Dom

14 stvari koje bi vaša mačka voljela da prestanete raditi!

Antonija Andabak 11. siječnja 2021.

Svatko svoju mačku poznaje najbolje, ali ih neke stvari živciraju kod nas!

Jeste li se ikad zapitali što vaša mačka stvarno misli o stvarima koje radite?Odlučili smo se baciti u malo istraživanje i uz pomoć znalaca o ponašanju mačaka, sastavili popis stvari koje bi naši ljubimci rado da prestanete raditi. Čitajte dalje kako biste uvukli malo mačke u misli svoje mačke…

1.Češkanje po trbuhu

Mačke imaju osjetljive trbuhe što ima veze s njihovim instinktom za lov i osobnu zaštitu te će reagirati ako pokušate češkati trbuh koji je njihova osjetljiva točka. Instinktivno će htjeti zaštititi svoje vitalne organe, a vi paralelno zaraditi par ogrebotina.

2. Glasni i visoki zvukovi

Trbusi nisu jedina osjetljiva točka mačaka. Ovi dlakavci također su veoma osjetljivi na zvukove i mirise, a svaka promjena u ova dva senzorna područja mogu uzrokovati stres i tjeskobu. Jedna zanimljiva stvar koja bi vas mogla iznenaditi jest da ih ne uznemiruje samo glasna glazba i zvukovi već im na živce može ići i vaš glas! Obraćate li im se visokim, dječjim glasom možete stvoriti kontraefekt u odnosu s mačkom koja bi tada jedino mogla potražiti tiši kutak.

3. Iznenadne promjene

Ako ste vlasnik mačke, do sada morate znati koliko mačke vole svoju rutinu – i koliko je mrze kad im se ista poremeti. Naravno da velike promjene poput premještanja interijera ili dovođenja kući novog kućnog ljubimca ili bebe mogu biti stresne, ali male promjene poput premještanja posude s hranom, posude s pijeskom na novo mjesto jednako su traumatične za njih. Što učiniti kad je promjena neizbježna? Kad morate napraviti promjene u svom i njihovom životu, činite to što je moguće postupnije i uvijek ih pohvalite kada dobrim ponašanjem prihvati promjene unutar kuće.

4. Neprilagođavanje na transporter

Mačke ne vole biti sputane pa im transporteri nisu najbolji prijatelji. No, za one koji svog ljubimca voze veterinaru na cijepljenje ili uobičajen pregled, korisno je znati da se i mačke moraju naviknuti na vožnju u transporteru, osobito ako je predviđena i duža vožnja. Transporter bi trebao biti u mačjem okruženju kako bi ga sama mogla istražiti po svojim uvjetima, a vi možete postaviti mekani ručnik ili poslasticu kako bi lakše ušla i osjećala se sigurnije.

5. Korištenje eteričnih ulja i različitih osvježivača mirisa

Ranije smo spomenuli glazbu kao jedan segment koji im može narušiti mir, ali tu je nedvojbeno i miris koji ih okružuje i na koji su iznimno osjetljivi. Intenzivan miris eteričnog ulja i osvježivača prostora može biti “pretežak” i za najotpornije mačke, a kao takav može poremetiti njihov apetiti i izazvati nespokoj. Ako možete, pokušajte mirise udaljiti od mjesta gdje boravi mačka ili se držite prirodnih mirisa.

6. Igranje s njihovim repom

Mačji repovi više su od igračke kojom se trebate baviti, zapravo – rep je sredstvo komunikacije koji vam daje znakove o tome kako se mačka osjeća i što smjera. Repovi i brkovi mački pomažu da osjete mikro i makro svijet oko sebe, pa igranje s mačjim repom mogu tumačiti kao provokaciju ili kao prijetnju. Najbolji savjet jest da taj dio mačjeg tijela jednostavno ostavite na miru.

7. Prekidanje vremena za igranje i prekidanje spavanja

Poput ljudi, mačke cijene i vrijeme igre i vrijeme spavanja. Pa što se događa kad im se to oduzme ili prekine? Završit ćete sa zbunjenim i tužnim izrazom njuškice. Savjet je da ne započinjete igranje, ako ne možete posvetiti 10-15 minuta za aktivnosti koje mnogo znače vašoj mački. Slično tome, mačke vole svoj san, pa im dopustite da uhvate svoj zZZzzz bez ometanja.

8. Oblačenje raznim modnim kombinacijama

Ovdje ne govorimo o odjeći koja je nekim, osobito kratkodlakim ili starijim macama potrebna, već o pomodarstvu koji više služi kao sredstvo zabave nego praktičnosti. Ne samo da će takva odjeća ograničiti njihove pokrete, nego se mačke u tome neće osjećati ugodno. Također, učestalim oblačenjem u smiješne opravice mogli biste se zamjeriti svojoj mački i stvoriti loš odnos jer će povezivati vašu prisutnost s nečim što im pričinjava nelagodu.

9. Natjecanje u zurenju u oči

Zurenje u oči vaše mačke može se činiti bezazlenom zabavom, no vaša se mačka sigurno neće složiti. Mačke mrze kad buljite u njih, jer to tumače kao znak dominacije i stvara im nelagodu.

10. Neodržavanje higijene zubiju

Zapostavljanje zubne higijena čest je zdravstveni problem mačaka koji može dovesti do boli, opuštenih zuba i drugih bolesti. Svakodnevno pranje zuba vaše mačke može smanjiti rizik od bolesti zuba. Obavezno koristite četkicu za zube za kućne ljubimce i pastu za zube koja će im mirisom biti primamljiva.

11. Podizanje mačaka

Ponekad možda samo želite zagrliti i maziti svog ljubimca jer su zbog toga tu, zar ne? Pa ne baš!! Često se mazimo s mačkama zato što mi ti želimo, a ne zato što je želja obostrana. Onda, koji je najbolji način da se tome pristupi? Dajte svojoj mački malo prostora i pustite je da napravi prvi potez. Kada pustite mačku da započne interakciju s ljudima, te interakcije traju dulje i pozitivnije su. Uz to, većina mačaka voli držati sve četiri šape na tlu, pa ako se počnu migoljiti ili djelovati napeto kad ih podignete – spustite ih.

12. Kupanje

Jeste li ikad vidjeli nešto neugodnije od mačke u vodi? Tako smo i mislili. Nema smisla prisiljavati mačku na kupke, pogotovo kratkodlake koje rjeđe i trebaju takav tretman pa ih radije naviknite na redovito četkanje. Uostalom, poznato je da su mačke vrlo uredne i učinkovite u samostalnoj njezi svog krzna. Ako ste ipak odlučili smočiti ljubimca, savjetujemo da životinju dobro osušite kako ne bi dobila upalu pluća!

13. Neredovito čišćenje mačjeg zahoda

Mačke su čista bića koja dosta ne mogu prihvatiti onečišćen prostor za obavljanje nužde. Ako rutinski ne čistite zahod svoje mačke, moglo bi se dogoditi da mace obave nuždu van posude s pijeskom. Preporučujemo čišćenje posude barem jednom ili dva puta dnevno!

14. Kažnjavanje

Mački posvetite svoje vrijeme jer mora negdje izbaciti svoju energiju, osobito ako je riječ o macama koje ne izlaze van i imaju ograničeno kretanje. Dovoljno igračaka, kvalitetne hrane i svakodnevno posvećivanje vremena prije spavanja, osigurat će vam zadovoljnog i mirnog kućnog ljubimca koji neće imati potrebe protestirati, a sukladno tome, vi nećete imati potrebe posezati za bilo kakvim oblikom kažnjavanja.