FOTO by Instagram @thefeedfeed
Recepti
Baklava s Nutellom – Kraljica slastica u čokoladnom ruhu!
Tradicionalni okus s modernim twistom
Ako ste se ikada pitali može li baklava biti ukusnija, mi imamo afirmativan odgovor na to pitanje.
Naime, u prostranstvima Instagrama smo naišli na recept od kojeg su nam odmah proradile zazubice, a radi se o popularnoj baklavi s neodoljivom Nutellom.
Ova upgradeana verzija klasične orijentalne slastice obogaćena je kremastom čokoladom i hrskavim orasima, stvarajući neodoljiv desert koji mami ljubitelje slatkog
Savršena je za posebne prilike, one trenutke kada svoje najdraže želite iznenaditi nečim novim, ali i za trenutke kada samo želite uživati u desertu punog okusa, uz toplu šalicu čaja ili kave.
Sastojci:
Za baklavu:
- 225 g zamrznutog tijesta za baklavu, odmrznutog
- 230 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 280 g Nutelle
- 280 g nasjeckanih tostiranih lješnjaka
Za začinjeni sirup:
- 150 g kristalnog šećera
- 240 ml vode
- 2 štapića cimeta
Priprema baklave:
- 1. korak: Stavite Nutellu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom promjera 3 mm (ili koristite vrećicu s odrezanim kutom).
- 2. korak: Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- 3. korak: Upotrijebite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm kao vodič i izrežite tijesto za baklavu u krug. Kalup premažite otopljenim maslacem.
- 4. korak: Stavite jedan list tijesta u kalup i premažite tankim slojem otopljenog maslaca. Ponovite postupak s još devet listova (ukupno 10 listova).
- 5. korak: Na tijesto istisnite oko četvrtinu Nutelle i pospite četvrtinom nasjeckanih oraha. Prekrijte s još Nutelle.
- 6. korak: Položite sljedećih pet listova tijesta, svaki premažite maslacem kao i prethodne. Ponovite sloj Nutelle i oraha, a zatim dodajte preostalu Nutellu.
- 7. korak: Položite preostale listove tijesta (ne zaboravite premazati maslacem). Zatim sve izrežite na duguljaste pravokutnike i svaki od njih režite na paralelne linije s odstupanjem od 2,5 cm kako biste stvorili paralelograme.
- 8. korak: Pecite baklavu jedan sat, okrećući kalup na pola pečenja, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Priprema začinjenog sirupa:
- 1. korak: U srednje velikom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapiće cimeta. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite sirup da se prožme začinima dok ne bude spreman za upotrebu.
- 2. korak: Dok je baklava još vruća, pažljivo ponovite rezove s oštrim nožem do dna. Prelijte baklavu pripremljenim sirupom i ostavite da se ohladi najmanje sat vremena prije nego što uklonite vanjski prsten kalupa.
Uživajte u ovom luksuznom desertu – kombinacija čokolade i oraha u ovoj baklavi zasigurno će osvojiti sva nepca. Dobar tek!