8 znakova koji nam poručuju: “Ne spavate dovoljno”!

Viktoria Šafranić 23. ožujka 2017.

Bilo da vodite stil života koji uključuje minimalno vremena za kvalitetan san ili patite od nekog oblika nesanice, prije ili kasnije pojavit će se prvi znakovi da je vaše tijelo pogođeno nedostatkom sna. Otkrijte što se točno događa s vašim tijelom kada ne dobiva dovoljno kvalitetnog sna. Nešto se događa s vašom kožom Ako ne […]

Bilo da vodite stil života koji uključuje minimalno vremena za kvalitetan san ili patite od nekog oblika nesanice, prije ili kasnije pojavit će se prvi znakovi da je vaše tijelo pogođeno nedostatkom sna. Otkrijte što se točno događa s vašim tijelom kada ne dobiva dovoljno kvalitetnog sna.

Nešto se događa s vašom kožom

Ako ne dobivate dovoljno sna, vaša bi koža to uskoro mogla pokazati. Određene studije pokazale su povezanost između manjka sna i pojave akna, što je povezano s činjenicom da spavanje utječe na lučenje hormona. Manjak sna negativno utječe i na imunološki sustav, što čini tijelo izloženijim brojnim bolestima.

Vaše oči ne izgledaju dobro

Crvenilo, natečenost, tamni podočnjaci znakovi da vaše oči nisu provele dovoljno vremena zatvorene. Istraživanja pokazuju da su osobe koje nedovoljno spavaju, sklonije pojavi bora, otečenosti i gubitku tonusa kože. Naime, otpuštanje hormona i obnova stanica kože događaju se u vrijeme faze dubokog sna, bez koje se koža sporije obnavlja i brže stari.

Dobivate na težini

Kvalitetan san omogućava tijelu da na odgovarajuć način kontrolira hormone grelin i leptin, a koji reguliraju naš apetit i osjećaj gladi. Ako je njihovo izlučivanje u neravnoteži zbog manjka sna, jest ćete više nego što biste trebali, što često dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma.

Žudite za junk food-om

Nakon neprospavane noći, veća je vjerojatnost da se za ručak odlučite za cheeseburger i pržene krumpiriće umjesto za salatu. Mozak koji ne dobiva dovoljno sna, vjerojatnije će žudjeti za nezdravim obrocima i grickalicama. Naime, prosuđivanje i donošenje odlluka nisu tako oštri kada ste neispavani, što olakšava drugim željama da prevladaju.

Konzumirate više kofeina

Ako vam vaše uobičajene 2 šalice kave na dan jednostavno više nisu dovoljne, vjerojatno se niste odmorili koliko biste trebali. Kofein se možda čini kao dobro rješenje za premalo sna, međutim, brzo može postati dio problema. Dodatna šalica kave može vas trenutno razbuditi, ali dugoročno konzumiranje većih količina kofeina može dovesti do nesanice ili anksioznosti.

Često mijenjate raspoloženje

Razdražljivost je čest znak lošeg sna. U jednoj studiji, ispitanicima je bilo organičeno spavanje na samo 4,5 sati u periodu od tjedan dana. Rezultat je bio povećana razina stresa, ljutnja i mentalna iscrpljenost. Ispitanici su se osjećali bolje čim su se vratili u svoj uobičajen ritam.

Osjećate se potišteno

Depresija i manjak sna također su tijesno povezani. Naime, depresija može dovesti do nesanice, ali i obrnuto, nedostatak sna može dugoročno dovesti i do depresije.

Pamćenje i koncentracija su vam zamagljeni

Čak i neznatno manje sna od uobičajenog (npr. 2 sata), može vas učiniti neusredotočenim te utjecati na vašu koncentraciju i pamćenje. To može smanjiti vaše sposobnosti na poslu, ili još gore, za volanom. Više od jedne trećine populacije priznaje da su drijemali za volanom!

Priuštite tijelu dovoljno sna

Kako biste svome tijelu uspjeli osigurati dovoljno sna, u borbu protiv nesanice stigao je novi Spring Relax & Sleep koji snažnim biljnim kompleksom pasiflore, valerijane i kamilice, opušta tijelo prije odlaska na spavanje, dok melatonin pomaže kod lakšeg i bržeg usnivanja. Inovativna Rapid Tab™ tehnologija osigurava brzo razlaganje tablete već unutar 60 sekundi od uzimanja, a time i brže uspavljivanje.

Cijena, 30 tableta: 76,75 kn

Spring dodaci prehrani dostupni su u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama i odabranim
dm-drogerie markt prodavaonicama.

www.spring-life.eu