FOTO by Instagram @nationalhols / @queenofcitybreaks

Putovanja

7 europskih gradova u kojima ćete se osjećati kao u božićnom filmu

Mia Vodopija 11. studenoga 2021.

Najljepši gradovi za koje niste ni znali čekaju ovog Božića samo na vas...

Putovanja vas stvarno mogu gurnuti izvan vaše zone udobnosti, pogotovo kada to najmanje očekujete.

Nakon lockdown-a u raznim zemljama i nakon nemogućnosti putovanja, napokon se možemo veseliti božićnim sajmovima. U nastavku vam donosimo 7 europskih gradova s najugodnijim božićnim ambijentom.

Kolmar, Francuska

Ambijent Colmara je kao iz bajke. To vrijedi u bilo koje doba godine, ali tijekom božićne sezone, pod užarenim svjetlima, usred intrigantnih štandova na tržnici i djece koja pjevaju pjesme iz čamaca na kanalu, to je jasnije nego ikad.

Colmar slavi Božić na čak šest tržnica punih regionalnih gurmanskih užitaka i lokalnih zanatskih kreacija. Colmar je glavni grad vinske zemlje Alsacea, pa proslavite božićno veselje uz čašu kuhanog vina. Tradicija je da se božićna drvca ukrašavaju medenjacima, stoga ne čudi što su u ovo vrijeme jako popularne razne poslastice od medenjaka.

Montepulciano, Italija

Ovaj prelijepi talijanski gradić, opasan zidinama, južno od Siene, jedno je od onih posebnih mjesta koja će vas dirnuti u srce. Zadivit će vas prekrasni pogledi na Val d’Orcia i Val di Chiana, na valovite doline koje ga okružuju, kao i elegantni trgovi i renesansne zgrade.

Grad je poznat po brojnim vinskim podrumima i degustacijama lokalnog Vino Nobile di Montepulciano. Uvjereni smo da ćete uživati u lokalnom siru Pecorino prelivenim spektakularnim domaćim medom dok šetate romantičnim ulicama… osjećat ćete se baš kao da ste u filmu.

Rudesheim Am Rhein, Njemačka

Selo Rudesheim am Rhein, poznato jednostavno kao Rudesheim, nadasve je šarmantno. Smješten u njemačkoj vinskoj regiji Rheingau, nedaleko od Frankfurta, Rudesheim je također dio UNESCO-ve svjetske baštine Rajnske klisure.

Rudesheim se spušta niz brdo prema rijeci Rajni, a njegove strme popločane ulice obrubljene su srednjovjekovnim kućama od drveta. U srcu Starog grada, uska i slikovita ulica Drosselgasse puna je trgovina i restorana. Uz zvonjavu crkvenih zvona ili melodiju harmonike, kušajte lokalni bratwurst i šnicle uz bocu piva ili lokalnog vina Rheingauer Reisling.

Saint-Antonin-Noble-Val, Francuska

Šarmantni srednjovjekovni grad Saint-Antonin-Noble-Val smješten je u klancu rijeke Aveyron uz strme litice Roc d’Anglarsa. Uz crkveni toranj koji se proteže prema nebu, labirint popločanih ulica i živahnu nedjeljnu jutarnju tržnicu, pomislit ćete da ste ušetali na filmski set…. a možda i ušetate.

Saint-Antonin-Noble-Val je mjesto u kojem se snimao film The One Hundred-Foot Journey iz 2014. s Helen Mirren. Slikovito selo prikazano u filmu jednako je divno kao i u stvarnom životu. Godine 2016. Francuzi su Saint-Antonin-Noble-Val proglasili jednim od svoja tri najdraža sela.

Shere, Engleska

Smješten u brdima Surrey Hills, samo 60 kilometara od Londona, nalazi se romantični grad Shere. Ovo simpatično mjesto izgleda kao da je ispalo iz filma.

Prošećite stazama brda Surrey i spustite se natrag u Shere na toplu šalicu čaja i svježe pečene kolače u Hillly’s Tea Shopu. Prošetajte popločenom ulicom kroz natkriveni ulaz u crkvu Svetog Jamesa sa svojim upečatljivim tornjem.

Sitges, Španjolska

Sitges, 30 kilometara udaljen od Barcelone, u Španjolskoj nosi nadimak “Saint-Tropez”. Smješten na katalonskoj obali, palme koje se njišu, uske šarmantne ulice, 17 netaknutih plaža i elegantna arhitektura čine ga nezaboravnim mjestom.

Ovaj filmski ambijent spaja pješčane plaže, boemski štih njegove dugogodišnje umjetničke vibracije i šarm starog svijeta te stvara jedinstveno iskustvo. Prođite pokraj bijelih zgrada u drevnoj jezgri koje se mogu pohvaliti zanatskim trgovinama, živahnim barovima i restoranima. Što kažete na čašu domaće malvazije de Sitges?

Briž, Belgija

Kanali koji vijugaju kroz srednjovjekovni grad Briž izazivaju osjećaj romantike, ali najbitniji dio je Grote Markt (Tržnica). Grote Markt srce je Briža od 958. godine. Prošetajte pokraj impresivnih pročelja sa šarenim stepenicama i zvonika od 272 metra koji nježno zvoni.

Vozite se čamcem kanalima ispod drevnih kamenih mostova i divite se srednjovjekovnim građevinama i tornjevima na svakom koraku. Briž je vrhunsko iskustvo za znatiželjne duše. Istražite mirne trgove, najstariju konobu iz 1515., razne čokolade, jako belgijsko pivo i osjećat ćete se kao kod kuće. Briž je toliko posebno mjesto da se u njemu snimio i istoimeni film!

Nadamo se da smo vam uspjeli donijeti malo božićnog ugođaja ovih prekrasnih europskih gradova i da ćete barem jednog uspjeti posjetiti!