FOTO by Instagram @copenhagenexplore / Facebook @vacationforthesoul / Instagram @strasbourgcity

Putovanja

6 europskih gradova koje želimo posjetiti za vrijeme Adventa!

Daria Lovrić 28. studenoga 2022.

Ove će vas destinacije potaknuti na pakiranje kofera!

Blagdansko razdoblje najuzbudljiviji je period koji s nestrpljenjem iščekujemo cijele godine. Osim što uživamo u ukusnim gastronomskim delicijama, kuhanom vinu, druženju s najmilijima i kićenju doma predivnim božićnim dekoracijama, često se odlučujemo i za obilazak najljepših europskih gradova.

Vjerovali ili ne, neki su gradovi ljepši zimi nego ljeti. Kada obuku svoje blagdansko ruho i zabljesnu u svom najsjajnijem izdanju, rijetko tko im može odoljeti. Upravo zato, odlučili smo istražiti koji od gradova zrači posebnom vibrom u zimskim mjesecima.

U nastavku donosimo TOP 6 gradova u Europi čiji božićni sajam ne smijete propustiti.

Čarobni Advent u Pragu

Jedan od najljepših i najpoznatijih božićnih sajmova je onaj u Pragu i ako ga još uvijek niste posjetili, ove zime je pravo vrijeme za kratki vikend izlet. Na božićnom sajmu u češkoj metropoli! očekuje vas prava zimska čarolija u kojoj ćete moći upiti blagdansku atmosferu, razgledati štandove i uživati u božićnim pjesmama, obilnoj hrani i domaćem piću.

Advent u Pragu počinje 26. studenog 2022. i trajat će sve do 6. siječnja 2023., uključujući Badnjak, Božić i Novu godinu. Najdojmljiviji prizor i ove će godine biti 22 metra ukrašeno božićno drvce postavljeno na Starom gradskom trgu, ukrašeno tisućama lampica i posebnih crvenim i zlatnim ukrasima, izrađenim isključivo za ovu priliku.

Advent u Budimpešti

Advent u Budimpešti održat će se na poznatom Trgu Vörösmarty i ispred Bazilike, gdje će posjetitelje dočekati ručno rađeni gastronomski i umjetnički proizvodi te svečani programi popraćeni glamuroznim light showom. Ovogodišnji Advent trajat će od 19.11. pa sve do 01.01.2023., a ima i simboličan slogan “U ljubavi i sigurnosti“.

Budimpeštanski adventski i božićni sajam, uvršten među 10 najljepših sajmova u Europi, očekuje posjetitelje na jednom od najljepših glavnih trgova glavnoga grada s kvalitetnim proizvodima te vrhunskim kulturnim i dječjim programom.

Advent u Strasbourgu

Strasbourg je jedan od najukrašenijih gradova za Božić. Ne postoji izlog ili ulica, a da nisu obasjani blještavilom. Svjetlucavi prozorski ukrasi i okićeni štandovi mame vas da im se približite. Ako imate priliku posjetiti ovaj magičan grad, učinite to u prosincu i uživajte u blagdanskom ugođaju i odličnoj atmosferi.

Francuski grad uz rijeku Rajnu u pokrajini Alsace, po veličini je sedmi grad u Francuskoj i jedini grad u svijetu čiji je cijeli centar UNESCO proglasio kulturnom svjetskom baštinom 1988. godine. Nađete li se u Strasbourgu obavezno posjetite gotičku katedralu Notre-Dame-de-Strasbourg, glavni trg Kleber, Marché aux Cochons, živopisni trg prepun restorana i kafića s predivnim pogledom na obližnju katedralu te mnoge druge znamenitosti.

Advent u Parizu

Pariz je jedan o najljepših gradova u Europi, neovisno o kojem je godišnjem dobu riječ. Ipak, božanstveni prizori okićeni lampicama i romantična atmosfera uz blagdanski ugođaj čine ovu metropolu must visit zimskom lokacijom.

Popnite se na Eiffelov toranj, posjetite Versailles i uživajte u gradu ljubavi u blagdanskoj atmosferi, šarolikim štandovima, obilnoj hrani i domaćem piću.

Advent u Dresdenu

Za Dresden slobodno možemo meći da je u adventsko vrijeme jedan od najljepših njemačkih gradova, a ponosi se i najstarijim božićnim sajmom u Njemačkoj. Božićni sajam Striezelmarkt, glavna je atrakcija i svake godine okuplja more turista iz cijeloga svijeta. Održava se na trgu Altmarkt, nad kojim se nalazi toranj poznate crkve Kreuzkirche i kupola nešto udaljenije Frauenkirche.

U Dresdenu, kao i drugim srednjoeuropskim gradovima možete uživati u bogatoj ponudi kobasica, medenjaka, prženih badema i sličnim jelima, međutim odlučite li se na posjeti najstarijem sajmu u Njemačkoj obavezno kušajte Striezel, po kome je sajam dobio ime. Vrijeme održavanja ovogodišnjeg Striezelmarkta je od 23. studenog do 24. prosinca 2022.

Advent u Kopenhagenu

Kopenhagen Božić slavi na vrlo tradicionalan način. U ovoj ćete metropoli tijekom prosinca imati prilike vidjeti stanovnike Kopenhagena kako vuku božićna drvca na svojim biciklima, lagane kajake kako veslaju po kanalima i gomile ljudi koji čekaju u redu u specijaliziranim trgovinama kako bi kući donijeli najukusnije božićne poslastice. Odlučite li se za putovanje u Copenhagen za vrijeme blagdana obavezno posjetite klizalište Frederiksberg, Tivoli – epicentar svega božićnog u Kopenhagenu i stare dvorce.

Poseban datum za stanovnike i posjetitelje Kopenhagena je 13. Prosinca. Na dan Sv. Lucije, stotine kajaka prekrivenih božićnim svjetlima i ukrasima odveze se do kanala na svoju godišnju paradu Svete Lucije. Ovo je doista prizor koji treba doživjeti!