Bizar

14 bizarnih pravila kojih se kraljevska obitelj mora pridržavati

Marko Stipić 03. ožujka 2017.

Osim što postoje tone protokolnih pravila kojih se moraju pridržavati svi posjetitelji Buckinghamske palače, postoji i jednako toliko onih kojih se moraju pridržavati i sami pripadnici Britanske kraljevske obitelji.

Iako ste zasigurno jednom u svome životu poželjeli živjeti životom kraljevske obitelji te barem na dan živjeti u ulozi princeze ili kraljice, nedvojbeno je kako ni njihovi životi nisu laki. Donosimo vam pregled 14 najbizarnijih pravila koje poštuje i Kraljica Elizabeta:

 1. Na samom tornju kraljevske palače (Tower of London) uvijek mora stajati minimalno 6 vrana

Legenda kaže da ako u bilo kojem trenutku na tornju bude manje od šest vrana, doći će do kolapsa kraljevstva. Kraljevska obitelj zadužena je za brigu o vranama, a ovu legendu njeguju do te mjere da paze da se na tornju u svakome trenutku nalazi i veći broj vrana.

 1. Kraljevsku obitelj ne smiju dodirivati ljudi koji nisu dio plemstva

Ovo pravilo služi uglavnom kao općeniti protokol, no ujedno je i ono koje se najčešće krši. Celebovi naime često prilikom upoznavanja kraljevske obitelji zaboravljaju ili ne obraćaju pažnju na pravilo, pa se stoga često mogu vidjeti fotografije na kojima dolazi do fizičkog kontakta.

 1. Ne smiju glasovati!

Razlog za to jest taj što bi glasanje kraljice ili podupiranje neke stranke moglo u velikoj mjeri utjecati na javno mnijenje. Zbog toga se kraljevska obitelj uglavnom kloni politike u predizbornom vremenu.

 1. Kraljevskoj obitelji zabranjeno je osnivanje političke stranke

Slično kao i u slučaju glasovanja ovim pravilom nastoji se izbjeći utjecanje na javno mnijenje te spriječiti zlouporabu položaja bilo koje vrste.

 1. Plemstvu nije dozvoljeno igrati Monopoly

Ovo je zasigurno jedno od najčudnijih pravila, a za njega smo saznali kada je princ Andrew, Vojvoda od Yorka, za poklon dobio kopiju legendarne igre. Priznao je kako im igranje Monopolyja nije dopušteno kod kuće jer se smatra kako bi igra na trenutke mogla postati prepakosna.

 1. Zabranjeno im je jesti školjke!

Iako zvuči apsolutno besmisleno ovo pravilo služi više kao mjera opreza. Kraljica Elizabeta i drugi članovi kraljevske obitelji izbjegavaju jesti školjke i druge morske plodove zbog mogućnosti alergijskih reakcija, dok drugi kao što je Princ Charles rado uživaju u morskim delicijama.

 1. Dužni su strogo poštovati redoslijed sjedenja pri svečanostima

O sjedećim mjestima postoje izrazito stroga pravila. Ukoliko se na primjer odvija kraljevsko vjenčanje dužni su uči i sjesti sukladno njihovom rangu. Kraljica ili monarh naravno na samome čelu.

© daweiniu

 1. Ne smiju biti rimokatolici!

Ovo pravilo vuče svoje korijene u povijesti Engleske, odnosno Engleskoga kralja Henrika VIII i pape Clementa VII. Iako je u 2011. promijenjeno, te im je dozvoljeno vjenčati se za osobu rimokatoličke ispovijesti, njima je još uvijek zabranjeno biti bilo koje druge vjeroispovijesti osim Crkvi Engleske.

 1. Njihova odjeća ne smije odašiljati dvosmislene poruke!

Svojim ponašanjem, pa i odjećom trebali bi biti primjer drugima. Stoga se od kraljevske obitelji očekuje skromno, no ujedno i modno osviješteno odijevanje.

© tsaiproject/flickr

 1. Zabranjeno im je nositi krzno

Ovo pravilo postavio je Edward III još u 12. stoljeću kada je izričito izrekao kako nitko, pa tako ni plemstvo ne smije nositi krzno. Unatoč tome ovo pravilo očigledno je zaboravljeno jer se nerijetko mogu vidjeti članovi plemstva, pa čak i sama kraljica u raskošnim krznima.

 1. Dužni su prihvaćati poklone milostivo

Nebitno koje je poklon prirode plemstvo je dužno prihvatiti sve poklone milosrdno. Svi pokloni u vlasništvu su krune, pa je stoga kraljica zadužena za odlučivanje o tome kome ide koji poklon.

 1. Ne smiju putovati zajedno

Nekada je uistinu bilo zabranjeno izravnim nasljednicima krune putovati zajedno zbog raznih rizika koja su putovanja tada uključivala. Danas, dakako, kada su putovanja puno sigurnija, zajednička putovanja postala su uobičajena za članove kraljevske obitelji.

© NewsOdy

 1. Božiće moraju provesti zajedno!

Tradicionalno, kraljevska obitelj provodi Božiće zajedno svake godine. Ovo pravilo prekršila je Catherine kada je Božić poželjela provesti sa svojom obitelji. Kraljica, navodno, uopće nije bila oduševljena.

 1. Zabranjeno im je jesti nakon što kraljica završi s jelom.

Svatko tko jede s kraljevskom obitelji dužan je poštivati ovo pravilo, pa tako i njezina obitelj. Svatko je dužan pratiti kraljicu, te raditi sve što ona radi. To također znači da ukoliko ona prestane s jelom i ostali su dužni učiniti isto.

 

Izvor: Bright Side

Preveo: Marko Stipić