5 biljaka koje će očistiti zrak u vašem domu

Engineer 21. kolovoza 2018.

Neke biljke držimo u domu kao dio dekoracije, ali ove biljke više su od toga

Dolaze jesen i zima, razdoblja kada većinu vremena provodimo u toplini svoga doma, stoga ne čudi da se baš u to vrijeme izlažemo raznim toksinima koji su svuda prisutni. Uz sva zagađenja zraka koja nam prijete na otvorenom, i na koja malo možemo utjecati, na kvalitetu zraka unutar vlastitog interijera itekako možemo utjecati, a biljke u domu prvi su korak za to.

One će uljepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti zrak kvalitetnijim. Pogledajte naš izbor 5 biljaka od kojih biste barem jednu trebali uvrstiti u vaš ambijent.

Sanseverija – Ova biljka porijeklom dolazi iz Afrike, zahvaljujući čemu dobro podnosi visoke temperature. Što se tiče uzgoja, sanseverija nije pretjerano osjetljiva ni zahtjevna. U domu ju je najbolje smjestiti na sunčano mjesto. Dobro podnosi sušu pa je nije potrebno prečesto zalijevati.

Drvo žada – Ova biljka pokazala je najbolje rezultate reduciranja toluena, kemikalije jakog mirisa koja se nalazi u razrjeđivačima. Potrebno joj je vrlo malo vode te nije ovisna o svjetlu.

Drvo života – Idealna biljka za početnike koji nemaju previše iskustva s biljkama jer nije zahtjevna za uzgoj i ne traži mnogo. Poznato je po tome što raste vrlo sporo, ali ako se uzgaja i održava na pravi način, može narasti i do tri metra. Drvo života zahtijeva mnogo svjetla pa ga je najbolje smjestiti kod prozora ili na balkon.

Filodendron – Zbog svoga ukrasnog lišća i lakog uzgoja filodendroni su omiljene sobne biljke. Većina filodendrona su penjačice. Do danas je poznati veliki broj vrsta filodendrona, a zahvaljujući šarmantnoj ljepoti ovog cvijeta i jednostavnosti njegovanja, možete ga upoznati u gotovo svakom domu.

Bambus palma – U uvjetima zatvorenih prostora bambus palma naraste od 1 do 2 metra. Iz zraka čisti ksilene, toluene i formaldehide te osigurava vlagu koja nam je u zatvorenim prostorima prijeko potrebna tijekom zimskih mjeseci. Iako joj je potrebna veća količina svijetla ne trpi direktno sunce što ju čini pravom sobnom biljkom.