Ljubimci

5 znakova da vas vaša mačka ne voli!

Engineer 09. kolovoza 2019.

Koliko god voljeli svoju mačku, ponekad one ne uzvraćaju ljubav na jednak način

Mačka je samostalna i snalažljiva životinja. Istovremeno je umiljata, nježna i privržena, ali i neovisna. U jednom trenutku je nemilosrdni lovac, u drugome – zaigrani mačić.

Svi oni koji imaju mačke za svoje kućne ljubimce, reći će da mačka može biti podjednako privržena svom vlasniku kao i pas. Razlika je u tome što je mačka po prirodi svog karaktera vrlo ponosna životinja, koja se umiljava onda kada ona osjeti potrebu za tim, a ne kada netko to od nje očekuje.

Činjenica je da mačke ne mogu bez ljudi i bilo bi logično da se one prema vama odnose s poštovanjem. No, postoje slučajevi u kojima mačka jednostavno ne može zavoljeti svog vlasnika, a da toga ovaj nije niti svjestan.

Ok, ako vas mačka ugrize to je očit znak da u vašem odnosu nešto ne štima, no postoji i 5 znakova koje će odati to da ljubav između vas i vaše mačke ne postoji, barem ne s njezine strane.

1) Rep im je vodoravno

Kada rep nisko visi to nije dobar znak” – Russell Hartstein, certificirani mačji behaviorist, primijetio je da mačke ne samo da koriste repove za impresivnu ravnotežu, već ih koriste i kao izraz svojih emocija. “Mačji rep je nevjerojatno ekspresivan i kada ga sagledamo u kontekstu s njihovim neposrednim okruženjem i ostatkom govora tijela otkriva puno toga što se događa emocionalno iznutra. Rep je kao barometar njihovog raspoloženja.”

Spušteni horizontalni ili općenito spušteni rep znači da je mačka u stanju straha, povlačenja ili agresivnog, neprijateljskog raspoloženja. Također je primijetio da što je mačji rep niži, to je vaša mačka više pod stresom, pa pazite na spušteni ili zategnuti rep.

2) Stalno se skrivaju od vas

Možda se ne osjećaju ugodno u svom okruženju, a mačka koja se skriva nije sretna mačka.

Ako je vaša mačka nova u obitelji preporučuje se pružiti im vlastiti osobni prostor kako bi se mogli opustiti i prilagoditi se. Ali ako su već neko vrijeme tu, možda biste trebali posjetiti veterinara – skrivanje također može biti znak zdravstvenog problema.

3) Nezainteresirane su kada ih zovete

Kronična nezainteresiranost mogla bi biti znak da nisu previše zadovoljni s vama. Svi se pomalo razočaramo kada se pokušavamo igrati s našim kućnim ljubimcima, a oni jednostavno nisu zainteresirani.

Iako sve mačke imaju potrebu za opuštanjem i slobodnim vremenom, kronična nezainteresiranost za razigrane interakcije mogla bi biti znak da vaša mačka nije previše zadovoljna s vama.

4) Mačka sikće na vas

Jedan od najpoznatijih obrambenih stavova mačke je siktanje. Siktanje i čudno glasanje je sasvim normalno ponašanje kod mačića kaji se pokušavaju razviti, tako da se zabrinite ako odrasla mačka počne siktati.

5) Svima se umiljavaju osim vama

Je li vaša mačka dobra i pažljiva prema gostima, ali odbija interakciju s vama? Ovo je jasan znak da vaša mačka može imati osobni problem s vama.

Da biste pokušali riješiti problem, pobrinite se da vaša mačka ima sve svoje osnovne stvari – jeste li je zaboravili nahraniti, napuniti zdjelu s vodom ili očistiti kutiju s otpadom? Što ste pažljiviji prema vašoj mački, veća je vjerojatnost da će vam pružiti ruku prijateljstva.