Zabava

15 mitova o bebama za koje pedijatri žele da prestanemo vjerovati

Krešimir Šustić 01. listopada 2020.

Neke od svakodnevnih stvari za koje mislimo da nisu dobre za naše najmlađe ipak su samo prazne priče

Svatko tko postaje roditelj, nekoliko se mjeseci priprema za dolazak bebe na svijet, te se baci u istraživanje i učenje o tome kako pravilno postupati s novorođenim djetetom.

No u modernom dobu, internet vrvi od raznih informacija koje pedijatri smatraju neistinitima i čistim mitovima koji nikako ne drže vodu.

U nastavku smo izdvojili 16 onih koje najčešće možemo čuti i ispravna objašnjenja koja ih negiraju.

Podizanje uplakane bebe razmažuje

Roditelji bi se trebali potruditi da što više dodiruju i privijaju svoju uplakanu novorođenčad jer upravo to uči njihov mozak kako da se umiri od uzrujanosti, a to je životna vještina koja se može početi razvijati u djetinjstvu.

Bebe koje počnu rano hodati i razgovarati pametnije su u grupi svojih vršnjaka

Ranogovornik će se kasnije u životu bolje pokazati u poznavanju jezika od beba koje ne govore rano, no nije nužno točno da će takvo dijete ili ono koje je ranije prohodalo nešto posebno briljirati.

Bebe bi trebale spavati cijelu noć do 4. mjeseca života

Do četiri mjeseca, roditelj bi se trebao prilagoditi dojenčetu kod noćnog hranjenja, a između četiri i šest mjeseci roditelji mogu početi isprobavati metode treninga spavanja.

Nikada ne budite usnulu bebu

Novorođene bebe doista treba često hraniti, zbog čega je potrebno probuditi bebu u prvih nekoliko tjedana života svaka tri do četiri sata, ako ne ustanu samostalno.

Duljina bebe pri rođenju predvidjet će njezinu buduću visinu

Najveći prediktor visine je visina roditelja, kao i razdoblje u kojem dijete prolazi kroz pubertet. Što starije dijete počne prolaziti kroz pubertet, to će mu trebati više vremena za rast.

Određene igračke čine bebe pametnijima

Ono što pomaže bebi da postane pametnije nije igračka, već način na koji roditelj ili skrbnik komunicira s bebom dok se ona igra s tim predmetom.

Pretjerano plakanje znači da nešto nije u redu

Dijete će biti najneprijatnije tijekom prva tri do šest tjedana života, a kada plače dulje vrijeme, prvo što bi roditelj trebao učiniti je dati djetetu još jednom priliku i osigurati da beba nije ozlijeđena, te provjeriti je li dovoljno nahranjena i je li obavila nuždu.

Staviti med na dudu kako biste umirili bebu kojoj rastu zubi

Med u bilo kojem obliku prije njihovog prvog rođendana je opasan jer može dovesti do rijetkog, ali ozbiljnog stanja koje se naziva botulizam dojenčadi.

Hodalice pomažu bebama da hodaju

Neka istraživanja pokazuju da bebe koje koriste hodalice na kraju hodaju kasnije od beba koje ne koriste hodalice, a iste mogu dovesti do ozbiljnih ozljeda.

Drijemanje nije potrebno

Drijemanje je presudno za bebin emocionalni i tjelesni razvoj, a pomaže im da nauče bolje kontrolirati svoje ponašanje i da bolje zaspe.

Rast zubi uzrokuje groznicu

Dijete se može uznemiriti ili jesti manje, ali zubi ne bi trebali uzrokovati curenje nosa, povraćanje ili povišenu temperaturu.

Bebama je potrebna voda kad je vruće

Prvih šest mjeseci života djetetu treba davati samo mlijeko i adaptirano mlijeko jer bebini bubrezi su u tom trenutku previše nezreli da bi probavili vodu.

Izbjegavanje posluživanja kikirikija, riba i jaja

Pod vodstvom pedijatra roditelji bi trebali uvoditi tu hranu između četiri i šest mjeseci, jer to zapravo može povećati bebinu toleranciju na hranu koja često uzrokuje alergijske reakcije.

Klasična glazba može vašu bebu učiniti pametnijom

Iako sviranje klasične glazbe sigurno može potaknuti djetetov um, to samo po sebi neće pomoći da postane pametnije. Ključno je da odrasla osoba komunicira s bebom dok svira glazba, pokazujući oduševljenje i komentirajući zvukove

Poskakivanje će ih dovesti do pognutih nogu

Poskakivanje bebe i omogućavanje stajanja uz pomoć odraslih u krilu je dobro za motorički razvoj jer im pomaže da razviju snagu i kontrolu mišića.