8 razloga (osim trudnoće) zbog kojih menstruacija može kasniti

Engineer 21. siječnja 2018.

Ne paničarite. Postoje mnogi razlozi za nepravilan ciklus

Kada vam mjesečnica kasni, vaš um podivlja i stalno ponavljate isto pitanje u glavi: “Jesam li trudna?”, “Kako mogu biti trudna?”. Mnoštvo je razloga zbog kojih vaša menstruacija kasni. Donosimo vam listu razloga zašto vaša mjesečnica kasni, a jedan od njih nije da ste u drugom stanju.

Stres

Stres negativno utječe na vas pa tako i na vaš ciklus. Kada ste pod stresom, dio vašeg mozga koji je odgovoran za proizvodnju hormona koji su od vitalnog značaja za reprodukciju i mjesečnicu nisu u dobroj kondiciji i ne rade normalno kao kada niste pod stresom. To znači da će vaša mjesečnica biti odgođena ako ne i potpuno zaustavljena dok ne uđete u mirnije razdoblje.

Pretjerano vježbanje

Ne brinite, odlazak na yogu ili odlazak u teretanu dva puta tjedno, neće utjecati na vašu mjesečnicu, ali stavljajući svoje tijelo pod ekstremni pritisak, npr. trenirajući za maraton, to može utjecati na vaš organizam i kašnjenje menstruacije. Ako vaše tijelo osjeti da se previše naprežete i trošite više energije no inače isključit će funkciju kao što je dolazak mjesečnice. Nakon što usporite s treningom, možete očekivati mjesečnicu.

Lijekovi

Određene vrste lijekova mogu utjecati na vašu mjesečnicu. Neki antibiotici, kontracepcijske pilule i antidepresivi mogu utjecati na vašu mjesečnicu zbog razine hormona uznemiravanja. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama.

Variranje težine

Dobivanje ili gubljenje par kilograma neće imati veći utjecaj na vašu mjesečnicu, ali imat će ako vaša težina dramatično varira. Vaše tijelo treba određenu količinu masnog tkiva u ovulaciji pa ako vrlo brzo i iznenada izgubite na težini to će utjecati na vašu mjesečnicu. Isto tako ako dobijete na težini, povećanje masnih stanica može povisiti razinu estrogena i tako će doći do kašnjenja vaše mjesečnice.

Bolest

Vaše tijelo i organizam su vrlo pametni, a ako tijelo osjeti da ste previše bolesni vaša ovulacija će biti odgođena, a to znači da će mjesečnica doći prije, kasnije ili uopće neće taj mjesec.

Rana menopauza

Rani klimakterij je vrlo rijedak,ali je moguć oko 1 na 100 žena može doživjeti menopauzu prije 40.godine. Ako nemate pravilnu mjesečnicu, kasni ili ne dolazi uopće i imate simptome kao što su navale vrućine, noćno znojenje, prekinuti san, kontaktirajte vašeg liječnika.

Promjena spavanja

Bilo da ste još uvijek pod utjecajem leta i jetleg-a ili ste radnik u noćnim smjenama , ako imate promjene u spavanju to će uzrokovati kašnjenje vaše mjesečnice zbog toga što se vaš bio ritam poremeti.

Razne bolesti

Redoviti preskočeni ili nepravilni ciklus bi mogao biti znak da ste razvili neko zdravstveno stanje. Endometrioze koje karakterizira unutarnje krvarenje, upala, bol, sindrom policističnih jajnika su povezani s nepravilnim ili preskočenim ciklusom. Posjetite svog liječnika kako bi procijenio vaše simptome.