Ljubav & veze

5 žena sasvim iskreno o svojim najvećim dramama sa svekrvama!

Engineer 10. veljače 2020.

Dok neke žene imaju tu sreću da se odlično slažu s muževom mamom, neke su dio klišeja u kojem se teško podnose...

Konflikt sa svekrvama je toliko česta priča da je postala dio pošalica kojima se rado nasmijemo, ali akterima priča vjerujemo, nije do smijeha…kao ni onima koji će se pronaći u snaha&svekrva dramama.

Kada ste u takvoj nezavidnoj situaciji, teško je zamisliti da je nekome i gore nego vama, ali ako vas imalo tješi, objavljeno je istraživanje u kojem je otkriveno da je čak šezdeset posto žena priznalo da im odnos sa svekrvama uzrokuje dugoročno nezadovoljstvo i stres.

Zašto sve mora biti tako teško? Neki psiholozi tvrde da je riječ o evolucijskom natjecanju tko će biti glavna žena obitelji. Drugi krive činjenicu da je jednostavno riječ o ljubomori, bilo da lijepo izgledate, njen sin vas sluša više nego nju itd…

Svakako niste sami u toj situaciji, a pet žena je otvorilo dušu i ispričalo tragi-komične situacije sa svekrvama koje ih dan-danas drže na distanci.

Religiozna pitanja

Ne smatram se veoma religioznom osobom stoga mi nije smetalo što je moj suprug druge vjere, iako sam ja odgojena u katoličkoj obitelji. Sve je odlično funkcioniralo, njegovi su me prihvatili i osjećala sam se vrlo poletno kad smo svima obznanili da ćemo se vjenčati. Tada me moja buduća svekrva pozvala u stranu i rekla da misli kako ću ja biti savršena žena za njenog sina…ako ću biti iste vjere kao i oni, što me šokiralo.  Kad sam joj rekla da njen sin nije religiozan i da mu to nije presudno, odgovorila je da on prolazi fazu “buntovništva”.  Za vašu informaciju, ima 32 godine. Srećom, suprug je stao na moju stranu, a nakon mjeseci napetih susreta, svekrvi smo otvoreno rekli da moramo riješiti tu situaciju i zaboraviti je. Još uvijek radimo na tome…

Proslava zaruka

“Moja svekrva koja je do tada bila osoba koju sam smatrala jednom od jednostavnijih koje sam u životu upoznala, sve dok nije doživjela svojevrstan raspad karaktera kojem je prethodila proslava zaruka.

Ona i budući svekar ponudili su platiti večeru te posebno naglasili da je možemo održati gdje god želimo…do jednog trenutka kada je ona odlučila ipak sve goste pozvati na proslavu u rodno mjesto mog budućeg supruga umjesto u restoran koji smo već platili.

Ideja je iskreno bila grozna, poprilično komplicirana za izvesti, a da stvar bude još gora, htjela je pozvati ljude s obje strane naše obitelji gdje se broj uzvanika s 30 popeo na 125! Htjela je svoju ideju provesti u djelo i danima zvala mog supruga plačući, no mi smo bili čvrsti sa svojom odlukom. Kako ne bi poslije bili prozivani, sami smo platili proslavu zaruka u krugu najuže obitelji, a sa svekrvom sam od tada vrlo oprezna kada je riječ o organizaciji bitnijih događaja.”

Raspored sjedenja na vjenčanju

“Moja je svekrva priredila totalni show na našem vjenčanju jer joj raspored sjedenja nije nikako odgovarao, naime, nije sjedila nasuprot svog sina. Na svadbi je napravila takvu scenu da je moj suprug bio prisiljen potrošiti dobar dio vremena smirivajući je.”

Očiti outsider

“Dok sam ja jedino dijete, moj suprug dolazi iz mnogobrojne obitelji od ukupno četvero braće i sestara. Uvijek sam se nadala da će me njegova obitelj prihvatiti, tim više što su njegovi vrlo povezani, ali bez obzira na to koliko se trudila, i dalje je bilo prilično očito da me gledaju kao outsider-a. Na svečanoj večeri povodom Božića, njegova je sestra okupila sve kako bi stali u grupnu fotografiju, okrenula se prema meni, dala mi mobitel u ruke i rekla da uslikam “samo obitelj”. Dan danas mi nije svejedno kad se sjetim tog trenutka.”

Tko se tu udaje?

“Moja je svekrva na našu svadbu došla u divnoj haljini burgundy nijanse, svi su joj komplimentirali, no ona je ipak odlučila presvući se za crkvu i večeru te odnijenuti svečanu haljinu bijele boje s ukrašenim perlicama. Svečano i primjereno. Danas mi je smiješno, ali mi u tom trenutku sam se samo pravila da je sve u najboljem redu.”