Ljepota

3 najgore greške koje možeš napraviti ako ti je cilj topljenje masti i gubljenje kilograma!

PR 30. ožujka 2021.

Borna Dobrić | Online fitness trener za žene, PN1 Nutrition Coach

Jesi li se ikada zapitala zbog čega ona dijeta koju si probala pred prošlo ljeto nije dala rezultate kakve si očekivala?

Završetkom dijete si vratila izgubljene kilograme i zamrzila svaku sekundu koju si posvetila tom cilju?

Trenutno si motivirana da se ovo ljeto pojaviš na plaži u onom kupaćem kostimu kojeg već dugo planiraš kupiti i napokon ukradeš sve poglede?

Ako si potvrdno klimnula glavom na sve 3 gore navedene tvrdnje onda će ti se isplatiti nastaviti čitati ovaj članak…

Iako ti se možda ta misao još ne vrti po glavi, ljeto je tu za manje od 3 mjeseca. Vjerojatno ovaj članak čitaš poskrivećki negdje na poslu kako bi „ubila“ vrijeme do kraja radnog dana i sada već zamišljaš gdje bi mogla ići na more ovo ljeto.

Naravno, ovo ljeto se želiš pojaviti tamo na svojoj idealnoj kilaži i s manje masti na trbuhu nego ikada prije. Zato ove godine mršavljenje ne smije poći u krivom smjeru kao što se to događalo svake prijašnje godine. Sigurno si radila neku od dolje navedene 3 greške koje svaki trud bacaju u vodu…

Bojiš se ugljikohidrata

Sigurno si čula od jedne prijateljice kako je ona uspjela riješiti problem s viškom kilograma tako da je izbacila ugljikohidrate iz prehrane…

Prava istina je da kada ih izbaciš iz prehrane možeš očekivati veći početni gubitak kilograma u prvih tjedan ili dva. Nažalost, većina tih kilograma je obična voda koja će se vratiti kada ponovno počneš jesti ugljikohidrate. Ovakav pristup nije održiv na duže staze i malo tko uspije izdržati uopće prvih mjesec dana. Ovo sigurno nije način na koji želiš živjeti cijeli svoj život…

Trebaš shvatiti kako je za gubljenje kilograma potrebno jesti manje nego što tvoje tijelo treba. Nije važno koja je namirnica, važan je unos na kraju dana.

Nevažni detalji ti „kradu“ napredak

Došlo je vrijeme u kojem informacije o gubljenju kilograma možeš pronaći svugdje po internetu. Problem je u tome što ne znaš funkcionira li nešto pa pokušavaš zadovoljiti svaku sitnicu.

Kako ti ne bih oduzeo puno vremena navesti ću neke najpopularnije pristupe koji ti oduzimaju energiju za pravi napredak kakav želiš. Zanemari stavke poput broja obroka u danu i vrijeme u koje jedeš. Zanemari glikemijski indeks namirnica. Zaboravi na to da ne smiješ kombinirati proteine, ugljikohidrate i masti u istom obroku. Zanemari svaku novu dijetu koja se pojavi u medijima.

Najveći napredak dolazi iz toga da unosiš manje energije nego što ti je potrebno za održavanje trenutne kilaže. Uz to još pripazi da unosiš dovoljno proteina i uz to obavezno treniraj. Pij dovoljno vode kroz dan, spavaj barem 7 sati tijekom noći i 90% napretka je zadovoljeno s minimalno uloženog truda. Misliš li da je ovo jednostavniji pristup koji bi mogla pratiti cijeli život?

Uvodiš drastične promjene

Nagle i drastične promjene u prehrani se uglavnom događaju kada ti se žuri s napretkom i tada se želiš riješiti kilograma što prije. Odličan primjer su pripreme za ljetni godišnji odmor koje krenu mjesec dana prije. Sve ovisi o trenutnoj situaciji u kojoj se nalaziš, ali uglavnom tako kratak period nije dovoljan za ozbiljne rezultate na koje ćeš biti ponosna.

Velik broj žena skroz „sruši“ svoju prehranu na način da izbacuje većinu namirnica i smanjuje broj obroka. Ovo dovodi do toga da si stalno gladna i nemaš energije. Često ovakav pristup ima negativan utjecaj na hormone kod žena. Što je najgore, događa se da se uspiješ riješiti viška kilograma ali odmah povratkom na normalnu prehranu dolaziš do još gore situacije.

Pametniji pristup je krenuti na vrijeme i pametno tempirati napredak kako bi ga mogla zadržati cijelu godinu, a ne se vratiti s godišnjeg odmora u još gorem stanju. Sa svim svojim klijenticama prakticiram fleksibilnu prehranu unutar koje nema zabranjenih namirnica. Ovakav pristup daje brutalne rezultate baš zbog toga što nema prekidanja prehrane zbog nedostatka discipline. Siguran sam da svatko može izdržati plan prehrane ako zna da će na kraju dana pojesti pizzu, čokoladu ili nešto drugo po želji…

Savjeti navedeni gore u tekstu će ti sigurno pomoći s početnim topljenjem masti i gubljenjem kilograma. Ako ipak želiš biti sigurna da ćeš ljeto dočekati na svojoj idealnoj kilaži i u kupaćem kostimu kojeg već dugo zamišljaš na sebi, javi mi se na moj Instagram profil s porukom „LJETO“ i zajedno ćemo pronaći najbrži put do najbolje forme tvog života!

Borna Dobrić | Online fitness trener za žene, PN1 Nutrition Coach