FOTO by Instagram @travelmemoriesforme / @winter_wonderland_hd / @ultimatebudapest

Putovanja

Advent u Budimpešti – magičan grad raskošne arhitekture i najljepšeg božićnog sajma u Europi!

Daria Lovrić 06. studenoga 2023.

3 puta je proglašen najljepšim! Jeste li ga posjetili?

Budimpešta je zaista prekrasan grad koji nudi raznoliko iskustvo, bilo da vas zanima dramatična povijest, raskošna arhitektura, ljekovite termalne vode ili uzbudljiv noćni život.

Mađarska prijestolnica savršena je za ljubitelje zabave zbog svoje živopisne noćne scene, brojnih izvrsnih barova i restorana. Prijateljski nastrojeni mještani, siguran okoliš i obilje znamenitosti čine je must-visit destinacijom.

Kad god se odlučili na posjet nećete požaliti, međutim advent u Budimpešti jedan od ljepših koje smo imali prilike vidjeti, a i 3 puta je proglašen najljepšim u Europi., 2019., 2021. i 2023. godine ( da, dobro ste čuli, i prije nego što je krenuo).

Zanimljivo je spomenuti prošlogodišnji inovativni pristup proslavi adventa u Budimpešti. Umjesto tradicionalnog pristupa, točnije lampica koje gore cijelo vrijeme, u Budimpešti su se odlučili za održivu tehniku – bicikle koje voze prolaznici i tako pokreću lampice na božićnom drvcu.

Ovaj inovativni pristup svjedoči o njihovoj predanosti očuvanju okoliša i stvaranju jedinstvenog blagdanskog iskustva za posjetitelje.

Advent u Budimpešti – donosimo prve detalje božićnog sajma!

Advent u Budimpešti ove godine počinje 24. studenog 2023. i traje do 31. prosinca 2023.

Dvije najznačajnije lokacije će i ove godine biti poznati Trg Vörösmarty i prostor ispred Bazilike, gdje će posjetitelje dočekati ručno rađeni gastronomski i umjetnički proizvodi te svečani programi popraćeni glamuroznim light showom.

Svake godine iznova, sajam na Trgu Vörösmarty privlači stotine tisuća posjetitelja, a očekuje se isto i ove godine. Očekuju vas izlagači te te raznolika popratna događanja, uključujući glazbene nastupe i aktivnosti za djecu poput besplatnog vlakića koji će voziti po sajmu.

Naravno, posjetitelji mogu uživati u autentičnim mađarskim specijalitetima i tradicionalnim jelima karakterističnim za ovakve sajmove, poput kobasica, gulaša, savijača, langošica i pečenih kestena.

Samo nekoliko stotina metara udaljena od Trga Vörösmarty, smještena je Bazilika sv. Stjepana. Od 2011. godine, ova lokacija je domaćin sajma koji je poznat po izvrsnoj ponudi i jedinstvenoj atmosferi. U središtu Trga sv. Stjepana, dominira klizalište oko kojeg je postavljeno više od 100 izlagačkih kućica s raznolikom gastronomskom i obrtničkom ponudom.

Sajam je također prepoznat po impresivnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike, koje se priređuju nakon zalaska sunca. Ispred Bazilike postavljene su jaslice i veliki adventski vijenac čije se svijeće pale svake nedjelje tijekom Došašća, dodajući poseban blagdanski ugođaj ovom već čarobnom prostoru.