
FOTO by Instagram @christmassgram / @love_lvlv / @julezreads
3 brza i jednostavna recepta za božićnu vruću čokoladu koje morate isprobati!
Gin, Nutella ili pepermint vruća čokolada? Koja je vaš favorit?
Vruća čokolada je jedna od naših omiljenih zimskih slastica. Gusta i kremasta tekstura i bogata čokoladna aroma u trenu popravljaju raspoloženje i savršen su odabir u zimskim danima kada nam treba predah od obaveza uz omiljenu Netflix seriju ili knjigu.
Iako danas postoji mnoštvo instant verzija, mi i dalje volimo vrućoj čokoladi dodati osobnu touch i dodatno obogatiti njezin okus.
U nastavku donosimo 3 vrlo jednostavna recepta koja morate probati:
Topla čokolada s okusom lješnjaka
- 3 mahune vanilije
- 9 šalica punomasnog mlijeka
- 2-3/4 šalice vrhnja za šlag
- 450 grama čokolade za kuhanje
- 1/2 šalice Nutelle
- 2 žlice tamno smeđeg šećera
- 1 žlica šećera
- 1/4 žličice soli
- 3/4 šalice likera od lješnjaka
- 1/4 šalice nasjeckanih lješnjaka, prženih
- Štapići cimeta, po želji
Priprema:
Mahune vanilije prepolovite po dužini i oštrim nožem ostružite mahune i uklonite sjemenke. U velikom loncu zagrijte mlijeko i 3/4 šalice vrhnja na srednje jakoj vatri dok smjesa ne zavrije.
Nasjeckajte 450 grama čokolade i u velikoj zdjeli otpornoj na toplinu pomiješajte nasjeckanu čokoladu, Nutellu, šećer, sol i sjemenke vanilije.
Mješavinu toplog mlijeka prelijte preko čokoladne smjese. Ostavite stajati 1 minutu. U međuvremenu umutite preostalo vrhnje i naribajte preostalu čokoladu.
Umutite čokoladnu smjesu dok ne postane glatka i umiješajte liker. Poslužite sa šlagom, naribanom čokoladom i nasjeckanim lješnjacima. Po želji ukrasite štapićem cimeta.
Pepermint bijela vruća čokolada
- 5-1/2 šalice 2% mlijeka
- 1/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
- 4 žličice zdrobljenih pepermint bombona
- 340 grama bijele čokolade za pečenje, nasjeckane
- 3/4 žličice ekstrakta paprene metvice
- Minijaturni marshmallowsi, po želji
Priprema:
U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se oko stijenki lonca ne počnu stvarati mjehurići. U međuvremenu, u maloj zdjeli, tucite vrhnje dok smjesa ne postane kompaktna i dodajte 1 žlicu bombona.
Umutite rastopljenu čokoladu u mlijeko i promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt. Ulijte u šalice i dodajte šlag. Pospite preostalim bombonima i po želji marshmallows kolačićima.
Med-Gin vruća čokolada
- 4 šalice punomasnog mlijeka
- 113 čokolade za kuhanje, nasjeckane
- 2 žlice meda
- 1/4 šalice gina ili bourbona
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- Šlag i kakao po želji
Priprema:
U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri dok se oko stijenki lonca ne počnu stvarati mjehurići. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu i med dok se čokolada potpuno ne otopi. Lončić vratite na toplinu i miješajte dok se ne zagrije.
Maknite s vatre, umiješajte burbon i vaniliju i po želji prelijte šlagom i pospite kakaom.
Pripremite jedan od ova tri recepta i uživajte u zimskim čarima na najslađi mogući način.