati nove prijatelje i dobro se zabaviti.

Osim toga, u blizini se nalazi WC i bar tako da ako nešto od toga bude potrebno vama ili vašim mališanima ne morate se na brzinu spremati i otići u apartman, a tu su i spasioci koji će odmah priskočiti u pomoć ako se dogodi neka nepredviđena i potencijalno opasna situacija.

CENTINERA

Djelomično šljunčana, a djelomično stjenovita plaža Centinera okružena je borovom šuma koja joj osigurava potreban hlad te sa sobom nećete morati nositi suncobrane.

Većini će se svidjeti besplatno parkiralište u blizini plaže kao i dosta plitkih dijelova koji su idealni za dječju zabavu. Na plaži je moguće iznajmiti čamce, ležaljke, bicikle za vodu, a nakon svih tih aktivnosti možete sjesti na piće u bar ili na ručak u jedan od obližnjih restorana.

Jedini nedostatak ove plaže jest to što je za vrijeme sezone krcata turistima pa je ne preporučamo onima koji su se na more došli odmoriti od gužve i ljudi.