FOTO by Furla / Mango / Isabel Marant

Moda

7 veličanstvenih – čizme za urbane kaubojke

admin 17. svibnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Kaubojske čizme jedan su od onih modnih dodataka, koji ne spada više samo u prolazne trendove, već je u modnom svijetu postao nezaobilazan klasik.

Klasične kaubojske čizme, u vrijeme svoga nastanka, u zlatno doba kaubojske ere,tj. u drugoj polovici 19. st.bile su rezervirane samo za kauboje Divljeg zapada i prije svega su imale funkcionalnu namjenu.

Nastale su kao varijacija vojnih, Wellington čizmi, čiji je originalni dizajn bio savršen model čizmi za jahanje. Nakon Građanskog rata vojnici koji su se vratili svojim domovima, prenamijenili su ih za rad na farmama i rančevima.

Visoki vrhovi čizama sprječavali su punjenje čizme vodom i blatom, bile su kožne, lagane, glatkog potplata, a osovina je štitila gležanj od trenja s kožom.

U to su vrijeme kaubojske čizme postale nešto modernije s različitim uzorcima, ukrasnim šavovima i izrađene od različitih materijala.

1940-ih je proizveden model sa izuzetno zašiljenim prednjim dijelom, koji je kaubojima ustvari beskoristan, a dizajniran je samo radi estetike.

Međutim, modni put kaubojskih čizmi započeo je nakon kaubojske ere, a Hollywood ih je preuzeo i učinio popularnima širom svijeta.

Kaubojke su u posljednjih par desetljeća postale jedna od modnih ikona pop kulture, kada su preko velikog ekrana i vesterna, uz zvuk kaubojskih mamuza stupile na modnu scenu, te postale simbol neustrašivosti, hrabrosti i odvažnosti onoga tko ih nosi.

Hollywood je tradicionalne kaubojske čizme učinio elegantnijima, sa šarenim dizajnom, metalnim ukrasima, a uz klasičnu kravlju kožu, u izradi se počinje koristiti i zmijska koža, koža guštera, bivola, pa čak i slona!

Proslavili su ih Usamljeni jahač Clinta Eastwooda, legende country glazbe, rasplesana Nancy Sinatra svojim velikim hitom “These boots are made for walkin“, antijunakinje Tarantinovih filmova, a posljednjih sezona doživjele su veliki povratak na modnim pistama i u street styleu manekenki, od kojih vrijedi spomenuti pravu ljubiteljicu kaubojki Kate Moss.

Sezona je proljetnih pljuskova, no nešto viših temperatura i upravo sada je izvrsno vrijeme za kombinacije kožnih kaubojskih čizmi i laganih proljetnih haljina. Stilizirati ih je vrlo jednostavno jer su već same po sebi veoma upečatljive i profinjene, stoga će i umjerena i jednostavna odjeća biti sasvim dovoljna za ubojiti styling.

Imate li date u podne ili se sređujete za kakvu formalnu priliku, prilagodite kaubojske čizme svom looku i postanite neustrašiva urbana kaubojka kojoj nitko ne staje na put!