FOTO by Alen Kuščar / Instagram @markohorvata3

Putovanja

Arboretum Opeka i istoimeni dvorac idealna su destinacija za izlet!

Una Lora Banjac 20. lipnja 2024.

Lijepa naša ima neodoljive lokacije i na kopnu

Hrvatska se ne treba samo dičiti prekrasnom Jadranskom obalom već se može ponositi i iznimno privlačnim kontinentalnim dijelovima čiju ljepotu također prepoznaju brojni domaći i strani posjetitelji.

Alen Kuščar

Jedna od takvih prekrasnih lokacija svakako je Arboretum Opeka u općini Vinica kraj našeg grada Varaždina. To je prava prirodna oaza koja može poslužiti kao idealna vikend destinacija svim ljubiteljima botanike i dvoraca!

priroda-vz.hr

Za početak, što je arboretum?

Arboretum podrazumijeva botanički vrt u kojem se uzgaja drveće i grmlje domaćeg i stranog podrijetla u znanstvene, dekorativne i uzgojne svrhe, a mi ih u Hrvatskoj imamo tri – Arboretum Opeka, Arboretum Trsteno o kojem smo ranije pisali i Arboretum Šumarskog fakulteta u Zagrebu!

priroda-vz.hr

Arboretum Opeka uz istoimeni dvorac je perivoj pejzažnih i romantičarskih obilježja, jedinstven po svojoj ljepoti krajobrazne kompozicije.

Na ovom mjestu posađene su najvrjednije vrste drveća donesene iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i Europe koje čine neobičnu cjelinu koju ćete osjetiti prolazeći ovim čudesnim parkom.

Zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta, ovaj je lokalitet pogodan za dobar razvoj biljaka – pojedini primjerci značajni su zbog svoje starosti od preko 150 godina i ogromnih dimenzija koje su dostigli, dok su drugi jedinstveni radi svojih visokih estetskih svojstava ili rijetkosti.

priroda-vz.hr

Za punjenje baterija i istinsku relaksaciju svakako odvojite vrijeme i posjetite ovo magično mjesto koje obiluje nevjerojatnim prirodnim ljepotama.