FOTO by Instagram @christmassgram / @love_lvlv / @julezreads

Dom

3 brza i jednostavna recepta za božićnu vruću čokoladu koje morate isprobati!

Daria Lovrić 21. prosinca 2023.

Gin, Nutella ili pepermint vruća čokolada? Koja je vaš favorit?

Vruća čokolada je jedna od naših omiljenih zimskih slastica. Gusta i kremasta tekstura i bogata čokoladna aroma u trenu popravljaju raspoloženje i savršen su odabir u zimskim danima kada nam treba predah od obaveza uz omiljenu Netflix seriju ili knjigu.

Iako danas postoji mnoštvo instant verzija, mi i dalje volimo vrućoj čokoladi dodati osobnu touch i dodatno obogatiti njezin okus.

U nastavku donosimo 3 vrlo jednostavna recepta koja morate probati:

Topla čokolada s okusom lješnjaka

  • 3 mahune vanilije
  • 9 šalica punomasnog mlijeka
  • 2-3/4 šalice vrhnja za šlag
  • 450 grama čokolade za kuhanje
  • 1/2 šalice Nutelle
  • 2 žlice tamno smeđeg šećera
  • 1 žlica šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 3/4 šalice likera od lješnjaka
  • 1/4 šalice nasjeckanih lješnjaka, prženih
  • Štapići cimeta, po želji

Priprema:

Mahune vanilije prepolovite po dužini i oštrim nožem ostružite mahune i uklonite sjemenke. U velikom loncu zagrijte mlijeko i 3/4 šalice vrhnja na srednje jakoj vatri dok smjesa ne zavrije.

Nasjeckajte 450 grama čokolade i u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pomiješajte nasjeckanu čokoladu, Nutellu, šećer, sol i sjemenke vanilije.
Mješavinu toplog mlijeka prelijte preko čokoladne smjese. Ostavite stajati 1 minutu. U međuvremenu umutite preostalo vrhnje i naribajte preostalu čokoladu.

Umutite čokoladnu smjesu dok ne postane glatka i umiješajte liker. Poslužite sa šlagom, naribanom čokoladom i nasjeckanim lješnjacima. Po želji ukrasite štapićem cimeta.

Pepermint bijela vruća čokolada

  • 5-1/2 šalice 2% mlijeka
  • 1/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
  • 4 žličice zdrobljenih pepermint bombona
  • 340 grama bijele čokolade za pečenje, nasjeckane
  • 3/4 žličice ekstrakta paprene metvice
  • Minijaturni marshmallowsi, po želji

Priprema:

U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se oko stijenki lonca ne počnu stvarati mjehurići. U međuvremenu, u maloj zdjeli, tucite vrhnje dok smjesa ne postane kompaktna i dodajte 1 žlicu bombona.

Umutite rastopljenu čokoladu u mlijeko i promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt. Ulijte u šalice i dodajte šlag. Pospite preostalim bombonima i po želji marshmallows kolačićima.

Med-Gin vruća čokolada

  • 4 šalice punomasnog mlijeka
  • 113 čokolade za kuhanje, nasjeckane
  • 2 žlice meda
  • 1/4 šalice gina ili bourbona
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • Šlag i kakao po želji

Priprema:

U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se oko stijenki lonca ne počnu stvarati mjehurići. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu i med dok se čokolada potpuno ne otopi. Lončić vratite na toplinu i miješajte dok se ne zagrije.

Maknite s vatre, umiješajte burbon i vaniliju i po želji prelijte šlagom i pospite kakaom.

Pripremite jedan od ova tri recepta i uživajte u zimskim čarima na najslađi mogući način.