11 fenomena koji su napunili 20 godina u 2017.

Antonija Andabak 28. lipnja 2017.

Želite se osjećati staro? Titanic, Buffy ubojica vampira i prva izdana knjiga o čarobnjaku Harry Potteru ove godine su navršili 20 godina! Otkrijte još najbolje fenomene pop kulture iz 1997.godine.

Započnimo niz slavnih fenomena koji su ove godine navršili 20 godina, a o kojma se dan danas priča kao da je bilo jučer.

1.Titanic

Drugi najuspješniji film svih vremena s  Leonardom Di Caprijem i Kate Winset u glavnim ulogama zaljubljenog para, prvi put se u kinima pojavio 19. prosinca, 1997. godine.

2. Mariah Carey album ‘Butterfly’

Poznati šesti studijski album pjevačice Mariah Carey,”Butterfly”, ujedno i prvi album nakon razvoda od supruga Tommy Mottole. Poznati glazbeni gigant uvelike joj je pomogao u karijeri, osobito s hitovima “Honey”, ” My All”, “Butterfly” a istoimeni album objavljen je  u rujnu 1997. godine.

3. ‘Left of the Middle’

Australka Natalie Imbruglia bila je 1997. i 1998. sveprisutna diljem zemlja pa i šire upravo radi proslavljenog singla “Torn” s njenog debitantskog studijskog albuma, koji je lansiran u studenom 1997. U Hrvatskoj je nedavno prvi put održala koncert gotovo 20 godina poslije, možda ipak malo prekasno?

https://www.instagram.com/p/BVzkV05jPHw/?tagged=natalieimbruglia

4. Backstreet Boys’ U.S. debitantnski album

Prvi debitantski album boy benda Backstreet Boysa pušten je u javnost u kolovozu 1997., a pjesme s albuma U.S. sastojale su se od kompilacija pjesama s njihovog prvog i drugog internacionalnog albuma koji su izašli 1996. i 1997. godine.

5. Hanson’s ‘Middle of Nowhere’

Hanson braća – Isaac, Taylor i Zac stupili su na scenu s albumom ‘Middle of Nowhere’ u svibnju 2017. na kojem se nalazila dan danas popularna teen pop pjesma “MMMBop.”

6.  Knjiga Harry Potter i “Kamen mudraca”

Harry Potter i Kamen mudraca prva je od sedam knjiga iz serijala o čarobnjaku Harry Potteru autorice J.K. Rowling. Knjiga je prvi put objavljena u lipnju 1997, a kasnije, 2001.godine je po njoj snimljen i istoimeni film.

https://www.instagram.com/p/BVz_RTDgbgo/?tagged=philosopherstone

7. ‘Selena’

Tada slabo poznata Jennifer Lopez, dobila je glavnu ulogu u biografskom filmu o tragičnom životu pjevačice Selene Quintanille-Perez. Film je izašao u ožujku 1997. godine i usmjerio Jennifer Lopez ka planetarnom uspjehu pjevačke karijere. U glumačkim vodama se ipak nije sasvim proslavila.

8. ‘Good Will Hunting’

Matt Damon i Ben Affleck osvojili su svoj prvi Oscar ( za najbolji scenarij ) u genijalnom filmu redatelja Gus Van Santa o domaru, matematičkom geniju. Film, čija je premijera u Americi bila u prosincu 1997.godine donio je prvog i na žalost zadnjeg Oscara glumcu Robinu Wiliamsu za sporednu ulogu.

https://www.instagram.com/p/BV0BNnUBDRH/?tagged=goodwillhunting

9. ‘Men in Black’

Will Smith je i u ovom filmu uspio izgledati  atraktivno čak i u borbi protiv vanzemaljaca uz glumačku podršku filmskog partnera Tommy Lee Jonesa u SF komediji iz 1997. godine.

10. Buffy ubojica vampira

Američka TV-serija zasnovana na originalnom scenariju za istoimeni film u kojoj je glavnu ulogu imala danas slabo eksponirana glumica Sarah Michelle Gellar kao lik koji se bori protiv demona i ostalih natprirodnih sila.

11. South Park
Animirana komedija kreativnog dvojca Trey Parkera i Matt Stonea osvojila je pet nagrada Emmy za televizijsku produkciju ove uvrnute animirane komedije koja je premijerno predstavljena u kolovozu 1997.