Zabava

5 razloga zašto je tako teško skinuti zadnjih par kila!

Antonija Andabak 14. rujna 2021.

Ne ide, pa ne ide...

Izdržali ste teške treninge, pratili unos kalorija i na “cheat day” jeli zdravo – no čini se da ovih posljednjih nekoliko dosadnih kilograma ne idu dolje ma što god radili.

Mnogi to ne znaju, ali određene naizgled učinkovite navike mogu biti uzrok stagnaciji s kilogramima. Otkrijte i riješite se prehrambenih i fitness mana koje možda prakticirate i konačno skinite onih naizgled nemogućih pet kila!

  1. Uvijek ponavljate iste vježbe bez fitness izazova

U borbi protiv nagomilanih kilograma HIIT tj.intervalni trening visokog intenziteta) vaš je najbolji prijatelj. Kardio vježbe može biti vaš omiljeni način treniranja, ali ako uvedete manje promjene poput Tabata treninga, rezultati će se promijeniti u vašu korist. Tabata je četverominutni trening koji se sastoji od dvadeset sekundi intenzivnog vježbanja i deset sekundi pauze puta osam serija. Nakon kratkih intenzivnih vježbi s kratkim razdobljem oporavka, pomaže u sagorijevanju kalorija, gubitku težine, pa čak i u kontroli apetita.

2. Prestrogi ste sa svojom dijetom

Ako žudite za nečim za što znate da nije najbolja namirnica za vaš cilj mršavljenja, nemojte to potpuno isključiti. Zapravo, suzdržavanje od svoje omiljene hrane samo će vas natjerati da se osjećate ograničeno i kasnije će vam umanjiti napore da izgubite kilograme. Ako ste željni čokoladnih kolačića ili čipsa s okusom roštilja, držite unos tih namirnica pod kontrolom i hidratizirajte s puno vode kako biste spriječili prejedanje. U redu je tu i tamo pojesti kockicu čokolade, ali ne i cijelo pakiranje ili vrećicu čipsa kod gledate film.

3. Ne spavate dovoljno

Ljudi koji ne osiguraju dovoljno sati sna imaju veće šanse udebljati se ili kao i vi, stagnirati sa svojom kilažom kada očekujete da ona uz sve vaše napore, pada. Nedostatak sna dovodi do povećanja stresa u tijelu, ometa oporavak od vježbanja te vodi ka nezdravom odabirnu namirnica prije spavanja. Cilj je preporučenih sedam sati sna kako biste osigurali tijelu da se oporavi od napora te spriječili da zbog nedostatka sna posežete za slatkišima i ugljikohidratima.

4. Radite uredski posao

Ouch…okej, puno vas radi posao sjedeći u uredu minimalno osam sati dnevno, u to možemo ubrojiti put do posla i natrag što znači gotovo devet sati sjedenja dnevno! Svjesni ste da napuštanje radnog mjesta nije preduvjet za postizanje tijela iz snova, osvijestite da je ovakav način života uzrok povećane tjelesne težine. Ono što možete napraviti jest dovoljan unos vode, osmišljen jelovnik za međuobrok i ručak te ako to prilike dopuštaju, sjedenje na velikoj pilates lopti barem sat vremena dnevno u uredu. Ako vam uvjeti to ne dopuštaju, svakih sat vremena prošećite koliko vam obaveze dozvoljavaju.

5. Emocije diktiraju vaše prejedanje

Grickalice nisu tu da vas odvrate od dosade, emocionalne uznemirenosti ili zato što se želite nakratko odjaviti iz života. Oni su tu da vam održe razinu šećera u krvi stabilnom kada između obroka prođe više od pet sati, nemojte ih koristiti za utjehu od lošeg dana.