Ljubav & veze

A sad ozbiljno – koliko često parovi imaju seks?

Antonija Andabak 19. siječnja 2020.

Ovo se pitanje u vezi postavlja češće no što mislite, a odgovor će vas iznenaditi!

Imaju li drugi parovi češće seks nego mi? To je pitanje koje se svi pitamo ili koje smo postavili barem jednom u vezi. Na kraju krajeva, u ljudskoj je prirodi  uspoređivati taj čin, koji je ujedno najprirodnija stvar na svijetu ali u nekim društvima velika tabu tema, s drugim parovima. Ipak, nije tako jednostavno iskalkulirati taj „magični broj“ s obzirom na to da ovisi o čitavom spektru faktora poput lifestyla, zdravlja, libida i godina. Donosimo najčešća pitanja koja postavljamo, ali  često zadržavamo za sebe.

Koliko često parovi upražnjavaju seks?

Prema istraživanjima, 34 posto oženjenih parova seks upražnjavaju dva do tri puta tjedno, 45 posto nekoliko puta na mjesec, a 13 posto samo nekoliko puta u jednoj godini. Studije pokazuju da ljudi između 18 i 29 godina imaju seks dva puta tjedno, oni između 30 i 39 imaju seks 86 puta godišnje, a oni između 40 i 49 oko 69 puta godišnje.

Kako održavati seksualni život kako starimo?

Interesantno, evo jednog klišeja koji u ovom slučaju „drži vodu“ : bez obzira na to koliko godina imate, ako se osjećate mlado, to je zadovoljstvo seksualnim životom veće. Isto vrijedi i obrnuto, oni koji se osjećaju staro/starije i imaju negativan stav prema starenju, mogu osjećati značajan pad libida a time i rjeđe upražnjavati seks.

Što se mlađe osjećate, velika je vjerojatnost  da ćete održati seksualno zadovoljstvo neovisno o starenju (ili ćete bilo kakvu promjenu jedva osjetiti). Ovdje tako dolazimo do zaključka da je vaš mozak vaš najveći seks organ.

Koliko mi seksa doista treba?

Dobra je vijest da je seks jednom tjedno sasvim dovoljan da održite dobar osjećaj u odnosu i zdrav seksualni život. U nedavnoj studiji, dokazano je da su se parovi, koji su imali seks barem jednom tjedno, izjasnili da su zadovoljni svojom vezom. Također je zanimljivo paralelno istraživanje u kojem se otkrilo da više seksa u vezi ne znači i veću sreću.

Da li je više seksa bolje za sretnu vezu?

Iako smo na ovo pitanje dali odgovor, dodajemo podrobnije objašnjenje. Iako vi i vaš partner često upražnjavate seks, to ne znači nužno da je isti dobar. Kao i mnogi drugi aspekti u vezi, kvaliteta je daleko bitnija od kvantitete. Parovi koji uživaju u seksu i postižu zajednički orgazam kroz genitalni kontakt znači da mogu zadovoljiti jedan drugog fizički i emotivno, što je mnogo važnije od većeg broja seksa pomalo razočaravajućeg osjećaja.

Kako partner i ja možemo poboljšati seksualni život?

Vježba čini čuda, zar ne? Seks terapeuti sugeriraju parovima da se posvete učenju što njih zadovoljava i njihovog partnera na fizičkoj i emocionalnoj razini… strpljenje i posvećenost cilju vodi tome da parovi mogu naučiti pomoći jedan drugom postići snažan i zadovoljavajući orgazam.

Naravno, seks i dalje može biti odličan i bez bombastičnog finisha, ali morate zapamtiti da je uvijek bolje imati povremen ali posvećen seks nego isti samo „odraditi“.