FOTO by Instagram @nereo.crnic / @croatiafulloflife / @experiencedubrovnik

Putovanja

Advent diljem Hrvatske – lampice su se upalile u Zagrebu, Opatiji, Samoboru, Dubrovniku…

Mia Vodopija 29. studenoga 2021.

Odbrojavanje do Božića je počelo!

Pred nama je najljepše i najveselije doba u godini. Prošle godine se nismo baš zabavili s obzirom na lockdown i koronu, no ove godine se već privikavamo!

Upravo zato se veselimo svim lampicama i kućicama koje su se otvorile prošle subote, 27. studenog. Adventsko doba je doba zajedništva i mira, što nam iskreno svima treba. U bogatom programu koji nas očekuje moći ćemo uživati sve do početka siječnja.

Osim lijepo ukrašenih ulica i trgova, mali i veliki hrvatski gradovi spremaju prigodnu kulturno zabavnu i gastro ponudu pa ćete ove godine možda poželjeti otići negdje drugdje za vikend. Pripremili smo vodič s događanjima koje smo do sada pronašli.

Advent u Zagrebu

Ove godine uz pet gradskih lokacija, Trg bana Jelačića, Europski trg, Bogovićevu, Gajevu i zapadni dio Strossmayerova šetališta, izgleda da će glavne zvijezde biti najpopularniji adventski programi, koji će se ovaj put održavati na drugim lokacijama.

Tako ćemo od 2. prosinca “fulirati” na terasi Oleander hotela Esplanade, a popularni Café de Matoš s Gornjeg grada seli se na Radničku cestu pa prostor Katrana, najavljuju, od 1. prosinca postaje Advent District, a bit će otvoren u velikom stilu, besplatnim koncertom Psihomodo popa.

Advent u Opatiji

Najljepši Advent uz more s tisuću lampica i predivnih dekoracija pretvorit će Opatiju u zimsku bajku.

Ledena čarolija na Ljetnoj pozornici, Adventska nordijska hodanja, fotkanje u blizini Djevojke s galebom, samo su dio čarolije koja vas čeka u Opatiji.

Ivo Robić nije lagao kada je pjevao Opatijo bajna… ona je kao pravi biser uvijek posebna,

Advent u Dubrovniku

Bogati program dubrovačkog Adventa uključuje izvedbu baletne bajke Orašar te Božićni koncert sa solistima Valentinom Fijačko, Goranom Karanom i Rokom Radovanom.

Novost je otvaranje Atrija Kneževog dvora koji će biti zaodjeven blagdanskim ruhom. Najmlađe očekuje Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali te blagdansko ukrašavanje izloga. Stradunom i ostalim dijelovima grada opet će kružiti Libertasov opo up cabrio bus.

Advent u Samoboru

Advent u Samoboru ove godine je uistinu posebna, čarobna zimska priča s romantičnom atmosferom koja će vladati cijelim gradom. Osim raznih glazbenih i kulturnih programa, gurmane će privući ugostiteljske kućice gdje će pronaći sve sezonske okuse i užitke zahvaljujući bogatom izboru ukusne hrane i slatkih zalogaja.

Zagrijte se šalicom tople čokolade ili aromatičnog kuhanog vina i u ugodnom društvu provedite nezaboravne trenutke Adventa u Samoboru.

Advent u Karlovcu

Staru samostansku kuhinju i apoteku, miris ljekovitog bilja i staro posuđe – sve to moći će vidjeti i osjetiti posjetitelji u Franjevačkom samostanu u Karlovcu tijekom ovogodišnjeg adventa.

Otvoren će biti i muzej u kojem je sačuvano čak 214 izložaka te predmeta iz 17. i 18 stoljeća.

Posjetitelji će moći probati sarmu skuhanu po drevnoj recepturi, fritule, kuhano misno vino i druge slastice. Sve ovako prikupljene donacije bit će usmjeren ka pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Advent u Osijeku

Kako Osijek ima rođendan početkom prosinca, adventsko šarenilo bit će dio svečanog programa za Dan Grada Osijeka.

U četvrtak, 2. prosinca, u večernjim satima kada će Osijek zasvijetliti u blagdanskom ruhu i izmamiti prve šetače na ulice, kako bi svom gradu za rođendan poklonili ono najvažnije – osmjehe i korake ljudi, zajedništvo.

Paljenju blagdanskih lokacija nazočit će i visoki uzvanici koji će sudjelovati na Svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom Dana Grada.

Advent u Splitu

Započet će kada se vremenske prilike smire, a jedan od noviteta adventskih događanja je i umjetno sintetičko klizalište na Mertojaku koje će biti otvoreno od 3. prosinca do 3. siječnja.

Muzeji i galerije diljem Splita također će obilovati adventskim sadržajem, dok će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka održavati predstave za djecu i odrasle.

Nadamo se da ćete uživati u adventima diljem Lijepe naše i lijepo se provesti!