Ljubav & veze

6 znakova koji pokazuju da ste se vi i partner udaljili!

Antonija Andabak 11. lipnja 2019.

Doznajemo kako možete unatoč tome - popraviti stvar!

Veza sama po sebi parovima donosi mnoge izazove i faze, a kako vrijeme prolazi, vaši interesi i osobnosti se mogu promijeniti – i to je posve normalno. Cilj je (što je lakše reći nego napraviti) ostati povezan s partnerom kroz sve faze veze, sve promjene, lijepe i teške trenutke.

Neke od promjena koje parovi prolaze mogu biti dobre i zdrave, ali ponekad predstavljaju suptilan znak da ste se vi i partner udaljili  i da niste na “istoj valnoj duljini”.

Evo kako prepoznati znakove da ste se vi i vaš partner udaljili:

1. Izbjegavate se pogledati u oči

Jedan od najsuptilnijih i prvih znakova jest drastično smanjena uspostave kontakta očima. Naravno, niti najidealniji partneri ne uspostavljaju toliko frekventan kontakt očima, ali ako primijetite značajan pad istog, svakako vam daje do znanja da je nešto nije u redu.

2. Planirate više samostalnih aktivnosti nego s partnerom

Možda planirate više vikend-putovanja s prijateljicama ili vaš partner učestalo provodi više vremena s kolegama nakon posla. Opet, ovdje ne govorimo da u vezi morate svaku aktivnost provesti zajedno, ali pitanje je da li se gore spomenuta situacija događa češće nego prije. Trebali biste obratiti pozornost na to da li vi i vaš partner koristite izgovore kako bi proveli vrijeme odvojeno.

3. Radite stvari zajedno, ali bez interakcije

Možda ste dojma kako mnoge stvari radite zajedno cijelo vrijeme, ali obratite pozornost koliko doista sudjelujete zajedno u svim aktivnostima dok primjerice, gledate omiljenu TV seriju, izlazite na večere s prijateljima ili igrate igrice. Ako ste na neki način svaki u svojim mislima, te se emotivno izbjegavate, to svakako znači da ste u fazi diskonekcije.  Ovakve situacije doista su dvosjekli mač gdje vas fizička prisutnost može zavarati da je sve u najboljem redu jer ipak – u istoj ste prostoriji, ali se uvelike razlikuje kada vi doista osjetite partnerovu energiju i obrnuto.

4. Mobitel je vaš najbolji prijatelj

Primijetite koliko često tipkate po mobitelu kada je vaš partner u prostoriji i obrnuto. Doduše, u svijetu pametnih telefona, svatko pronalazi način opuštanja, pa je to možda i vaš, stoga može biti teško detektirati problem, ali također može biti snažan indikator međusobnog udaljavanja. Svakako biste mobitel trebali odložiti kada razgovarate, bilo o tome kako je prošao dan na poslu ili o bitnijim stvarima poput financija, djece i drugih problema.  To je uostalom i znak međusobnog respekta, a ako se to promijenilo i ne možete ozbiljno razgovarati bez mobitela u drugoj ruci, shvatite to kao znak da nešto morate poduzeti.

5. Svađe su učestale

Kada se partneri udaljavaju jedan od drugog i sitnica bi mogla biti okidač za veliku svađu. Ako je vaš partner taj koji često brzo plane, sugeriramo postaviti direktna pitanja:”Što je bilo”, “Ljutiš se na mene?” , “Daj da porazgovaramo”. Uvijek je bolji način smiriti tenzije, direktno se obratiti partneru nego trpjeti pasivnu agresivnost.

6. Seks je nestao

Prva stvar na koju utječu problemi u raju jest seks. Mnogi ljudi se i intimno distanciraju kada su ljuti i doista, ne trebate ozbiljne stvari rješavati u krevetu. Umjesto toga, saznajte što ga muči ili mu se obratite kada primijetite da je jednom od vas libido opasno smanjen. Da biste popravili stvar, istu trebate rješavati u korijenu, a seks nije način da popravljate odnos u kojem druge stvari ne funkcioniraju. Seks je samo simptom da se nešto događa.

Kako se ponovno povezati? Rješenje!

Ako primijetite neke od navedenih situacija i u vlastitoj vezi, donosimo nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste se ponovno povezali. Stručnjaci za partnerske odnose sugeriraju da se svaki dan posvetite jedan drugom bez mobitela, uključenog tv-a barem nekoliko minuta i razgovarate kako je bilo na poslu, na kavi s prijateljicama, s djecom itd. Pokažite interes jedan za drugog. Također, ugađajte više jedan drugom, ako stvari nisu toliko tragične, napravite romantičnu večeru, izađite na dejt u kino ili otiđite negdje gdje nikada niste bili. Promjena rutine znači mnogo, a uključenjem aktivnosti koje oboje vesele može napraviti korak prema novom zbližavanju.