Dekor

10 VAŽNIH STVARI KOJE MORATE UZETI U OBZIR KOD KUPOVANJA ZAVJESA!

Engineer 11. svibnja 2017.

Kao što će vam svaki dekorater reći, zavjese stvaraju prostoriju, ali samo ako su pravilno odabrane

Kada je riječ o prozorima, to je stvar boje, tkanine, duljine. S tolikim brojem odluka, teško je odabrati prave zavjese zato smo pitali nekoliko stručnjaka za savjete o sužavanju opcija i odabiru pravih zavjesa za vaš dom.

BOJA I TKANINA

Tkanina je bitan dio kod odabira zavjesa, budući da materijal diktira koliko dobro zavjese djeluju i koji im je rok trajanja.

”Ako su previše teške zavjese, neće se moći dobro savijati, a ako su previše lagane, neće dobro pasti.”, – kaže dizajner Suysel DePedro Cunningham iz Tilton Fenwick.

Lana Lawrence, koja je potpredsjednica Anthony Lawrence-Belfair zavjesa i koja radi s dizajnerima poput Alexa Hampton i Katie Ridder, predlaže održavanje tkanine do prozora.

Radite s velikim uzorkom, najmanje 2 metra , budući da manji komad neće prikazati istinitu tkaninu zavjese. Također, zapamtite da će sunčeva svjetlost s vremenom izblijediti tkaninu zavjese. Ako soba dobiva puno svjetla, pametno je izbjeći svijetle boje jer imaju tendenciju bržeg nestajanja.

Kada je u pitanju materijal, platno, svila, lažna svila i baršun, najbolji su izbor za tretman prozora jer imaju tendenciju da najduže traju.
Neke tkanine mogu pomoći kod zadržavanja hladnoće. Mnogi hoteli koriste baršun i tapiserije budući da njihova težina pomaže da blokiraju svjetlost i zadrže hladnoću.

DULJINA I PODSTAVA

Prije no što izvadite metar, odlučite koliko visoko iznad prozora želite da je početak zavjesa. Dizajneri često vješaju zavjese oko 6 centimetara iznad prozorskog okvira, ali za dramatičan izgled neki sežu više. Izmjerite od vrha prozora pa do poda. Za više tradicionalni izgled, dodat ćete još 2, 3 centimetra zavjese, a za moderan, oštar izgled zavjesa će se stopiti s podom.

Kada mjerite širinu prozora, svakako dodajte 5 do 10 cm s obje strane i dvostruko ukupni broj kako biste osigurali punu zavjesu. Ako namjeravate koristiti zavjese kako biste se zaštitili od sunca, oni dodatni centimetri oko prozorskog okvir, također će pomoći u blokiranju sunca.

ZAVJESE PO MJERI

Kod zavjesa po mjeri, dimenzije možete prilagoditi veličini prozora i stvoriti prilagođen izgled. Prilagođene zavjese dolaze u bezbroj mogućnosti od dizajna do materijala. Ipak, s ovim mogućnostima dolazi znatna razlika u cijeni.

KEMIJSKO ČIŠĆENJE VS. PRANJE KOD KUĆE

Odlučite hoćete li kupiti zavjese koje možete samo prati kada ih odnesete na kemijsko ili ćete kupiti zavjese koje doma možete oprati. To će vam dugoročno uštedjeti vrijeme i novac. Imajte na umu da možete uništiti kvalitetu zavjesa, pokušavajući ih sami oprati.

KONZULTACIJE KOD KUĆE

Odaberite svoje zavjese uz konzultacije kod kuće. Neke tvrtke će poslati savjetnike u vaš dom kako bi vam pomogli pri odabiru boja, tekstura, završetaka.