Zabava

Apple mora platiti čovjeku 1000$ odštete jer nije dobio punjač

admin 21. travnja 2022.

Napokon pravde!

Apple je izgubio pravnu bitku i mora jednom kupcu platiti više od 1000$ odštete jer s kupljenim mobitelom nije dobio punjač.

Sud u gradu Goiânia u Brazilu presudio je da je tehnološki div odgovoran za praksu poznatu kao ‘tie sale‘ – tip prodaje kod kojeg kupac mora kupiti dodatan proizvod da bi mogao koristiti osnovni. Naime, Apple već neko vrijeme u sklopu svoje ponude nema punjač uz telefon, nego se on mora kupiti zasebno.

Sudac Vanderlei Caires Pinheiro zauzeo je stav da je Apple ‘obvezao potrošača da kupi drugi proizvod iz njegove proizvodnje‘, nazvavši to ‘zloupotrebljivom i nezakonitom poslovnom praksom‘.

Naložio je tvrtki da plati kupcu 5.000 brazilskih reala (1.081 dolar) i da im osigura punjač. Apple ima rok od 10 dana da to učini, a nakon toga morat će platiti dnevnu kaznu od 100 $ reala (21,63 $) dok ne isplati maksimalnu kaznu s kamatama od 10 000 $ reala (2 163 $).

Apple je prestao isporučivati ​​punjače za svoje uređaje još 2020. godine, a brazilska je vlada kaznila tvrtku s 2 milijuna dolara (1,5 milijuna funti) godinu dana kasnije zbog te odluke.

U pokušaju da se suprotstavi tvrdnjama kupaca tijekom rasprave, Apple je sudu rekao da njegovi uređaji dolaze s gromobranskim kabelom, koji se može koristiti s drugim adapterima za napajanje, ne nužno onima koje prodaje Apple. Tvrtka je također rekla da je prestala isporučivati ​​adapter zbog zabrinutosti za okoliš.

Međutim, sudac je presudio da Lightning kabel radi samo s adapterima koji imaju USB-C priključak, pa je kupcu bilo ograničeno koje adaptere može kupiti. Appleovi proizvodi, rekao je, ipak su posebno dizajnirani da pristaju kabelu. Što se tiče utjecaja proizvodnje adaptera na okoliš, sudac je naveo da ih Apple još uvijek proizvodi zasebno.

Rekao je: “Nije primjereno da se takvom mjerom nastoji smanjiti utjecaj na okoliš, budući da, prema svim dokazima, optuženik nastavlja proizvoditi taj proizvod, ali ga sada prodaje zasebno.