Putovanja

Avanturisti, pozor! Ovo su najbolje biciklističke rute u Republici Hrvatskoj!

Viktoria Šafranić 24. kolovoza 2020.

Prije polaska na jednu od ovih destinacija, važno je adekvatno se pripremiti…

Vožnja bicikla strast je mnogih od nas i nauči se u tren oka. Svi se zasigurno sjećamo prvih padova kada su nas roditelji prestali pridržavati i maknuli pomoćne kotačiće, a mi smo u tom trenutku imali osjećaj kao da lebdimo, barem nakratko. Sve su to čari djetinjstva koje ćemo zauvijek pamtiti, a bicikl je definitivno jedna od tih dragih uspomena.

Kako odrastamo, mijenjamo se, no neke stvari ne bismo trebali izbaciti iz svog života. I dok trčanje nije mnogima najdraži sport, a rolanje se čini zahtjevno, vožnja biciklom idealna je alternativa uz koju ne samo da ćete gubiti kalorije i osjećati se vitalno, već ćete se zaista dobro i zabaviti.

Za razliku od automobila, bicikl nam omogućuje da udišemo svjež zrak, istražimo neke nove skrivene rute i zaputimo se u nepoznato.

Bez obzira vozite li povremeno ovo must-have prijevozno sredstvo za odlazak u trgovinu ili ste pravi profesionalac koji ne pristaje na ništa manje od brdskih bicikala, izdvojili smo nekoliko biciklističkih ruta u Republici Hrvatskoj koje biste barem jednom u životu trebali posjetiti.

Prije svega, bez obzira bio to put kroz cestu ili makadam, važno je pridržavati se određenih pravila i adekvatno se zaštititi. Za duže relacije potrebna vam je zaštitna oprema, stoga je kaciga obavezan detalj koji će vas u svakom trenutku štititi od neočekivanih situacija, a štitnici za koljena također nisu naodmet.

Nadalje, pripazite na cestovna pravila i siđite s bicikla kada naiđete na pješačku zonu ili u slučaju obavljanja telefonskog poziva. I ono najbitnije, ne zaboravite ponijeti dovoljno tekućine, odnosno vode koja će vas hidratizirati i utažiti žeđ.

Iako ćete na putu vjerojatno naići na nekoliko trgovina, radije se unaprijed organizirajte tako da vam je sve pri ruci. Još jedan izuzetno važan savjet, osobito u ljetnim mjesecima, su sredstva protiv neželjenih insekata.

Ako želite da vam put duž rute prođe bezbrižno, ne zaboravite na dugotrajnu zaštitu koju će vam pružiti Autan Tropical Suhi Sprej. Čak 8 sati zaštite protiv običnih, tropskih i tigrastih komaraca te krpelja sasvim je dovoljno da neometano provedete dan u prirodi.

Zahvaljujući svojoj formuli koja sadrži prirodne sastojke, kukuruzni škrob i fine mikročestice, brzo se suši na koži. Za još više informacija o Autan proizvodima protiv komaraca posjetite službenu Facebook stranicu Sezona bzzz briga i Instagram profil!

U nastavku donosimo nezaobilazne biciklističke rute koje će zavoljeti svaki avanturist:

Regija Dalmacija – Dubrovnik

Božanstvena regija s bezbroj mogućnosti za boravak u prirodi i vožnju biciklom. Baćinska jezera i dolina Neretve s Metkovićem i arheološkim muzejom Narona u Vidu, vinogradarsko-vinarska prostranstva poluotoka Pelješca sa stonskim zidinama, solanom i školjkarstvom – kamenicama te kuće znamenitih pomorskih kapetana Orebića.

S mora su zadivljujući pogledi na UNESCO-ovu svjetsku baštinu, grad Dubrovnik, s dva kilometra dugim srednjovjekovnim zidinama i utvrdama. Ipak, pogled na središte regije i gradsku povijesnu jezgru sa mnoštvom crvenih krovova palača i kuća, obrambenih kula i crkvenih tornjeva, najljepši je s brda Srđ.

Krene li se od Ploča, Baćina ima svojih sedam Baćinskih jezera iznimne ljepote i blago bočate vode u kojima žive jegulje, žabe i cipli, koji kanalom dolaze s mora. Idealna su biciklistička destinacija s biciklističkom stazom oko pet jezera od njih sedam dužine deset kilometara.

Regija Istra

Sjeverozapadna Istra ponosi se spletom cestovnih i brdskih (MTB) ruta, među kojima je i popularna Parenzana. Moguće je posjetiti najstariji svjetionik na Jadranu iz 1818. u Savudriji, ujedno i prvi europski svjetionik koji je za rasvjetu upotrebljavao plin. Zovu ga „Svjetionik ljubavi”.

 Odmah nakon njega slijedi „grad teniskih loptica” i turnira Umag, a potom utvrđeni Novigrad, zatim ušće rijeke Mirne u more i još mnoge prirodne ljepote. Najveća posebnost Istre ipak je velika koncentracija očuvanih srednjovjekovnih gradića smještenih na vrhovima brežuljaka koji su im pružali prirodnu zaštitu: Buje, Momjan, Grožnjan – „grad umjetnika”, Završje, Oprtalj, Motovun i Vižinada, a ambijentalnoj autentičnosti pridonose i nadasve slikovita sela gornje Bujštine.

Regija Slavonija i Baranja

Biciklistički san za sve rekreativce između žitnih polja i idiličnih rijeka kombinacijom ravnice, rita, brežuljaka i slikovitih mjesta. Regija objedinjuje pet županija, a tu je i pet gradskih centara: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Požega i Virovitica.

Regija Zagreb

Biciklom je najljepše obići najšarmantije kutke Zagreba kao što su park Maksimir te jezera Jarun i Bundek , koje gradu daju jedinstvenu notu i opušten ugođaj. Pritom je posebna rijeka Sava (562 km kroz Hrvatsku), ključna poveznica, no i razdjelnica grada na stari i novi dio. Idealna je za mirnu vožnju nasipom od mosta do mosta, od Bundeka do Podsuseda i obrnuto.

Nadamo se da smo vas barem malo naveli na istraživanje Lijepe naše koja nudi toliko nevjerojatnih oaza, od kojih za mnoge nismo mogli drugačiji ni saznati nego vožnjom bicikla. Uputite se u nepoznato jer nećete požaliti, a pritom biste mogli doživjeti i avanturu života…

*dio teksta o biciklističkim rutama preuzet s croatia.hr