FOTO by Instagram @visitberlin / @berlin.explore /@visitberlin

Putovanja

Advent u Berlinu – njemačka prijestolnica nudi preko 50 adventskih sajmova koji će vas oboriti s nogu!

Daria Lovrić 06. studenoga 2023.

Njemačka prijestolnica božićne svečanosti ne shvaća olako! Saznaj koje lokacije moraš posjetiti!

Berlin je peti najveći grad u Europi i diči se svojom zamamnom arhitekturom, bogatom poviješću i turističkom ponudom. Njemačka prijestolnica božićne svečanosti ne shvaća olako, a ove nam je godine pripremila preko 50 većih božićnih sajmova i još toliko manjih.

Iako kod nas berlinski adventski sajmovi zbog svoje udaljenosti nisu toliko popularni, odlučite li se za posjet Berlinu neka to bude baš u božićno vrijeme. Božićni sajmovi u Berlinu doista su brojni, ali turistima su obično najprivlačniji oni u širem centru Berlina.

Advent u Berlinu počinje 27. studenog i traje do 30. prosinca 2023., a u nastavku vam donosimo neke od lokacija koje morate posjetiti.

Božićni sajam ispred Gradske vijećnice

Najbolji gradski adventski sajam u Berlinu smješten je između Gradske vijećnice i crkve sv. Marije, na odličnoj lokaciji blizu Alexanderplatza. Posebno je popularan božićni sajam na Alexanderplatzu, gdje se šire mirisi kolača, medenjaka i kuhanog vina.

Štandovi su ukrašeni umjetnim pročeljima koja oponašaju zgrade starog Berlina, stvarajući dojam kao da se posjetitelji nalaze na adventskom sajmu u Berlinu početkom 20. stoljeća.

Jedna od posebnih atrakcija je 50 metara visoki Riesenrad, panoramski kotač s kojeg se pruža predivan pogled na Brandenburška vrata i druge slavne gradske znamenitosti. Pored velikog kotača, posjetitelji mogu uživati i u klizanju na velikom klizalištu.

Jaslice u prirodnoj veličini postavljene su ispred crkve sv. Marije, gdje se također mogu kupiti različiti prigodni suveniri, slastice i kuhano vino. Sve ove atrakcije čine ovaj božićni sajam nezaboravnim iskustvom za posjetitelje u srcu Berlina.

Božićna bajka na Bebelplatzu

Gendarmenmarkt, jedan od najljepših gradskih trgova, smješten u samom središtu Berlina, samo je stotinjak metara udaljen od katedrale sv. Hedwige. Božićni sajam na ovom trgu očarava posjetitelje svojom raskošnom rasvjetom, velikim borom i kreativno oblikovanim štandovima, stvarajući pravu bajkovitu atmosferu.

Svake godine, Gendarmenmarkt je ukrašen velikim borom, a zanimljivo je da je 2012. godine bor bio dar Zagrepčana Berlinu. Bor je bio ukrašen stotinama tradicionalnih zagrebačkih ukrasa, uključujući licitarska srca. Zbog radova na Gendarmenmarktu, berlinska Božićna bajka se od 2022. do 2024. godine održava na susjednom Bebelplatzu, trgu okruženom Katedralom sv. Hedwige, Operom i Humboldtovim sveučilištem.

Božićni sajam ispred dvorca Charlottenburg

Dvorac Charlottenburg, jedna je od najljepših gradskih znamenitosti, a od 2007. godine dom je božićnom sajmu. Za vrijeme trajanja sajma, dvorac je posebno osvijetljen, stvarajući bajkovitu atmosferu koja oduševljava posjetitelje.

Božićni sajam kod Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

U srcu nekadašnjeg zapadnog Berlina već 40. godina zaredom održava se božićni sajam. Sajam je smješten na Breitscheidplatzu, trgu u središtu najprometnije berlinske shopping četvrti. Ova lokacija čini sajam idealnim odredištem za sve ljubitelje shoppinga koji će sigurno uživati u bogatoj ponudi.

Unter den Linden

Iako se u ovom slučaju ne radi o adventskom sajmu, najpoznatija gradska avenija, Unter den Linden tijekom božićnog vremena zaista je lijepa, a drveće je posebno ukrašeno i osvijetljeno, kao i brojne zgrade uz aveniju.

Krenite od velebnih Brandenburških vrata koji vode na ulicu Unter den Linden te zastanite kod brojnih berlinskih znamenitosti. Neke od njih su Nacionalna opera, Njemački povijesni muzej, brojna veleposlanstva, Nacionalna knjižnica, Reichstag…