Film

20 filmova iz 80-ih koje bi trebali pogledati za vrijeme karantene

Krešimir Šustić 26. ožujka 2020.

Kultni klasici uz koje ćete se smijati, plakati i zaboraviti na sve brige

Socijalno distanciranje teško nam pada, no moramo biti svjesni činjenice da to nije zauvijek. Postoji mnogo načina kako skratiti vrijeme u izolaciji, a jedan od nama boljih je gledanje filmova. Kokice, slatkiši, deka i daljinski većini su najbolji prijatelji ovih dana.

Odlučili smo se malo vratiti u prošlost i pronašli smo dvadeset filmova iz 80-ih koje morate pogledati budući da su kultni. Naši favoriti nalaze se u nastavku, a vama želimo ugodan boravak ispred malih ekrana.

Blue Velvet – 1986.

Ovo je vjerojatno jedan od boljih filmova gospodina David Lyncha Priča je zanimljiva, iako ima male pukotine u logici, ali je zato prepuna sjajnih pejzaža i kadrova. Film se postepeno odvija, sve stvari koje na početku djeluju kao da nemaju nikakvog smisla, kasnije se lijepo povezuju, i jasno se spoznaje njihov simbolizam.

The Lost boys – 1987.

Ova kultna horor komedija smatra se jednim od najpoznatijih filmova osamdesetih ponajviše zahvaljujući mladim glumačkim zvijezdama, Coreyju Haimu i Coreyju Feldmanu, koji su u to vrijeme bili na vrhuncu popularnosti. Svježe razvedena samohrana majka Lucy Emerson sa svoja dva sina Samom i Michaelom dolazi živjeti kod svog oca u Kalifornijski gradić Santa Carlu. Ubrzo Michael upozna tajanstvenu djevojku Star i njenu ekipu, no kad dozna da su svi oni vampiri postaje kasno jer i on postaje jedan od njih.

Trading Places – 1983.

Louis Winthorpe III uspješan je filadelfijski poslovni čovjek koji posjeduje prekrasan stan, luksuzni automobil i gomilu novca, a ima i zanosnu djevojku. Billy Ray Valentine običan je prosjak i sitni džepar. Winthorpeovi poslodavci, braća Duke, oklade se da će zamjenom životnih stilova dvojice navedenih promijeniti i njihove navike – Billy Ray će postati cijenjeni broker, a Louis će se vrlo brzo okrenuti kriminalu.

Can’t Buy Me Love – 1987.

Patrick Dempsey je Ronald Miller, maturant koji žudi za tim da postane jedan od najpopularnijih učenika. Njegova kolegica Cindy Mancini (Amanda Peterson) je navijačica i jedna od najpopularnijih djevojaka u školi, ali ona ga gotovo i ne primjećuje. Kada Cindy uništi skupu haljinu, Ronald joj nudi novac koji joj je potreban kako bi kupila novu haljinu pod uvjetom da pristine izlaziti s njim mjesec dana. Iako je skeptična, Cindy ipak pristane i njen novi dečko postaje baš ono što je očekivao.

Weird Science – 1985.

Dvojica nepopularnih tinejdžera, Gary Wallace i Wyatt Donnelly, ne uspijevaju u svim pokušajima da ih vršnjaci prihvate. Njihov očaj da im se svide dovodi ih do toga da “stvore” ženu putem njihovog računala. Njihova životna kreacija je prekrasna žena, Lisa, čija je svrha povećati razinu samopouzdanja stavljajući ih u situacije u kojima Gary i Wyatt zahtijevaju da se ponašaju poput muškaraca. Na putu da postanu prihvaćeni, susreću se s mnogim šaljivim preprekama, što filmu daje opći osjećaj prozračnosti.

The Karate Kid – 1984.

Daniel s majkom seli iz New Jerseyja u Kaliforniju. Ona ima izvrstan novi posao, no Daniel otkriva da se tamnokosi Talijan iz Jerseyja teško uklapa među plave surfere, osobito kada pokuša hodati s jednom od njihovih djevojaka. Nakon nekoliko nevolja, dječak upoznaje Miyagi učitelja karatea i započinje učiti drevnu vještinu. Kada treninzi započnu, Daniel ne razumije što mu učitelj pokazuje, a čini se da je Miyagiju važnije da se Daniel nauči životnoj filozofiji.

