FOTO by Instagram @thespruceofficialthespruceofficial / @wrosliny / @_houseplanthouse

Dekor

5 sobnih biljaka koje su idealne za pročišćavanje zraka

admin 14. lipnja 2021.

Autor teksta: Roberta Bajsić

Posljednja godina nas je osvijestila koliko je naš dom ustvari bitan. Osim uređenja, koje uvijek pomno dorađujemo i dekoriramo, ustvari je mnogo važnije da je on dubinski čist. Život u gradu, uz mnoge pogodnosti donosi i neke nedostatke.

Život u modernim zgradama s malom energetskom potrošnjom ima neke nuspojave. Jedna od njih je smanjeni protok zraka. Upravo manji protok zraka omogućuje njegovo onečišćenje u zatvorenom prostoru. Ono s vremenom može uzrokovati zdravstvene probleme poput astme ili sindrom bolesne zgrade.

Uz to, unutrašnje sobe zagađuju se isparavanjem boja i ljepila, od raznih lakova i boja na zidu, ali i upotrebom kozmetike.

1998. godine NASA je provela istraživanje kojim je otkrila da biljke mogu apsorbirati onečišćenje iz zraka.

Iako djeluju sporije, one su prirodnije, jeftinije i učinkovitije od umjetnih pročišćivača zraka. Osim toga, kućne biljke mogu vam popraviti raspoloženje, poboljšati vašu koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres ili umor.

Najviše koristi imat ćete ako u sobi držite nekoliko različitih biljaka, jer se one međusobno razlikuju po svojoj učinkovitosti ovisno o uzroku onečišćenja.

Areka palma

Želite li čišći zrak u prostorijama doma, nećete pogriješiti nabavite li bilo koju palmu!

Palme, baš kao i sve ostale biljke, odlično djeluju u čišćenju zraka od ugljičnog dioksida, ali i u čišćenju od duhanskog dima.

Ova mala biljka s Madagaskara lakše raste na otvorenom, ali ako imate prostor s puno filtrirane svjetlosti, bit će lijep dodatak prostoru. Ova biljka treba puno vode tijekom rasta, ali manje u zimskim mjesecima.

Nije toksična, a uklanja benzen, ugljični monoksid, formaldehid, trikloretilen i ksilen.

Palme su ipak za malo pažljivije uzgajatelje bilja. Trebaju malo više njege i trebaju biti na toplom.

Philodendron Xanadu

Filodendron je još jedna kućna biljka za koju ste sigurno čuli. Oni su, baš kao i dracene, odličan izbor za početnike. Ne trebaju ni puno pažnje, ni svjetla da prežive.

Upijaju otrov ksilen koji se koristi u razrjeđivačima i lakovima.

Spatifilum ili ljiljan mira

Biljka poznata i kao ljiljan mira (Peace lily) jedan je od najljepših i najsnažnijih prirodnih pročišćivača zraka. Potrebno joj je puno svjetla i redovito zalijevanje.

Osim svojih blagodati za zdravlje, spatifilum djeluje i na metafizičkoj razini!

Vjeruje se da ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj osobni život. Ako je poklonite udatoj dami – u obitelji će se pojaviti dijete.

Kineska biljka novca ili misionarska biljka

Prema starim vjerovanjima, Pilea peperomioides, zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine, može donijeti financijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva Kineski dolar.

Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog stoljeća norveški misionar Agnar Espegren iz Kine donio u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje te Europu.

Njezino latinsko ime Pilea dolazi od grčke riječi pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar sobna je biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara.

Izgleda kao nježna biljka, ali zapravo je vrlo otporna i laka za njegu.

Po nekim istočnjačkim vjerovanjima, jedan od najpoznatijih iscjelitelja negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom bujne zelene biljke koje donose ne samo pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana već i bogatstvo.

Upravo se za kineski dolar vjeruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja te da će ukućanima donijeti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvrjedniji i najdragocjeniji pokloni iz generacije u generaciju.

Sansevijerija

Sansevieria trifasciata, Snake plant, Sansevijerija, sabljica ili svekrvin jezik je biljka koja je za razliku od ostalih biljka pročišćivača zraka, noćni proizvođač kisika, pa je zbog tog idealna za spavaću sobu. Obično se smatra kako je 6 – 8 listova sansevijerije dovoljno za spavaću sobu po osobi, da bi se popravila kvaliteta zraka koji udišete.

Ovo je prilično jeftin način pročišćavanja zraka, posebno u spavaćim sobama u kojima je uvijek delikatno postavljati bilo kakve vrste biljaka.

Ona također pročišćava mnogo druge otrovne čestice iz zraka.

Ova biljka doprinosi održavanju čišćeg zraka u prostorijama te može apsorbirati neke polutante.

Uz tu svoju sposobnost da apsorbira toksine, svekrvin jezik je dosta dobra zaštita i protiv alergena u zraku. Velika prednost sansevijerije je i lagano održavanje, pa će dobro uspijevati i u sjenovitom i sunčanom dijelu prostorije.

Jedini uvjet je da se temperatura u prostoriji ne spušta ispod 10 stupnjeva. Ne zahtijeva puno brige, pa je dobar odabir i za one koji često putuju ili su zaboravljivi po pitanju zalijevanja cvijeća!