8 navika uspješnih žena!

Antonija Andabak 12. siječnja 2018.

Razni članci, blogovi, autobiografije su pomogle pri sastavljanju liste navika za uspješan i organiziran život.

Sigurni smo da svatko od vas želi biti uspješan. Bez obzira na to što pomislite da je vaša trenutna situacija nezavidna i da teško hvatate sve konce, 100% je moguće živjeti uspješnim i organiziranim životom.

Potrebno je vrijeme kojim ćete izgraditi temelje za uspjeh, a on započinje implementiranjem dobrih navika na dnevnoj bazi.

Ustajanje

Do sad ste bezbroj puta čuli da je rano ustajanje ključ uspješnog života, a pod time mislimo na nešto ranije ustajanje od onoga što ste navikli kada samo izjurite iz kuće sa šalicom kave. Važno je da odvojite vremena ujutro samo za sebe kako bi na miru obavili jutarnju rutinu, razbudili se i pripremili za dan.

Probudite se barem sat vremena ranije i prošetajte, meditirajte, slušajte glazbu, mislite na nekoliko stvari na kojima ste zahvalni i zapišite ih. Iskoristite jutra za „JA-vrijeme“. Pokušajte i vidjet ćete kako vam dan može započeti deset puta bolje, veselije i produktivnije.

Zapisivanje

Ne možete sve zapamtiti, vjerujte. Ključno je zapisivati stvari ako želite biti uspješni. To se odnosi na shopping listu, lista za namirnice, sastanke, što trebate obaviti u toku dana itd. U vrijeme pametnih telefona, možete ili skinuti odgovarajuću aplikaciju s kalendarom koji će vas podsjetiti na sastanke i događaje ili koristite dobar stari notes ili planer i krenite ga ispunjavati. Postanite prava šefica ?

Fokus na stvari koje obavljate

Pod ovime mislimo da se fokusirate na jednu po jednu stvar. Da, za žene kažu su majstori u multitaskingu, čak štoviše, da možete sve zadatke obaviti bez iscrpljivanja ali…kada se odjednom uhvatite u koštac s poslom, obitelji, kućom, djecom-lista se samo povećava, brzo biste mogli „izgorjeti“.

Pokušajte grupirati zadatke dnevnog, ili tjednog reda i posvetite im se maksimalno dok ih ne riješite. Bitno je znati koji su vam prioriteti u rješavanju zadataka kako biste izbjegli osjećaj grižnje savjesti što drugi zadatak čeka na red.

Budite šef, nemojte „šefovati“

Kako biste zadobili poštovanje, prvo ga morate dati drugima. Odnosite se prema domaru s jednakim poštovanjem kao i prema direktoru. Budite uporni, ne agresivni. Fokusirajte se da budete vođa na kojeg se drugi mogu osloniti i bez ustručavanja zatražiti pomoć.

  • Biti nametljiva sveznalica je nepoželjna osobina u timu
  • Budite otvoreni prema sugestijama i idejama svojih kolega
  • Pokažite drugima kako raditi umjesto da im to kažete
  • Usmjeravajte, ne zapovijedajte
  • Ne zahtijevajte poštovanje, zaradite ga
  • Razvijajte se i budite inspiracija drugima

Prihvatite kritiku

Ne moraju svi imati najbolje mišljenje o vama, vašem poslu, radnoj etičnosti. Umjesto analiziranja svake negativne sitnice koja vam je upućena, odlučite da li je to nešto iz čega vi možete naučiti i poboljšati svoj rad. Ako ništa drugo, prihvatite kritiku sa smiješkom, zahvalite i krenite dalje. Kraj.

Napunite baterije

Osigurajte si dovoljno odmora, i vi trebate pauzu jer ne možete dati sve od sebe dok ste umorni i iscrpljeni. Uzmite 5 do 15 minuta odmora nakon što ste odradili 3 sata.

Pročitajte članak iz najdražeg časopisa, par stranica knjige koju upravo čitate, prošećite na svježem zraku.  Unatoč napornom tempu na poslu ili kod kuće, izdvojite vrijeme za sebe i uživajte radeći stvari u koje vas istinski opuštaju i uveseljavaju.

Planirajte tjedan

Plan.plan.plan. Planiranje će unijeti reda u vaš život i dati potrebnu dozu smisla. Zapisivanje je jedna stvar, a sasvim druga kada imate plan kojeg napadate i realizirate.

Učite. Uvijek.

Znanja nikad dovoljno. Uspješne žene teže napretku i nikad ne odustaju od učenja onoga u čemu su najbolje. Čitajte, upišite radionice, prisustvujte konferencijama, seminarima, učite na daljinu, rastite! Što više učite, to ćete biti uspješnije.

Zaključak

Idite prema naprijed dječjim koracima. Ne budite oštre prema sebi ako do sutra ne napravite sve što ste namijenile. Usporite, pokušajte primijeniti jednu dobru naviku dnevno dok vam doista ne  postane navika. Na kraju dana, postat ćete ekspert produktivnosti stečenim navikama koji će vam osigurati ni više ni manje nego uspješan život!