Dom

10 pasmina koje rijetko laju

admin 03. travnja 2020.

Razmišljate o nabavci novog četveronožnog člana obitelji?

Lajanje psi koriste u obrani, igri, kao pozdrav, poziv ili kada traže pažnju. Ako živite u iznajmljenom stanu, imate mrzovoljne susjede ili one s malim bebama znate koliki problem može stvoriti konstantno i glasno lajanje.

Kada je riječ o glasnom lajanju naš najpoznatiji pseći prijestupnik je iz istarskog Peroja, koji je svojom potrebom da glasno izražava mišljenje završio na sudu, a riječ je o Medi kojeg je na kraju sud ipak oslobodio.

Ako živite u uvjetima u kojima lajanje psa nije baš najpoželjnije, a razmišljate o nabavci novog četveronožnog člana obitelji onda je ovo odličan članak za vas.

Pronašli smo 10 pasmina za koje je poznato da nisu previše glasni, a lajanje im nije glavna aktivnost. Od njih ne možete očekivati da će agresivnim pristupom obraniti vašu imovinu, ali vam neće niti stvarati probleme kad je riječ o glasnom lajanju.

1) Francuski buldog

Francuski buldog jedna je od najtiših pasmina. Ovo je idealan izbor za sve koji žive u stanu jer im nisu potrebne duge šetnje i pretjerana aktivnost, a budući da rijetko laju ne bi trebalo biti problema sa susjedima.

2) Kavalirski španijel kralja Charlesa

Ova pasmina je slatka, tiha i uvijek prijateljski raspoložena. Stvoreni su da budu slatki, a glavna zanimacija mu je češkanje. Jedno je sigurno, kad god vide prazno krilo bez oklijevanja će u istom trenu skočiti na njega.

3) Ruski hrt

Tih i laganog koraka poput nindže, Borzoi je poznat kao plaha i vrlo jednostavna pasmina kojoj je glavni forte trčanje i izdržljivost. Također, etiketirani su kao jedni od najlošijih psa čuvara tako da neće lajati niti na provalnika koji bi se eventualno pronašao u vašem domu.

4) Engleski buldog

Jedno je sigurno, a to je da lista najtiših pasmina ne može proći bez Engleskog buldoga. Oni su stvoreni da spavaju i ne napuštaju mjesto na kojem leže. Najteže im padaju aktivnosti bilo koje vrste, a lajanje je sigurno jedna od njih.

5) Basenji

Basenji ili “afrički pas koji ne laje” dovoljan je argument za postavljanje u listu deset najtiših pasa. Iako rijetko, pa gotovo nikada ne laje, ova pasmina ima paletu svojih zvučnih izražaja poput cviljenja ili mrmljanja.

6) Australski ovčar

Aktivnog i vedrog karaktera, australski ovčar jedna je od najpopularnijih pasmina u Americi. Kad vide nešto sumnjivo neće lajati već će na druge načine pokušati upozoriti svoje vlasnike da se nešto sumnjivo događa.

7) Shih Tzu

Ime “Shih Tzu” može se prevesti kao “Mali lav“, ali to ne znaći da će ova pasmina srčano lajati kako bi zaštitila svoje vlasnike. Baš suprotno, ova pasmina većinu vremena provodi u tišini, a svojim lajanjem neće ometati vlasnike. Jedine visoke tonove Shih Tsua čut ćete ako su u igri hrana i “žicanje” iste.

8) Irski seter

Lovački psi prepoznati su kao dosta tiha pasmina, osim kada dođe situacija da upozoravaju vlasnika na pronađeni plijen. Osim svojih odličnih lovačkih vještina ova pasmina bit će vaš odličan prijatelj i životni suputnik.

9) Engleski hrt

Uvijek prijateljski raspoložen prema ljudima i drugim psima engleski hrt nema potrebu za lajanjem. Najveći problem je taj što je toliko prijateljski raspoložen da bi se moglo dogoditi da se sprijatelji i sa lopovom koji vam pokuša provaliti u dom.

10) Zlatni retriver

Zlatni retriveri su među pasminama koje svatko želi – uvijek spremni za nova poznanstva i potjeru za teniskom lopticom. Uglavnom su tihi, no najsretniji su kad su aktivni, stoga ih je dobro često voditi u duge šetnje ili na plivanje s lopticom u džepu.