Dom

10 pitanja koja biste trebali postaviti partneru prije nego što dobijete djecu

Viktoria Šafranić 11. ožujka 2021.

Bolje je to riješiti odmah kako biste znali na čemu ste...

Odluka da imate dijete s partnerom jedan je od najvećih koraka koje možete poduzeti u vezi, a da ne spominjemo vaš život. Sve što znate o svom načinu života, uskoro će se promijeniti!

Kao i sve stvari u vašem odnosu, stoga je dobra ideja razgovarati s partnerom iskreno o svojim mislima i osjećajima po tom pitanju prije nego što krenete u bilo kakve velike odluke.

Ne samo da je sjajno vrijeme da podijelite svoju perspektivu, već i da saznate više o svom partneru. Ako ste se uvijek zamišljali kao hiper-uključenog roditelja, dok je vaš partner uvijek bio mentaliteta „neka to sami shvate“, sada je pravo vrijeme za raspravu o tome – a ne za 15 godina u budućnosti kada ćete biti pozvani u ravnateljev ured.

Pitali smo stručnjake za vezu o najboljom pitanjima koja možete postaviti svom partneru prije nego što dobijete djecu, tako da možete oboje otkriti više o svojim motivacijama vezano uz djecu, omiljenim stilovima roditeljstva i još mnogo drugih važnih stvari.

1. “Zašto želiš djecu?”

Ovo je sjajno pitanje koje je toliko “Omg, zašto to ne bih pitao”, ali ljudi ga često potpuno preskoče. Ovo je pitanje jedno od najsnažnijih za postavljanje vašem partneru, jer iako mnogi parovi raspravljaju kada će imati djecu ili koliko bi djece htjeli, malo tko zaroni u razlog zašto uopće žele djecu. Uzimanje vremena i prostora za raspravu o razlozima zašto vaš partner želi djecu, moćna je prilika da naučite o svom partneru nešto više na dubljoj i intimnijoj razini. Na tako jednostavno pitanje možete odmah dobiti suviše duboke odgovore.

2. “Što misliš, koliko bi imao slobodnog vremena tjedno da se usredotočiš na nas kao par i koliko slobodnog vremena tjedno za nas kao obitelj s djecom?”

Ako ovo pitanje postavite, ne samo da oboje možete otkriti jeste li na istoj stranici u vezi s upravljanjem vremenom, već vam može pomoći da vidite razumije li vaš partner sistemski kontekst između razlike u vremenu u paru i vremenu s obitelji. Ako vaš partner sada ne može dobro organizirati svoje vrijeme, neće moći ni kada dobije djecu.

3. “Koje su njegove snage, slabosti i tendencije kada je novac u pitanju?”

Poznavanje odgovora na ova pitanja može vam pomoći identificirati vas i osobni financijski identitet vašeg partnera. Razumijevanje vašeg financijskog identiteta presudno je za nove roditelje (ili buduće roditelje) koji će se uskoro susresti s barem 18–21 godinu velikih financijskih izdataka ili zajedničkih novčanih odluka. Priprema za bebu podrazumijeva puno trošenja i neke velike novčane odluke. Prije nego što budete imali djecu i trebate urediti dječju sobu, nabaviti novi automobil ili dodati mjesečnim troškovima pelene i ostale potrepštine za bebu, najbolje je porazgovarati o svačijem stajalištu.

4. “Kako ćemo uštedjeti ili uložiti za budućnost svog djeteta ili fakultetsko obrazovanje?”

U skladu s istim linijama općeg financijskog identiteta, također je dobro imati kohezivan plan za buduću uštedu. Ovo je pitanje dobar način za planiranje unaprijed. Nerijetko je da djeca naslijede novac od rodbine ili da roditelji štede novac za budućnost svoje djece. Ako se dogodi bilo koja od tih situacija, koja su vaša vjerovanja u paru kako treba uložiti novac? Ako se o ovome ne razgovara, napetost bi mogla porasti i prouzročiti velike podjele kad je novac u pitanju, stoga odmah treba staviti karte na stol.

6. Što će se dogoditi ako ne mogu odmah zatrudnjeti?

Možda biste htjeli razmisliti o posvojenju onog trenutka kada dosegnete dovoljan broj godina pokušaja bez uspjeha. S druge strane, vaš partner može očekivati ​​da će provesti svaki pojedini tretman plodnosti kako bi dobio biološko dijete, bez obzira na cijenu. Očito trebate o tome razgovarati kako biste vidjeli nalazite li se na istoj stranici. Jer ovo nisu lagane odluke…

7. “Ako pregled trudnoće otkrije da naša beba ima invaliditet, što ćemo učiniti?”

Velika većina beba je sasvim u redu, ali što se događa ako test tijekom trudnoće otkrije abnormalnost? Ako se odlučite za dijete, možete li se financijski i mentalno nositi s brigom za dijete s medicinskim stanjem? Otkrivanje načina na koji ćete se nositi s ovom izuzetno osjetljivom situacijom moglo bi sačuvati zdrav razum i odnos ako se na vrijeme suočite s tim.

10. “Kako ćemo podijeliti roditeljske dužnosti?”

Čekanje nakon što šest dana niste spavali kako biste podijelili tko će što učiniti, užasna je ideja. Dakle, prije toga pređite na hipoteze poput: Ako dojim, možeš li ti promijeniti pelene? Ako pak idete putem adaptiranog mlijeka i dajete bebi bočicu, partner bi je svakako mogao oprati i pripremiti za drugi put.