Dom

5 savjeta kako preživjeti vruće ljetne noći bez klime

admin 19. lipnja 2020.

Ne dopustite da visoke temperature kvare vaš san

Kako se bliži ljeto s njim dolaze i nesnosne vrućine zbog kojih mnogi imaju problema s “hvatanjem sna“. U nadolazećem periodu klima uređaji imaju ključnu ulogu u postizanju optimalne temperature i mnogima ona čini nezamislivi dio ljeta.

Ako zbog ovog ili onog razloga nemate klima uređaj i suočeni ste s nemilosrdno visokim temperaturama koje vam kvare san imamo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od koristi.

1) Promijenite svoj jastuk

Istraživanja su dokazala da niža tjelesna temperatura potiče spavanje i na vama je da učinite sve kako biste to i postigli. Između lubanje i vrata nalazi se dio mozga koji je odgovoran za upravljanje tjelesnom temperaturom i jastuci punjeni pjenom koji hlade savršeni su upravo za to područje. Jastuci s pjenastim hlađenjem nude jednostavan trik koji će hladiti vaš vrat i mozgu slati informaciju o zadovoljavajućoj temperaturi tijela.

2) Koristite svijetle plahte laganih i prozračnih materijala

Plahte od teških tkanina poput poliestera, vune pa čak i nekih određenih pamuka otežat će vašem tijelu postizanje idealne tjelesne temperature, a vi ćete se noću buditi okupani znojem. Kako biste omogućili dobar protok zraka i spriječili povećano zagrijavanje uložite u kvalitetnije prozračne plahte koje su dizajnirane upravo za ljetne dane. Posteljina od pamučnog platna odlična je alternativa koja bi vam trebala omogućiti ugodniji san.

3) Spavajte s čašom vode pored vas

Kako preko dana tako i dok spavamo, dehidracija utječe na to da teže reguliramo tjelesnu temperaturu. Ako vas probudi neugodno visoka temperatura popijte čašu hladne vode koja će ugasiti vrućinu u vašem tijelu i pružiti vam osjećaj olakšanja. Uvijek prije spavanja pripremite čašu hladne vode kako biste u svakom trenutku mogli okrijepiti svoje tijelo. Ubacite i nekoliko kockica leda kako bi vaša tekućina tijekom noći što duže zadržala nisku temperaturu.

4) Pametno koristite svoj ventilator

Postoji puno skepticizma oko korištenja ventilatora jer on samo centrifugira već topli zrak, ali uz nekoliko trikova vaš ventilator može imati bitnu ulogu u postizanju optimalne temperature. Dva jednostavna trika trebala bi vam pomoći kako biste postigli najbolji rezultat, a trebat će vam malo kreativnosti i par kockica leda. Ispred svog ventilatora postavite posudu s kockicama leda. To će potaknuti da zrak koji dolazi bude u obliku ledenih čestica koje će instant rashladiti vašu prostoriju. Ventilatori sami po sebi ne hlade zrak već osiguravaju protok zraka po cijeloj spavaćoj sobi. Zato nikako nemojte postaviti ventilator odmah kod prozora. Radije ga postavite negdje kod otvorenih vrata sobe ili hodnika kako bi ventilator mogao cirkulirati hladniji zrak iz hodnika.

5) Iskopčajte sve nepotrebne stvari iz utičnica

Iako toga možda nismo ni svjesni, ali veliku količinu topline stvaraju utičnice koje nepotrebno gore preko noći. Prije spavanja iskopčajte sve iz utičnica, a osim što ćete smanjiti količinu topline, možete i uštedjeti novce za račune.