6 loših navika koje začepljuju vaše pore! Riješite ih se čim prije jer većinu radite svaki dan!

Antonija Andabak 25. studenoga 2019.

Ako imate izražene pore, uzmite u obzir rješavanja ovih šest loših navika kako biste postigli lijep ten!

Proširene pore jedne su od najiritantnijih promjena na koži kojih se teško rješavate i za koje možete kriviti gene, ali jedan dio krivice leži i na vama. Ovih šest loših navika začepljuje pore i uzrokuje akne i druge upale. Riješite ih se čim prije!

1. Pušenje

Ako vas dokazi o štetnosti pušenja još nisu uvjerili da odustanete od ove loše navike, možda će vas želja za lijepom kožom motivirati. Prema istraživanju iz 2017., u međunarodnom časopisu za istraživanje dermatologije, osobe koje puše kutiju cigareta na dan, imaju dvostruko veću vjerojatnost za značajne promjene na koži od onih koji se cigareta klone.

Ako pritom znamo da pušenje ozbiljno oštećuje kožu smanjujući njenu elastičnost, doista vam uz to ne trebaju vidljive pore i dodatna onečišćenja koja vode stvaranju akni.

2. Spavanje na prljavim jastučnicama

Konvencionalni trendovi diktiraju pranje posteljina jednom tjedno, ali ako imate začepljene pore, možda biste to mogli raditi i češće. Jastučnice i posteljina lako mogu nakupiti ulje, prljavštinu i mrtvu kožu koja se noću prenosi na vašu kožu, začepljujući pore i uzrokujući prištiće, pa i one potkožne.

Često pranje posteljine može napraviti razliku, pogotovo ako ste osoba koja pritom ima i masnu kožu. Razmislite o mijenjanju navlake za jastuke barem svaka tri dana.

3. Diranje lica

Iako o tome ne razmišljate svake minute, neka vam ipak bude na umu da tijekom dana rukama dotaknemo bezbroj prljavih materijala i predmeta čije sadržaje ne vidimo golim okom. Samo se sjetite da na dnevnoj bazi dirate novčanice, površine javnog prijevoza, rukohvate, kvake za vata itd. Dodirujući lice, na kožu prenosite brojne bakterije, viruse, ulja i nečistoće koji mogu začepiti pore.

Najbolji način borbe protiv ove loše navike jest redovito saniranje ruku ili veća svjesnost da rukama ne dirate lice ili istiskujete baš taj prištić…osobito ako ste prije toga tipkali po tastaturi dva sata.

4. Razgovor telefonom/mobitelom

Ako redovito imate zaslon mobitela zalijepljen za lice, primijetit ćete suptilne promjene na toj strani lica na kojoj češće držite mobitel (sitni prištići, grublja koža, nadražena koža). Telefoni su izuzetno prljavi, skupljaju šminku, prljavštinu, ulje i bakterije s bilo koje površine s kojom dođu u kontakt (pomislite na stolove i stolice na kojima su ostavljeni, plus na mikrobe s kojima se miješaju u torbicama i džepovima).

Istraživači su otkrili da je 96 posto od 105 testiranih mobitela bilo kontaminirano nekom vrstom bakterija. Da biste izbjegli začepljenje pora svaki put kada razgovarate telefonom, prije svake upotrebe ili barem svakodnevno,  prebrišite ekran uređaja…ili jednostavno koristite slušalice.

5. Šminka tijekom vježbanja

Znojenje je prirodna metoda hlađenja kože, a nošenje šminke može zadržati znoj i bakterije, začepljujući pore. To rezultira lakim nakupljanjem nečistoće, što može uzrokovati mitesere, iritaciju kože i pojačane pukotine. S vremenom, ako više puta nosite tešku šminku tijekom vježbanja, primijetit ćete da vam se na licu pojavljuju akne i neujednačen ton kože.

Bez obzira na to koliko prekrasno želite izgledati tijekom svog sata joge, ne vrijedi žrtvovati blistav ten. Osim toga, svjedoci smo da žene nadograđuju šminku na znojno i neoprano lice nakon treninga…(da, to postoji!). Šminku možete brzo skinuti i to vlažnim maramicama, stoga za dugoročne rezultate imajte to na umu.

6. Istiskivanje prištića

To može biti začarani krug: istiskujete prištiće u pokušaju da ih uklonite, što zauzvrat uzrokuje još veći problem. Diranjem i iritiranjem svakog manjeg ili većeg prištića, pridonosi upali i iritaciji kože što dugoročno utječe na veličinu pora stvaranju mrlja na koži.

Iako je to lakše reći nego učiniti, važno je da nađete način da se oduprete iskušenju i da birate zdravu kožu umjesto širokih pora.