Ljubav & veze

7 stvari na kojima možete biti uistinu zahvalni!

Engineer 27. lipnja 2019.

Svatko ima razloga za zahvalnost, no često iste zaboravljamo...

Probudite se ujutro i osjetite trnce u tijelu. Osvrnete se oko sebe i shvatite bogatstvo svega što vas okružuje. Pritom ne mislimo na materijalnu dobit, već na emocionalnu. Čestitam, osjetili ste zahvalnost!

Zapamtite, zahvalnost je jedna od najiskrenijih i najčišćih emocija koje možete osjetiti. Ako malo bolje razmislite, svatko od nas ima dosta razloga da osjeti zahvalnost, ali idemo se podsjetiti nekolicine njih koje su više ili manje očite.

Razlog 1

Živi ste. Budite se svakog jutra i dobili ste novu priliku da proživite još jedan dan u kojem možete ispraviti stvari koje ste jučer možda krivo procijenili, u kojima ste možda nekog povrijedili. Ili jednostavno nastavljate rad na nekom projektu i slično. Novi dan vam daje nove prilike, nove pustolovine, nove avanture, nove borbe, ali i pobjede.

Razlog 2

Niste sami. Iako se nekada tako osjećamo, zapravo nikada nismo sami. Uvijek imamo nekoga kome je stalo. A ako zbilja smatramo da nemamo nikoga onda je vrijeme da se zapitamo zašto je to tako. Svijet je prenapučen. Nemoguće je da nikome nismo bitni. Sve je stvar percepcije. Kako god vi gledali na to, ja ću vam reći da NISTE SAMI i budite na tome zahvalni.

Razlog 3

Okruženi ste s divnom prirodom. Ovaj planet je tako divno mjesto koje ima moć regeneracije (zapravo, kao i mi sami), ima moć da nam pruži mnogo blagodati u obliku hrane, pića, kao i stimulaciju svih čula našeg tijela. Odlazak u prirodu će vam dobro doći na svakoj razini, a i podsjetit će vas na čemu trebate biti zahvalni. Smjestite se ispod nekog stabla u hladovinu i samo promatrajte oko sebe.

Razlog 4

Obitelj i prijatelji. Oni su nekada i usko povezani jer su nam prijatelji obitelj koju sami biramo, naročito ako iz nekog razloga odnosi s našom biološkom obitelji krenu nizbrdo. Na neke stvari u životu ne možemo potpuno utjecati, nekada su izvan našeg dometa, ali zasigurno možemo utjecati na činjenicu da se okružimo ljudima koji su nam najbolja potpora kao i mi njima. To nas ispunjava neprocjenjivim osjećajem zahvalnosti.

Razlog 5

Bogatstvo hrane i pića. Gurmani će se oko ovoga zasigurno složiti, ali činjenica je da bez ove stavke ne možemo živjeti. Dobro, možda bi i mogli da smo yogiji u nekoj dubokoj šumi koji se hrane zrakama sunca i prakticiranjem yoge, ali na toj razini zasigurno nismo. Da se vratim na temu, trebamo umjereno uživati u blagodatima ovog planeta i donositi najbolje odluke za sebe, ali i za dobrobit planeta i njegove budućnosti.

Ovu stavku kao i mnoge u ovom tekstu uzimamo zdravo za gotovo, ali bilo bi dobro da se barem ponekad podsjetimo da to nije tako, nekada se barem u sebi zahvalite tim proizvodima koji vas hrane i napajaju tekućinom.

Razlog 6

Nepredvidljivost. Svaki dan nam nije isti, iako nam se nekada činilo kao da to nije istina. Ne živimo kao po traci, jer događaju se stvari na koje ne možemo uvijek utjecati i koje nas pomaknu s puta koji smo si zacrtali. Sjetite se koliko puta su vas takve stvari znale izbaciti iz takta umjesto da ste stali na trenutak, osvrnuli se oko sebe, shvatili da sve ima svoj razlog i svako ‘zašto’ ima svoj odgovor. Budite zahvalni na toj nepredvidljivosti. To vam obogaćuje svakodnevicu. Naravno, donosi i pokoji izazov, ali što je život ako ne jedan veliki izazov za svaku dušu?

Razlog 7

Ljubav. Znate kako se kaže: šećer na kraju. Ljubav je najjača emocija koju možemo osjetiti i koja je razlog našeg postojanja i našeg cijelog puta. Pritom, ne mislim isključivo na ljubavne veze, već ljubav prema sebi (kao najvažnija), ljubav prema obitelji, prijateljima, prirodi, pa čak i materijalnim stvarima ako mislite da vas one iskreno usrećuju.

Ipak, sjetite se samo koliko puta ste si nešto kupili nakon par mjeseci ili godina štednje te koliko dugo vas je istinski držao osjećaj sreće i zahvalnosti. Činjenica je da takve vrijednosti automatski brže splasnu u nama dok ljudi u nama trajno mogu zadržati osjećaj ljubavi i zahvalnosti.

Razmislite o svemu ovome i shvatit ćete da itekako imate na čemu biti zahvalni. Ovo je samo kratka lista, siguran sam da je vaša još puno duža.

Sve je stvar percepcije.

Namaste

 

Autor teksta: Igor Marley Bašić, mag. philol. angl/germ.

Instagram: igor.marley.basic

Founder of: https://kutaksnova.wpcomstaging.com/blog/