Zabava

7 znakova da biste trebali smršavjeti

Krešimir Šustić 23. listopada 2020.

Pravo je vrijeme da se posvetimo svom tijelu i krenemo u akciju

Neki od nas prirodno teže višku kilograma, neovisno o tome bave li se tjelovježbom ili nekom drugom aktivnošću koje doprinose zdravlju i fizičkoj formi našeg tijela.

Upravo zato bi svi trebali pripaziti na namirnice koje unosimo u svoj organizam jer ipak je hrana gorivo koje nas pokreće na svakodnevnoj bazi.

Ukoliko se susrećete s nekim od znakova koje donosimo u nastavku, pravo je vrijeme da se posvetite svom zdravlju i krenete u akciju.

Teško pješačite od točke A do točke B

Ako vas boli kada obavljate svakodnevne aktivnosti poput pješačenja do automobila ili penjanja stepenicama, to bi mogao biti znak da višak kilograma utječe na vaše zglobove.

Hrčete

Kad vaše tijelo pohranjuje masnoću oko vrata, može vam suziti dišni put i prouzrokovati plitko ili zaustavljeno disanje, što dovodi do toga da se često osjećate umorno i nenaspavano.

Visok krvni tlak

Gubitak samo pet kilograma mogao bi vam pomoći smanjiti krvni tlak jer vaš kardiovaskularni sustav ne mora raditi toliko naporno da opskrbljuje vaše tijelo kisikom, tvrde stručnjaci.

Povišeni kolesterol

Za povišeni kolesterol ne pomaže nužno samo mršavljenje, već navike koje idu uz to, poput unošenja više hranjivih sastojaka u prehranu i češćeg vježbanja.

Imate dijabetes tipa 2

Ovo stanje moguće je riješiti gubitkom težine, pogotovo ako imate viška masnoće, što može utjecati na vaše organe, poput gušterače, koja je odgovorna za skladištenje i oslobađanje inzulina, hormona koji kontrolira tjelesnu razinu glukoze u krvi.

Često dobivate veliku količinu kilograma

Dobivanje malo kilograma s godinama potpuno je normalno, ali ako svake godine dobijete 5 do 10 kilograma, to će s vremenom rezultirati mnogim zdravstvenim problemima.

Obiteljska anamneza raka debelog crijeva ili raka dojke

I kolorektalni i post-menopauzalni rak dojke povezani su s pretilošću, pa stručnjaci preporučuju kvalitetnu prehranu i dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi smanjili rizik od oboje.