FOTO by Instagram @thefeedfeed

Recepti

Baklava s Nutellom – Kraljica slastica u čokoladnom ruhu!

Una Lora Banjac 15. studenoga 2024.

Tradicionalni okus s modernim twistom

Ako ste se ikada pitali može li baklava biti ukusnija, mi imamo afirmativan odgovor na to pitanje.

Naime, u prostranstvima Instagrama smo naišli na recept od kojeg su nam odmah proradile zazubice, a radi se o popularnoj baklavi s neodoljivom Nutellom.

Instagram @thefeedfeed

Ova upgradeana verzija klasične orijentalne slastice obogaćena je kremastom čokoladom i hrskavim orasima, stvarajući neodoljiv desert koji mami ljubitelje slatkog

Savršena je za posebne prilike, one trenutke kada svoje najdraže želite iznenaditi nečim novim, ali i za trenutke kada samo želite uživati u desertu punog okusa, uz toplu šalicu čaja ili kave.

Sastojci:

Za baklavu:

  • 225 g zamrznutog tijesta za baklavu, odmrznutog
  • 230 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 280 g Nutelle
  • 280 g nasjeckanih tostiranih lješnjaka

Za začinjeni sirup:

  • 150 g kristalnog šećera
  • 240 ml vode
  • 2 štapića cimeta

Priprema baklave:

  • 1. korak: Stavite Nutellu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom promjera 3 mm (ili koristite vrećicu s odrezanim kutom).
  • 2. korak: Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • 3. korak: Upotrijebite okrugli kalup za tortu promjera 23 cm kao vodič i izrežite tijesto za baklavu u krug. Kalup premažite otopljenim maslacem.
  • 4. korak: Stavite jedan list tijesta u kalup i premažite tankim slojem otopljenog maslaca. Ponovite postupak s još devet listova (ukupno 10 listova).
  • 5. korak: Na tijesto istisnite oko četvrtinu Nutelle i pospite četvrtinom nasjeckanih oraha. Prekrijte s još Nutelle.
  • 6. korak: Položite sljedećih pet listova tijesta, svaki premažite maslacem kao i prethodne. Ponovite sloj Nutelle i oraha, a zatim dodajte preostalu Nutellu.
  • 7. korak: Položite preostale listove tijesta (ne zaboravite premazati maslacem). Zatim sve izrežite na duguljaste pravokutnike i svaki od njih režite na paralelne linije s odstupanjem od 2,5 cm kako biste stvorili paralelograme.
  • 8. korak: Pecite baklavu jedan sat, okrećući kalup na pola pečenja, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

Priprema začinjenog sirupa:

  • 1. korak: U srednje velikom loncu pomiješajte šećer, vodu i štapiće cimeta. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite sirup da se prožme začinima dok ne bude spreman za upotrebu.
  • 2. korak: Dok je baklava još vruća, pažljivo ponovite rezove s oštrim nožem do dna. Prelijte baklavu pripremljenim sirupom i ostavite da se ohladi najmanje sat vremena prije nego što uklonite vanjski prsten kalupa.

Uživajte u ovom luksuznom desertu – kombinacija čokolade i oraha u ovoj baklavi zasigurno će osvojiti sva nepca. Dobar tek!