FOTO by Instagram @avaselastics

Zabava

6 najboljih igara našeg djetinjstva koje bude nostalgiju

Daria Lovrić 28. travnja 2023.

Koja je bila vaša omiljena igra kad ste bili mali?

Umjesto da jedva čekaju izaći ispred kuće ili zgrade, današnja djeca vrijeme provode viseći na pametnim uređajima. Roditelje traže najmodernije mobitele i tablete, dok su starije generacije tražile gumi-gumi i lopte.

U kojem trenutku su se djeca prestala fizički igrati nismo točno sigurni, ali se rado prisjetimo kako je to izgledalo u „naše“ vrijeme.

Želimo vas podsjetiti na neke od dječjih igara koje su zasigurno obilježile i vaše djetinjstvo i unijele radost na školska igrališta i u vaša dvorišta. Možda neke od ovih igara pokažete svom djetetu pa ih on zaigra sa svojim prijateljima.

GUMI GUMI

Gumi gumi je svojevremeno bila najpopularnija ženska igra. Igrala se u dvoje, troje ili u parovima. Često smo kod kuće sami stavljali gumu oko stolica i vježbali kako bi briljirali na idućem „turniru“. Za gumi gumi potrebna je velika guma 3-5 metara. Najčešće se radilo o običnoj bijeloj gumi, dok su one curice koje su posjedovale gumi gumi u boji bile prave frajerice.

Guma se stavljala dvjema curama oko gležnjeva (najniža pozicija). Djevojka koja u tom trenutku preskače gumi gumi mora odigrati cijeli niz pokreta , odnosno odraditi brojeve od 1 do 10 bez greške. Prije početka igre sudionici bi se dogovorili koji će stil igrati – balerinu rokoko, englesku ili njemačku školicu.

Cilj igre je bio zabaviti se i prvi stići do broja deset. Nakon uspješno odrađenih pokreta, guma se dizala sve do vrata. Onaj tko je prvi uspješno odradio zadatak bio je pobjednik.

IGRA LOPOVA I POLICAJACA

Ova igra je bila posebno popularna jer se igrala na otvorenom bez dodatnih pomagala. Cilj ove igre je bio pridobiti što više lopova u tim policajaca. Skupina djece bi se podijelila u tim policajaca i tim lopova, a lopovi bi se sakrili. Policajci bi ih krenuli tražiti, a kad bi uočili nekog iz tima lopova morali bi ga dotaknuti i viknuti: !Jen, dva, tri, policajac si ti!“.

Tada bi lopov postao policajac i nastavio tražiti ostale lopove. Lopovi su također imali mogućnost „preobratiti“ policajce natrag u lopove, ali im je zadatak bio mali teži s obzirom na to da su se morali skrivati. Na kraju igre, pobjednički tim je bio onaj koji je imao više članova.

LEDENA BABA

U ovoj igri jedna osoba je “ledena baba” i lovi druge suigrače. Koga dotakne, on se zaledi i mora ostati u položaju u kojem se zatekao u tom trenutku. Drugi suigrač može ponovno odlediti zaleđenog prijatelja svojim dodirom, ali mora paziti da i sam ne nastrada od dodira ledene babe.

Cilj igre je da ledena baba zaledi sve igrače. Ako ne tko tijekom igre bio tri puta zaleđen, on postaje „nova“ ledena baba. Prije početka igre, najbolje je ograničiti područje igre kako igrači ne bi predaleko bježali i kako bi ledena baba mogla zalediti što više igrača.

CRVENA KRALJICA

U ovoj igri odredi se područje igranja. Na udaljenosti od 5 metara povuku se dvije crte – jedna označava START, a druga CILJ. Na startnu liniju se poredaju igrači, a na cilj stane crvena kraljica okrenuta leđima od svojih suigrača. Crvena kraljica strašnim glasom izgovara: „Crvena kraljica 1,2,3, ponekad sporije, a ponekad brže. Za to vrijeme igrači se pokušavaju približiti cilju.

Kretanje igrača je dopušteno samo dok ih kraljica ne vidi i dok izgovara navedenu rečenicu. U trenutku kada izgovara „tri“ okreće se, a onog igrača kojeg „uhvati“ dok se pomiče vraća na start ili nekoliko koraka unazad. Prvi igrač koji dotakne Crvenu Kraljicu je pobjednik i u sljedećoj rundi je taj igrač Crvena Kraljica.

SLIJEPI MIŠ (ĆORAVA BAKA)

U ovoj igri izabere se jedan igrač i oči mu se vežu maramom, šalom ili nekom drugom tkaninom tako da ništa ne vidi. Ostatak igrača lagano ga zavrti kako bi izgubio „pojam“ o prostoru. Nakon toga baka kreće u potragu ostalih igrača.

Igrači je dotiču i dozivaju te bježe kada krene prema njima. Ako baka uhvati nekog, mora pogoditi o kojem se igraču radi. Ima pravo rukama pipati lice i tijelo suigrača te pokušati iz njega izvući koju riječ. Ako baka pogodi koga je uhvatila, ta osoba je nova ćorava baka!

IGRA SKRIVAČA

U igri skrivača jedna osoba traži dok se ostali skrivaju. Igra počinje tako da onaj koji prvi traži broji zatvorenih očiju. Kako bi znali do koliko se broji, prvo se odigra “šarac-komarac-iglicama-boc”. Onaj koji traži mora pogoditi s kojim ga je prstom komarac ubo u leđa i za svaki krivo odabrani prst broji 10 više.

Nakon toga kreće brojanje na „piku“ dok se drugi skrivaju. Kad tražitelj završi s brojanjem, on vikne:“Tko se nije skrio, magarac je bio, iza pika nema, tri puta žmiri!” kako bi obavijestio suigrače da on kreće u potragu.

Onog koga pronađe mora „prijaviti na piku“, a ako sakriveni uspije prije do „pika“ mora ga dotaknuti i viknuti “pik spas za mene”. Ako bi netko varao viče se: “Polupani lončići!”