Ghostbusters – 1984.

U ovoj popularnoj horor akcijskoj komediji pratimo tri sveučilišna profesora koji u potrazi za novim poslom pokreću svoj biznis istjerivanja duhova. Originalna priča, koju je napisao Dan Aykroyd, bila je različita od filma koji je na kraju snimljen 1984. godine. Iako je ovaj film proglašen jednim od najsmješnijih filmova osamdesetih, mnoga djeca imala su noćne more zbog ovih duhova.

Heathers – 1988.

Radnja je smještena u srednju školu i vrti se oko najpopularnijih cura koje su utjelovile Winona Ryder, Shannen Doherty, Kim Walker i Lisanne Falk. Winona je Veronica a ostale su Heather i njihov je stil definicija trendova iz osamdesetih. Cure su nosile šarolike mega sakoe na dvostruko kopčanje, košulje i broševe, karirane minice, plise i kovrčavu kosu skupljenu u rep, s malo šminke na licu. Film je jedan od legendarnih tinejdžerskih hitova i modno atraktivna paleta krojeva i retro forma.

The Goonies – 1985.

Uz pomoć mape blaga, Gooniesi na čelu s Mikeyjem i Brandonom kreću u potragu za blagom kako bi spasili svoj kvart. Put do blaga nalazi se ispod jedne čudne kuće u kojoj obitava obitelj Fratelli, Majka Fratelli, Jake Fratelli, Francis Fratelli i Sloth Fratelli, koji je djeci iz osamdesetih utjerivao strah u kosti. Scenarij za ovaj film potpisuje Steven Spielberg, koji je Gooniese i producirao. Nadamo se da će remake zaživjeti!

E.T. – 1982.

E-T-ja je režirao Steven Spielberg, a koncept za ovaj film pao mu je na pamet kad je stvorio svog izmišljenog prijatelja za vrijeme razvoda svojih roditelja. E.T. je prekrasna znanstveno-fantastična priča o prijateljstvu između dječaka Elliotta i izvanzemaljca koja će svakog ostaviti u suzama. Bambi za djecu iz osamdesetih.

Gremlins – 1984.

Bilo bi super da su napravili film o malim slatkim gremlinima koji upadaju u nevolje, poput onih vjeverica (Chipmunks). Ali kad dođu ovi mali, zeleni, odvratni, e onda to prestaje biti dječji film. I postaje noćna mora. Film koji je utjecao na mnogo malih mozgova koji su se formirali tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Gremlini su vrijedni ponovnog gledanja, a njihova pretvorba u odvratna bića mogla bi prestraviti i neke odrasle.

Flashdance – 1983.

Mlada, ambiciozna djevojka Alex žarko želi postati plesačka zvijezda. Financijski problemi prisiljavaju je da danju radi u čeličani u Pittsburghu, dok je noću egzotična plesačica. Njezin dečko, istovremeno i šef, Nick pomaže joj u ostvarenju sna,a ona želi biti primljena na prestižnu baletnu akademiju. Alex muče unutarnji problemi i u potrazi je za vlastitim identitetom, prihvaćanjem ljubavi i u borbi s vlastitom tvrdoglavošću.

Pretty in Pink – 1986.

Američku tinejdžersku ljubavnu melodramu snimio je 1986. redatelj Howard Deutch prema scenariju Johna Hughesa. Riječ je o još jednoj od bezbrojnih inačica bajke o Pepeljuzi koja pronalazi svojega kraljevića. Lijepa Andy živi s nezaposlenim ocem Jackom i sanja o stipendiji koja bi joj osigurala nastavak školovanja na sveučilištu. U nju je potajno zaljubljen Duckie, dobar dečko iz susjedstva, no Andy prema njemu osjeća samo prijateljstvo. Srce je vuče njihovom zajedničkom školskom kolegi Blameu, no između bogatoga mladića i siromašne djevojke leži provalija društvenih razlika.

Poltergeist – 1982.

