Zabava

10 nevjerojatnih zdravstvenih prednosti rolanja

Krešimir Šustić 19. svibnja 2020.

Navucite role i krenite zdravo u nove pobjede!

Proljetno/ljetna sezona pruža nam pregršt aktivnosti u kojima možemo uživati na otvorenom, a da su pritom dobre za naše zdravlje.

Iako je svima gušt ležati ispod dekice i gledati Netflix, pravo je vrijeme da se posvetimo sebi i krenemo zdravo u nove pobjede.

Razne dijete stvar su prošlosti, a osim toga nisu dobre za naše tijelo jer metode za mršavljenje ne mogu zamijeniti jogu, trčanje, šetnju ili bicikliranje.

Danas smo se odlučili posvetiti rolanju, te vam u nastavku donosimo 10 nevjerojatnih prednosti koje nam ova aktivnost pruža.

Sagorijeva kalorije

Poznata je činjenica da je za mršavljenje potrebno sagorjeti više kalorija nego što ih unesemo na dnevnoj bazi. Ova kardiovaskularna aktivnost u kojoj naše tijelo stvara znoj, omogućuje da se nakupljene masnoće brže otapaju. Tako 30 minuta rolanja može sagorjeti i do 250 kalorija dnevno, što je uistinu dovoljno.

Izgradnja mišića

Rolanje je kardio vježba koja nam pomaže da se mišići savijaju i učvršćuju brojna područja, uključujući trbušnjake, guzu i bedra. Savijanje zaista zahvaća vašu stražnju stranu, čineći je čvrstom, staloženom i dobro definiranom. Ako imate višak kilograma, trebat će vam malo više vremena da primijetite definiciju mišića od rolanja, ali čim uspijete spustiti nekoliko kilograma primijetit ćete da izgledate značajno mršaviji i fit.

Poboljšava ravnotežu

Neki ljudi imaju prirodnu ravnotežu, ali za mnoge to nije nešto što dolazi prirodno, te vaš balans može utjecati na hodanje i bavljenje određenim sportom i aktivnostima. Važno je imati dobru ravnotežu jer se tako smanjuje količina energije koju trošite radeći na redovitim aktivnostima poput hodanja ili čak sjedenja, a također pomaže u smanjenju umora. Poboljšajte svoje rolanje s ravnotežom dok koristite mišiće donjeg dijela leđa i trbuha kako biste se kretali prema naprijed i natrag.

Bolje zdravlje srca

Srčane bolesti su vodeći uzrok prerane smrti, a uključuju srčane udare, moždani udar i druge bolesti povezane s kardiovaskularnim sustavom. Rolanje jača srce i povećava prosječni otkucaj srca sa 140-160 otkucaja u minuti. Aerobne beneficije dodatno se povećavaju ukoliko mijenjamo ritam i brzinu rolanja.

Sprječava nastanak dijabetesa

Dijabetes je u porastu, a gotovo je jednako čest kao i srčane bolesti, ali sve je to međusobno povezano s nezdravim dijetama, sjedećim načinom života i prekomjernom tjelesnom težinom. Rolanje je odličan primjer aerobne vježbe koja pomaže našem tijelu da bolje koristi i kontrolira svoj inzulin, te jača srce i kosti, ublažava stres, snižava razinu glukoze u krvi i poboljšava razinu kolesterola.

Izgrađuje snagu tijela

Još jedna velika dobrobit rolanja je da pomaže u izgradnji tjelesne snage što je još jedan način kontrole dijabetesa. Snažno tijelo ne samo da se bori protiv bolesti stvaranjem jakog imunološkog sustava, već također smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju u kasnijim godinama. Vaša poboljšana tjelesna snaga od rolanja također će vam pomoći da ostanete aktivniji i mlađi.

Pospješuje izdržljivost

Već smo saznali da rolanje povećava snagu, ali s tim dolazi i do velikog pojačanja mišićne izdržljivosti, što znači da ćete biti u mogućnosti raditi jače i teže treninge. Odjednom ćete se moći dulje rolati, trčati dalje bez zaustavljanja i raditi druge vježbe koje zahtijevaju više snage i izdržljivosti. Ako se prisjetite kakva vam je bila razina kondicije i izdržljivosti prije nego što ste se počeli bavili rolanjem, primijetit ćete veliku razliku.

Sprječava ozljede

Prema sveučilišnim studijama, rolanje utječe na zglobove u usporedbi s drugim sportovima koji imaju veći utjecaj, poput trčanja. Prilikom rolanja pokreće se fluid i nema trzajnih pokreta poput onih u trčanju, hodanju, aerobiku i plesu. Zahvaljujući ovakvom kretanju manje je vjerojatno da ćete doživjeti uganuće gležnja ili zglobova.

Čini vas sretnima

Očigledne su prednosti fizičkog zdravlja prilikom rolanja, ali postoje i prednosti mentalnog zdravlja koje je bitno spomenuti. Ova aktivnost čisti um, minimizira blage oblike depresije, smanjuje loše hormone i dok to čini, povećava dobre endorfine, koji su općenito poznati kao hormoni sreće. Oslobađaju glavobolju, a zahvaljujući produljenom aerobnom treningu, osjećat ćete se prirodno dobro i povećat ćete svoju koncentraciju.

Oslobađa stres

Nije važno da li ste pod stresom zbog svog zdravlja, posla, obitelji, osobnih odnosa ili novca, no jedno je istinito, stres može biti vrlo opasan, a ako se ne smanji i kontrolira, može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema i smrti. Ako vam treba prijeko potrebno mirno vrijeme, rolanje je opuštajuća aktivnost, stoga odaberite idealnu i mirnu lokaciju i iskoristite trenutak fokusirajući se na svoje okruženje, disanje i svježi zrak.