Producenti Steven Spielberg i Frank Marshall, zajedno s redateljem Tobeom Hooperom predvode elitnu ekipu ovog klasika. Mirna američka obitelj živi u ugodnom predgrađu. No jednog dana počinju se dešavati čudne stvari. Stvari se naočigled pomiču same od sebe, a najmlađe dijete Carrol Anne čuje glasove iz televizora na kanalu na kojem nema programa. Te večeri mjesto zahvati i oluja u kojoj je Robbija zamalo pojelo drvo koje se nalazi ispred kuće, a Carol Anne biva kroz televizor uvučena u drugu dimenziju. Obitelj traži pomoć od parapsihologinje, Dr. Lesh, koja bi trebala pomoći u potrazi za Carrol Ane.

Footloose – 1984.

Američki glazbeni dramski film u režiji Herberta Rossa. Ren McCormack, tinejdžer odgojen u Chicagu, seli se u gradić Bomont u državi Utah gdje živi s tetkom i ujakom. Ubrzo nakon dolaska, Ren se sprijatelji s Willardom Hewittom, a od njega saznaje da je gradsko vijeće zabranilo ples i rock glazbu. Ubrzo padne za buntovnu tinejdžerku po imenu Ariel, koja ima nasilnog dečka, Chucka Cranstona i strogog oca, Shawa Moorea, uglednika mjesne crkve.

The Shining – 1980.

Remek-djelo modernog horora, prozvano “prvim epskim hororom” u povijesti filma. “Isijavanje” je film koji izaziva jezu i opsjeda gledatelja dugo nakon što završi njegov posljednji kadar, film koji pokazuje užas od kojega se ne može pobjeći. U vrijeme kad je snimljen Kubricka je već pratila reputacija jednog od najprovokativnijih i najintelektualnijih redatelja svoga vremena.

Dirty Dancing – 1987.

Ovaj klasičan film iz osamdesetih dobio je Oscara i Zlatni globus za najbolju glazbu 1989. godine. Film je također nominiran za Grammyja i Zlatni globus 1988. godine. Inicijativno niskobudžetni projekt film se pretvorio u blockbuster te je poharao kina i postao veliki video hit, prvi koji se prodao u više od milijun kopija. Ljeto je 1963. godine. Sedamnaestgodišnja Baby provodi praznike s roditeljima u ljetovalištu Catskills. Prateći zvuk uzbudljive glazbe, upoznaje Jonnyja, instruktora plesa, koji za razliku od naivne i sramežljive Baby ima veliko životno iskustvo. Hipnotizirana seksi ritmom i slobodnim pokretima prljavog plesa , Baby ubrzo postaje Johnyjev najbolji učenik, kako u plesu tako i u ljubavi.

Back to the Future – 1985.

Priča ovog filma prati doktora koji je stvorio stroj u obliku automobila pomoću kojeg se može putovati u prošlost i budućnost. Pored toga što mu je ovo najbolji izum, ovaj stroj je i izuzetno opasan jer nudi mogućnost mijenjanja i utjecaja na sekvence u prošlosti čije mijenjanje može imati velikog utjecaja bližu i danju budućnosti. Dr. Emmett je postojanje ovog izuma jedino povjerio njegovom mladom prijatelju Marty McFly-u, na kome, zbog niza nesretnih događaja, leži obaveza da se vrati u prošlost i spase život doktoru.

The Breakfast Club – 1985.

Subotnje je jutro i pet potpuno različitih tinejdžera odslužuje kaznu u maloj školi u predgrađu Chicaga. Oni su tu zbog ispaljivanja signalne rakete u školskom ormariću, markiranja, zlostavljanja i uključivanja školskog alarma. Silom prilika ova neobična skupina pronaći će zajednički jezik i shvatiti da, unatoč početnim razlikama, oni dijele iste probleme i osjećaje.

Beetlejuice – 1988.

Glasovita fantastična horor komedija Tima Burtona o duhovima koji iz kuće pokušavaju izbaciti antipatične žive ljude. Radnja se odvija oko nedavno preminulog bračnog para koji kao duhovi žele otjerati novu familiju koja se doselila u njihovu kuću , te zbog toga zatraže pomoć raskalašenog i divljeg duha zvanog Bubimir, ali ubrzo požale zbog toga zbog njegovog zlokobnog ponašanja.